HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hirdetés

Belvízmentesítés Bloomair kezeléssel

A sportpályák, különösen a lovassport pályák megépítése és fenntartása költséges, idő és munkaigényes. Minőségi pálya nélkül nincs minőségi eredmény. Ahhoz, hogy egész éven át biztosítani lehessen a pályák használhatóságát, folyamatos karbantartás szükséges. Mind a homokos, mind a füves pályák nagy ellensége a belvizesedés. A Bloomair technológia megoldást kínál a belvíz eltüntetésére egy napon belül úgy, hogy a további esőzések sem alakítanak ki kisebb tavakat. A füves pályák esetében a gyep megújítására a talajszellőztetés mellett tápanyagbevitel is lehetséges.

A belvíz kialakulását a szélsőséges időjárás, a nagyobb esőzések, a hirtelen hóolvadás vagy a talajvíz szintjének emelkedése okozza. Az elszivárgást akadályozza a talaj tömörödöttsége, a pórusok telítődése.

Magyarország a Kárpát-medencének azon a területén fekszik, ahol az árvíz, a belvíz és az aszály nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően súlyos problémát jelent. A hidrológia tudománya a belvízrendezést egyenesen magyar szakterületnek tekinti.

A belvíz nyilvánvalóan jelentős terméskiesést okoz a mezőgazdaságban

Arra nem is gondol az, akit nem érint személyesen, hogy milyen károkkal jár a sportlétesítmények, mint például a golf, futball és lovaspályák esetében. Nem csak az anyagi kár jelentős, de az időkiesés is, ami alatt a sportolók, versenyzők nem tudnak edzeni, gyakorolni a vízben úszó pályákon. Füves területek esetében a hosszan tartó vízzel borítottság tönkreteszi a gyep minőségét. A víz levonulása után is hosszú regenerálódási időszak szükséges, amíg újra használatba lehet venni a pályákat.

A Bloomair talajoptimalizáló eljárás ezekre a problémákra nyújt megoldást. Ellentétben a hagyományos vízrendezési és meliorációs eljárásokkal, mint a belvízi csatornák építése, tereprendezés, talajcsövezés vagy szivattyúzás, a Bloomair technológia nem jár talajmozgatással, nem okoz kárt a gyepben, és lényegesen költséghatékonyabb.

A Bloomair technológia és a berendezés működése

A készülék egy speciális geometriájú tüske segítségével nagynyomású (12 bar) levegőt juttat a talaj mélyebb (60-80 cm) rétegeibe. Fellazítja a tömörödött talajt, és megnyitja a pórus járatokat.
A berendezés egy lánctalpas minikotróból és az általa vontatott kompresszorból áll. A szerkezet kialakítása lehetővé teszi a munkavégzést és navigálást szűk területen is anélkül, hogy kárt okozna a talajtakaró növényzetben.

A lovaspályákon az intenzív használat talajtömörödéshez vezet, ahol problémát okoz a levegő és a csapadékvíz kellő áramlásának biztosítása. A Bloomair eljárás optimalizálja a talajszerkezetet. Elősegíti a csapadék elvezetését, beszivárgását, ezáltal egy napon belül megszüntethető a belvíz. A magas nyomású levegő diffúz módon lazítja a talajt, megnyitja a pórus járatokat, és növeli a vízmegtartó- és vízmegkötő képességet, amivel elkerülhető az újabb belvíz kialakulása.

A füves pályák esetében nem csak a belvíz okozhat problémát, hanem a gyep elöregedése, a tápanyaghiány kialakulása is

A Bloomair eszköz lehetővé teszi a megfelelő mennyiségű levegővel egyidejűleg bármilyen folyékony állagú adalékanyag, szerves vagy műtrágya vagy akár öntözővíz nagynyomású bejuttatását a talaj mélyebb rétegeibe. A tüske geometriai kialakítása biztosítja a kijuttatott anyagok elterülését és meggátolja azok felszín felé történő visszaáramlását. Az eljárás az adott talajminőséghez igazodva biztosít megfelelő kezelést. Így könnyedén végrehajtható az éves gyep karbantartás. Ennek köszönhetően megtörténik a talajtáplálás és ugyanazzal a munkafolyamattal a gyep ruganyosabbá, puhábbá válik.

A bejuttatott levegő és tápanyag ideális talajviszonyokat teremt. Megszünteti az oxigénhiányos állapotot, javítja a gyökérlégzést és a mikrobiális aktivitást. A javuló növénykondíciónak köszönhetően nő a gyep stressztűrése, immunitása és télállósága. A javuló talajállapot megnöveli a gyep élettartamát. A felszíni kijuttatás esetében a tápanyag a csapadék függvényében jut a fű gyökeréhez hol túl gyorsan, hol túl lassan, vagy esetleg egyáltalán nem. Mivel a tápanyag közel 100%-ban hasznosul, ezért lényegesen kevesebb szükséges. Ki lehet választani az időjárási viszonyoktól függetlenül legideálisabb időpontot a trágyázásra.

A Bloomair technológiának köszönhetően lehetőség nyílik a gyep éppen aktuális igényeinek megfelelő, egyedileg elkészített tápanyagmixet juttatni a gyökérzet közelébe az ideális mennyiségben, tökéletesen időzítve.

További információ: https://bloomair.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük