HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

HírekProgramajánló

Káli istennő és falusi történetek a zánkai tűzfalakon

Kortárs művészek és zenészek borítják színesbe Zánkát idén nyáron

ELSŐ élő bemutató: Színes falu színes ház #1 / KULTHÁLÓ • Németh Zoltán MNU • Dj Qucee

Street art egy zánkai kőkerítésen, kortárs festmény egy házfalon, színek és dallamok párban, DJ Qucee szettje egy ház udvarán, az underground pop legizgalmasabb hazai előadói és a helyi gyerekkórus koncertje egy felújított pajtában, a helyi értékek és a progresszív művészet összefonódása…Ezekről szól a VEB2023 KULTHÁLÓ projektjének zánkai története. A Kisbirtok Kultbázis Színes falu, színes ház elnevezésű összeművészeti programsorozata több, mint egy egynyári projekt: a szervezők reményei szerint messze túlnyúlik az időn és a házfalakon. Az alkotás folyamatáról, a beavatásról, a művészetekhez való közelségről szóló programsorozat elindítója és befogadója Szabó Andrea, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, kommunikációs vezetője Budavári Dóra, zenei felelőse Tóth Szabina. Mindhárman a hosszú távú balatoni értékteremtésben és a szinergiákban fontosságában hisznek.

Kisbirtok Kultbázis. Színes falu, színes ház. HOL Magazin 2023.

„Színezzük ki együtt Zánkát!” – így hangzott a KULTHÁLÓ keretében közzétett felhívás.

A Kisbirtok Kultbázis olyan zánkai felületeket keresett, amikre kortárs képzőművészek helyezhetnek fel alkotásokat: street art, balatoni felfogásban, a faluképbe illő és a helyi kontextusba beágyazott falfestményekkel. A Színes falu, színes ház projekt keretében 6 alkotás készül el, melyeket izgalmas szakértői beszélgetésekkel, művészeti sétával és improvizációs koncertekkel fűszerezve mutatnak be minden hónapban, májustól szeptemberig – érdemes lesz figyelni a leleplező eseményeket. Szeptemberben pedig jön a finálé: a helyi gyerekkórus és asszonykórus, valamint a résztvevő underground pop, jazz, soul zenészek adnak közös koncertet a felújított pajtában, és egy séta keretében lehet bejárni majd az összes elkészült művet, az alkotók által bemutatva.

A Kultháló VEB2023 helyszínein idén is művészeti ágak, élmények és emberek érnek össze, és alkotnak hálózatot. Helyiek a nagyvárosiakkal, zene a festészettel, lokális az egyetemessel, állandó a pillanatnyival. Így lesz ez a Kisbirtok Kultbázison is!

Mit jelent a Kultháló – „Művészetek közelről” szlogenje? – Bevonódást, megtapasztalást, egyszerit és megismételhetetlent.

Mit jelent a részvételi kultúra modellje egy Kultháló bázison? – A Zánka-szerte elkészülő 6 kortárs street art alkotás organikusan illeszkedik a település életébe, a projekt során nem csak az alkotás folyamatába leshetsz bele, hanem a művészeti leleplező sétákon azt is megtapasztalhatod, milyen, amikor egy kép az improvizatív zenében folytatódik tovább.

SZABÓ ANDREA, a Kisbirtok Kultbázis megálmodója, a Színes falu, színes ház projektvezetője:

„A Kisbirtok Kultbázis egy egyedülálló rendezvénybirtok a Káli-medence kapujában, a Balaton-felvidék bájával és történetével átitatva. Célom egy olyan kulturális bázis és befogadótér létrehozása volt, amely felpezsdíti a régió kulturális életét, minőségi kikapcsolódást kereső, igényes közönséget vonz Zánkára és környékére, valamint a helyi lakosok számára is találkozópontot jelent. A felújításba a szívemet lelkemet beletettem, számomra ez a hely tényleg a világ közepe! Zánka a Káli-medence kapuja, az Északi part origója: rengeteg lehetőség rejlik benne. Büszke vagyok rá, hogy idén KULTHÁLÓ helyszín lettünk és belevághatunk egy olyan projektbe, amiben a művészetek, a kultúra, a helyi értékek összefonódnak! Mivel nekem nagyon fontos a vizualitás, a művészek kiválasztását különösen komolyan vettem, Németh Zoli MNU volt ebben a segítségemre. Olyan tehetségeket választottunk, akik különböző stílusokban alkotnak, és valamilyen módon kötődnek a Balatonhoz: Jakócs Dorottya, Void Gergely, Németh Zoltán MNU, Mentha, Gyulai Attila, FatHeat. A Színes falu, színes ház egy egész nyáron át tartó programsorozat, melynek keretén belül a látogatók megfigyelhetik az alkotás folyamatát, szakértőkkel beszélgethetnek, megtapasztalhatják, milyen egy zenei improvizáció részesének lenni. Természetesen a Kisbirtokon ezek mellett az események mellett is zajlani fog az élet: lesznek élőzenés kézműves foglalkozások, családi események, nemzetközi előadók koncertjei, piac.”

BUDAVÁRI DÓRA, kommunikációs vezető

„A Balaton a választott hazám, ahol közösségekben élek, dolgozok, teremtek: a Gasztrohegy, a Balaton Camino, vagy a Szent György-hegy hajnalig, mint szívügyeim mind tömegeket mozgattak vagy mozgatnak meg időről időre. Szeretem azokat az ötleteket, amik széleskörű bevonódást tesznek lehetővé, és ahol a művészet, a gasztronómia, a zene valamilyen módon a mindennapok részévé válik. A Színes falu, színes ház projektje túlnyúlik a jelenen, túlnyúlik a falakon, túlnyúlik az eseményeken. Amellett, hogy a létrejövő alkotások hosszú távon megmaradnak és a falu életének részébe simulnak majd, találkozásokat teremtünk, ahol a helyi értékek, az itt élők és kortárs zenészek, művészek közösen hoznak létre valamit. Nem befogadó és alkotó van, hanem folyamat, nem egy irányból jövő akarat, hanem felület, történet, alkotói munka. Mind a képek létrejötte, mind az improvizációs koncertek organikus folyamat részei. Együtt éljük meg, együtt alakítjuk. Még szinte mi sem tudjuk, mi lesz ebből az egészből, de már nagyon várjuk!”

Kisbirtok Kultbázis. Színes falu, színes ház. HOL Magazin 2023.
Szabó Andrea, Budavári Dóra, Tóth Szabina
TÓTH SZABINA, zenei vezető

„Amióta az eszemet tudom, a zene a lételemem, a Balaton pedig az az alkotó közeg, ahova hazaérkezem. A Balatoni Kultúrhanggal elsősorban zenei hangsúllyal hozunk létre kulturális projekteket, legyen az kiállítás, színház, művészet, gyerekprogram. A Színes falu, színes ház azért különleges, mert az eddigi zenei utam állomásairól válogattam társakat hozzá – klasszikus zongoraművészként végeztem, de közel áll hozzám az underground, a jazz, a pop is. Olyan alkotókat hívtam, akik inspirálnak, akikkel szerelembe estünk egy közösen megálmodott zenébe, akikkel együtt koncerteztünk, akik a barátaim. Mindannyian igazi improvizációs művészek, a zenéjük él, lélegzik. Az ilyesfajta áramlás világokat változtat meg, de hogy pontosan mi történik majd? Ez számunkra is akkor, ott derül ki. Minden alkalommal egy-egy meghívott zenészt – DJ Qucee, Eckü, Havas Miki, Monostory Barnabás, Cséry Zoltán, Pákay Petra – párosítunk össze helyi tehetségekkel, és persze én is zenélek majd. A kollaborációk meglepetések lesznek, de annyit elárulok, hogy lesznek gyerekek, helyi kórus és autentikus népi hangzások, melyeket élvezettel fognak befogadni az underground és mainstream zenék. Minden élő és tapintható lesz! A finálé pedig: kihagyhatatlan.”

NAGY KRISZTIÁN, Kultháló VEB2023 projektmenedzser

„A Kultháló VEB2023 program olyan helyek és alkotók együttműködéséről szól, akik képesek megnyitni a művészet elefántcsonttornyait, és a régió rejtettebb településein is megmutatni a művészet közösségformáló erejét. A bázisokon szokatlan közelségből, egy intim környezetben, olykor részt vállalva találkozhatunk a művészetekkel, a művészekkel, a művészet történetével és kortárs kultúrával.   A kiemelt eseményeken egy-egy koncert mindig tud kicsit több is lenni, mint „csak” egy koncert, mert a kulisszák mögé enged; a kiállító terekben néha az együtt-alkotás vagy a játszva-tanulás örömét is megtapasztalhatjuk; ha komolyzenéről van szó, hosszabb felkészítő programok, közös zenehallgatások segítenek jobban megérteni, mit is hallunk. Vagyis mindig van egy-egy motívum, amitől a bázis közönsége kicsit részesévé is válik a művészi folyamatnak; vagy legalábbis közelebb kerül annak elevenségéhez, és a hagyományos befogadásnál többet tapasztal.”

KULTHÁLÓ x KISBIRTOK • Színes falu, színes ház • Zánka 2023

PROGRAM:

Találkozó: 17:00 Kisbirtok Kultbázis, Zánka, Rákóczi út 15.

Beszélgetés szakértőkkel és a művészekkel, séta együtt az elkészült alkotáshoz, leleplezés és bemutató, majd improvizációs koncert és kötetlen buli.

Dátumok:

#1 2023.05.27. Kortárs képzőművész: Németh Zoltán MNU • Zene: DJ Qucee

#2 2023.06.24. Kortárs képzőművész: Mentha • Zene: Eckü

#3 2023.07.29. Kortárs képzőművész: Gyulai Attila • Zene: Havas Miki

#4 2023.08.19. Kortárs képzőművész: FatHeat • Zene: Monostory Barnabás

#5 2023.09.22. Kortárs művész: Jakócs Dorottya és Void Gergely • Zene: Tóth Sabina, Cséry Zoltán + Pákay Petra,

#6 2023.09.23. ÖRÖMZENE impro és nagybemutató: DJ Qucee , Eckü, Tóth Szabina, Havas Miki, Monostory Barnabás, Cséry Zoltán, Pákay Petra

Tarts velünk, színezzük ki együtt Zánkát!

A program a VEB 2023 EKF támogatásával jött létre.

Facebook: https://www.facebook.com/kisbirtok.kultbazis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük