Diétával a pattanások ellen
A pattanások elleni kialakított étrend leginkább a szénhidrátok, telített zsírok csökkentésére, valamint az antioxidánsok és a rostbevitel növelésére irányul – ez javítja az immun- és emésztőrendszer munkáját, érezhetően tisztábbá és egészségesebbé teszi a bőrt.
Annak érdekében, hogy segítsük a szervezetünk és a pattanás elleni kozmetikumok munkáját, a makeup.hu a következő élelmiszerek bevezetését javasolja az étrendünkbe:
Probiotikumok
Bizonyos esetekben a kiütések a bél mikroflórájának állapotához kapcsolódhat: a mikroflóra egyensúlyának hiánya hozzájárul a gyulladásos folyamatokhoz, ezért pattanások jelenhetnek meg az arcon, a mellkason és a háton. A probiotikumok csökkentik az oxidatív stresszt és küzdenek a gyulladásokkal. A normál emésztési folyamat fenntartása érdekében fontos, hogy pácolt zöldségeket, étcsokoládét fogyasszunk.
Cinkben gazdag ételek
A cink segíthet a lehető leggyorsabban megszabadulni a pattanásoktól, amihez csirke- és marhamájat, csirkeszivet, főtt marhanyelvet, sült marhahúst, görögdinnyét, pekándió féléket kell fogyasztani. A cink királya azonban az osztriga (de ne feledjük, hogy erős allergén).
Hal és omega-3
A legtöbb ember étrendjében omega-6 zsírsav többlet van. Minden előnye ellenére hozzájárul a belső szervek és szövetek gyulladásos folyamataihoz, ezért nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani. Egyensúlyozzuk ki a táplálkozást omega-3 zsírsavakkal, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és megakadályozzák a pórusok eltömődését. A legtöbb omega-3 zsíros tengeri halakban megtalálható, mint például a makréla, tonhal, szardínia, lazac és tőkehal. Növényi termékek közül a lenmagban, brokkoliban és kelbimbóban.
Zöldségek, zöld növények és friss gyümölcslevek
A növényi étrend megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól és tonizálja a bőrt. A pattanásoktól szenvedőknek zöldséget és zöld fűszernövényt kell fogyasztaniuk, amelyek béta-karotint tartalmaznak. Ez egy provitamin, elősegíti a bőr zsírosodásának természetes szabályozását és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A sárgarépa, homoktövis, petrezselyem és a zeller magas béta-karotin tartalmú. A Makeup szerint pattanások esetén több sötét színű bogyót (málna, áfonya, fekete ribizli) ajánlott fogyasztani – magas antioxidánsúak, tehát javítják a bőr állapotát.
Zöld tea
Erős antioxidáns és hatékonyan védi a szervezetet a külső tényezők káros hatásaitól. Egész nap lehet inni, melegen és hidegen is.
Mit ne fogyasszunk problémás/pattanásos bőr esetén?
A diéta a pattanások kezelésének hátterében az olyan élelmiszerek elutasítását jelenti, amelyek fokozzák a faggyú- és verejtékmirigyek munkáját.
• Az első kategóriába tartozó élelmiszerek a magas glikémiás indexű (GI) ételek. Egyszerűen fogalmazva „gyors” szénhidrátok, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet (péksütemények, szóda stb.). A glükóz növeli az inzulin termelését, ami viszont serkenti a tesztoszteron hormon termelését – az akné egyik okozóját – és növeli a bőr érzékenységét. Az élelmiszerek GI-e több tényezőtől függ: a gyors szénhidrátok és rost mennyiségétől. Minél kevesebb cukrot és több rostot fogyasztunk, annál jobb.
• A nemkívánatos termékek második kategóriájába tartoznak a tejtermékek és az erjesztett tejtermékek: tej, kefir, joghurt, erjesztett sült tej, túró, sajt stb. A szarvasmarha növekedési hormonjai (anabolikus szteroidok) ezekben a termékekben megzavarják az emberi hormonális egyensúlyt, ami szintén a kiütések oka.
• A harmadik csoportba tartoznak a transzzsírokat (magas komedogenitású zsírsavakat) tartalmazó élelmiszerek, például a gyorséttermek termékei és a készételek. Az ilyen termékek fogyasztása megváltoztathatja a faggyú összetételét és tulajdonságait, sűrűbbé téve azt.
Tegyük minél változatosabbá és kiegyensúlyozottá étrendünket friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel és magvakkal!
-informed –