Az orosz hagyományoktól a fine dining csúcsáig
35 éves az Arany Kaviár
Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját, története a kitartásról, a szenvedélyről és az állandó fejlődésről szól. A mindössze 25 fős vendégtérből indulva ma már a hazai és nemzetközi gasztronómia egyik meghatározó szereplője. Idén pedig különleges ünneplésre készülnek: a 35. évforduló alkalmából egy exkluzív menüsorral várják a vendégeket, amelyben a múlt ikonikus fogásai modern köntösben térnek vissza.
Az Arany Kaviár 1990-ben nyitotta meg kapuit
Molnár Attila, Nyíri Szása ikonikus tulajdonos páros nevéhez fűződő étterem neve mára egyet jelent a könnyed eleganciával és magas minőséggel. Az étterem az évek során többször megújult, az orosz konyha mellett fokozatosan jelentek meg a nemzetközi fine dining elemei is, így alakult ki az étterem egyedi stílusa.
„1996-ban vettem át az éttermet a keresztszüleimtől, és Szásával együtt ekkor indítottunk el egy fejlődési folyamatot, ami mind a mai napig tart. Számomra fontos volt, hogy megőrizzem a családi hagyományokat, ugyanakkor olyan innovációt indítsunk el, amely az Arany Kaviárt a hazai és nemzetközi gasztronómia élvonalába emeli.” – mondja Molnár Attila, tulajdonos.
„Az étterem koncepciójának kidolgozására egyenesen Moszkvából érkeztem haza, és napra pontosan március 12-én ültünk le Attilával először erről beszélgetni. Az elmúlt három és fél évtized alatt rengeteg kihívással kellett szembe néznünk, de barátságunk azóta is töretlen és büszkék vagyunk a közösen elért sikereinkre.” – tette hozzá Nyíri Szása, tulajdonos.
„2024. év elején megérkezett hozzánk Molnár Bence, aki pályafutását Michelin csillagos éttermekben és a Bocuse d’Or versenysorozatban kezdte. Bence 25, az étterem pedig 35 éves lesz idén, a konyhát érkezése óta ő vezeti, mi pedig fiatal kora ellenére azt látjuk, hogy jó az általa képviselt irány.” – tették hozzá közösen (Molnár Attila és Nyíri Szása tulajdonosok)
A jubileum alkalmából bemutatják az új „Aranykor – 35 év” menüt, amely a hagyományokat és a modern gasztronómiát ötvözi. A koncepció részeként ez az ételsor párhuzamosan fut majd Molnár Bence „Fénykor – by Molnár Bence” menüjével, hogy a vendégek mind a modernizált múltat, mind a jövőt megízlelhessék az étteremben.
„Igazán nagy kihívásnak élem meg, hogy 25 évesen egy 35 éves étterem konyháját vezethetem, és hogy lehetőséget kaptam arra, hogy az étterem korábbi ikonikus ételeit modernizálva egyszerre mutathassam meg gasztronómiai örökségünket a saját stílusommal ötvözve.”- nyilatkozta Molnár Bence Executive Chef
A kaviár továbbra is az étterem központi eleme
A jubileumi menün feltűnik még például a Baby csirke, burgonya, sajt – „Kijevi” és a Garnéla, beurre blanc, espelette paprika – „Pelmenyi” fogás is.
„A különleges alkalom tiszteletére Jeroboam Champagne pukkan majd, és a vendégek kézfejről kóstolhatják kedvenc kaviárválogatásukat. A 35 éves jubileum részeként megújul az étterem honlapja is és különleges vacsoraestekre és workshopokra megnyitjuk az Arany Kaviár Lab-ot az étterem mellett.” – tette hozzá Molnár Attila
A legfontosabb mérföldkövek az Arany Kaviár történetében:
2008: Az Arany Kaviár megkapta a Michelin Guide ajánlást, és mind a mai napig Magyarország legjobb éttermei között tartják számon.
2012: Saját Arany Kaviár Gourmet Selection kaviárválogatást vezettek be.
2016: Megnyitották Moszkvatér Bisztró néven ismert a kistestvér éttermüket, amely a hagyományos orosz fogásokra koncentrál.
2022: A Wine Spectator nemzetközi szinten két pohárral díjazta az étterem italkínálatát, amit azóta is őriznek. Emellett Molnár Attila és Nyíri Szása Gundel-díjasok lettek.
2022: Megalakult az étterem kutató-fejlesztő konyhája.
2024: Nyíri Szása Dining Guide életműdíjat kapott.
2024: a pályafutását Michelin csillagos éttermekben és a Bocuse d’Or versenysorozatban kezdő Molnár Bence, vezető chef-ként igazolt az Arany Kaviárba.
Az Arany Kaviár 35 éve alatt rengeteg legendás vendéget fogadott, köztük volt például Angelina Jolie, Brad Pitt, Mark Zuckerberg és Bryan May.
Az étterem továbbra is a kompromisszumok nélküli minőség és az intimitás tökéletes összhangját kínálja, miközben folyamatosan újít és fejlődik. Legfontosabb küldetésük az évek múlásával is változatlan, minden vendég számára felejthetetlen élmény nyújtani.
(X)