HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

FilmProgramajánló

Cinema Niche EXTRA: Hong Sang-soo Randevú

The Day He Arrives dél-koreai játékfilm, 2011, 79 perc, magyar és angol felirattal
The Woman Who Ran dél-koreai játékfilm, 2020, 77 perc, magyar és angol felirattal

Különkiadással jelentkezik a nyári szünet előtt a Cinema Niche. A nézők a dél-koreai fesztiválkedvenccel, Hong Sang-soo-val randevúzhatnak az első Cinema Niche EXTRA keretében. A két, nagyjából 80 perces filmet egymás után vetítjük, rövid szünettel, két alkalommal Budapesten, egyszer pedig a pécsi Apolló moziban.
Hong Sang-soo a világ egyik legtermékenyebb rendezője, akinek évente több filmje debütál európa legfontosabb fesztiváljain. A mindennapi spontán helyzetekből komplex narratívákat varázsoló Hong mintha egy évtizedeken át fűződő történetfonálra helyezne fel újabb és újabb gyöngyöket kisköltségvetésű filmjeivel. Munkásságával azonban eddig csak igen ritkán, egyetemi kurzusokon és filmklubbokan találkozhattunk eddig itthon, így régi álmunk vált valóra azzal, hogy egyszerre két filmjét is bemutathatjuk nagyvásznon.
A két alkotás Hong művészetének különböző szakaszaiban készült. Meggyőződésünk, hogy a rendező összefüggő életműve csak több film megtekintése után válik átfogóan értelmezhetővé, így vált világossá, hogy Hong első magyarországi premierjét egy “double bill” formájában
képzeljük el. Ennek ellenére az Urániában tartott második budapesti vetítésen a közönségnek külön is lesz lehetősége jegyet váltani a filmekre.

Vetítések:

2023. június 9. péntek 20:00 Toldi Mozi
2023. június 16. péntek 19:00 Apolló Mozi, Pécs
2023. június 25. vasárnap 18.00 Uránia Nemzeti Filmszínház

The Day He Arrives (2011)
Szinopszis

Vágy és kiábrándultság, alkotói válság és inpiráció, véletlen egybeesésekből, nehéz viszontlátásokból és a városi utcaköltészetből építkezik Hong Sang-soo 2011-es filmje. A filmrendező, Yoo Seong-jun (Yu Jun-sang) aki abbahagyta a filmezést, és öntörvényű száműzetésben él egy kisvárosban, rövid időre visszatér Szöulba. Miközben egykori lakhelye körül sétálgat, fiatal rajongói ismerik fel, akik munkái felől érdeklődnek (válaszai éppoly viccesek, mint megrendítően neurotikusak). Egy régi barát szerelmi gondjai hosszú italozásba torkollanak, Yoo pedig megismerkedik egy titokzatos nővel (Kim Bo-kyung).
A fekete-fehérben forgatott film a törékeny kapcsolatok, nagy találkozások elmosódó emlékképeit tölti fel pezsgő és önfeledt humorral. Yoo néhány napot Szöulban töltött a barátjával, de lehet, hogy még mindig ez az első napja ott. Lehet, hogy tanult valamit a volt barátnőjével való találkozásból, vagy először újra meg kellett találnia a nőt, aki kísértetiesen hasonlít rá. Mivel az élet Hongnál csak egy nap alatt játszódik, nincs más választása, mint újra és újra játszani különös napját.

Stáblista:

Rendező / Hong Sang-soo
Író / Hong Sang-soo
Szereplők / Yu Jun-sang, Kim Sang-joong, Song Sun-mi, Kim Bo-kyung, Kim Eui-sung, Baek
Jong-hak, Ki Joo-bong, Bek Hyun-jin, Ko Hyun-jung, Ahn Jae-hong, Bae Yoo-ram
Producer / Kim Cho-hee
Fényképezte / Kim Hyung-koo
Vágó / Hahm Sung-won, Son Yeon-ji
Zene / Jeong Yong-jin
Hang / Kim Mir
Mafab:
https://www.mafab.hu/movies/book-chon-bang-hyang-5815.html

The Womesn Who Ran. Cinema Niche. HOL Magazin 2023.

The Woman Who Ran (2020)
Szinopszis

Míg férje üzleti úton van, Gam-hee (Kim Min-hee) találkozik három barátjával Szöul külvárosában. Barátságos beszélgetést folytatnak, mint mindig. A főszereplő kifogástalan modorához nem férhet kétség, de ezúttal valamit rejteget a felszín alatt. Meddig tudja megőrizni titkát Gam-hee? Egy véletlen találkozás talán arra készteti, hogy váratlanul megtörje a csendet?
Hong kamerája higgadtan rögzíti a kertvárosi eszmecseréket tisztes távolságból. A beszélgetés felénél néha közeledik szereplőihez, de nem jelzi szándékát. Arra készteti nézőjét, hogy újrakalibrálja elvárásait, hogy felmérje a nüanszokat, és tanúja legyen a párkapcsolati surlódásokból és elfojtott szexuális vágyakból felszínre törő mindennapi drámának. Hiszen végig úgy tűnik, semmi szenzációs nem történik. Pedig a film szenzációja ott van a szemünk előtt: talán a címben kellene keressük a választ.

Stáblista:

Rendező / Hong Sang-soo
Író / Hong Sang-soo
Szereplők / Kim Min-hee, Seo Young-hwa, Song Sun-mi, Kim Sae-byuk, Kwon Hae-hyo, Lee
Eun-mi, Iseo Kang, Shin Seok-ho, Ha Seong-guk, Jo So-yeon, Darcy Paquet
Producer / Hong Sang-soo
Fényképezte /Kim Su-min
Vágó / Hong Sang-soo
Zene / Hong Sang-soo
Hang / Seo Ji-hoon
Mafab:
https://www.mafab.hu/movies/book-chon-bang-hyang-5815.html

Az alkotóról

Hong Sang-soo elsöprő sikerrel debütált első nagyjátékfilmjével (The Day a Pig Fell Into a Well) 1996-ban, elhódítva a rotterdami fesztivál fődíját. Azóta további 28 filmjével töretlen résztvevője a legnagyobb európai fesztiváloknak, és R. W. Fassbinder óta a nemzetközi filmművészet talán legtermékenyebb alkotója. Csak 2023-ban már második premierjére készül a Cannes-i Filmfesztiválon (In Our Day), miután februárban Berlinben in water c. filmje kivívta a kritikusok elismerését. Hong következetesen élvezi a bonyolult és rendkívül rendezett cselekményépítést, miközben látszólag spontán körülményeket előállítva teremt játszóteret szereplőinek. Az egyedülálló filmes nyelvezetéről és esztétikájáról híres rendezőt a kortárs koreai filmművészet egyik legismertebb szerzőjeként tartják számon.
Bár Hong munkamorálja kívülről nézve példátlannak tűnhet, saját magát kifejezetten lusta rendezőként definiálja, hiszen forgatásai mindössze nagyjából két hétig tartanak és szinte kivétel nélkül kész forgatókönyv nélkül érkezik meg az első napra, hogy aztán improvizációkkal és hajnalban összekapart párbeszédfoszlányokból nyerjen végső formát aktuális alkotása. A gyakori repetícíóra épülő életművének fő inspirációként gyakran emlegeti Cézanne csendéleteit, amelyeknek chicagói tanulmányai során lett életreszóló rajongója.
A rendező pályafutásában több fordulópont is volt, legjelentősebb ezek közül mégis a 2010-es évek közepén következett be – állítják többen a Hong életmű nemzetközi szakértői közül – amikor elkezdett olyan filmeket készíteni, amelyek női perspektíván keresztül meséltek, szemben az életmű korábbi felével, ahol szinte kivétel nélkül férfi főszereplőkkel dolgozott a rendező. A Cinema Niche programjának célkitűzése volt, hogy Hong Sang-soo pályafutásának mindkét szakaszából felvonultasson egy-egy, számunkra kedves filmet.

Idézetek

“Az elmondott történeteken túl Hong filmjei felhívják a figyelmet a történetmesélés mesterséges reflexiójára. Filmjei tudatosan hasítják fel önmagukat: gyakran többször mesélik el ugyanazt – vagy inkább annak változatait.” – Dennis Lim “Egy rendező egyetlen filmet készít életében. Aztán darabokra szedi, és újra és újra összerakja.” – Jean Renoir
“Ahogy egy Hong Sang-soo film véget ér, már kezdődik is újra.” – Dennis Lim

###

Mi az a Cinema Niche?

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

A sorozat korábbi vetítései:

01. Pablo Larraín / The Club
02. Jia Zhangke / A Touch of Sin
03. Carlos Reygadas / Our Time
04. Apichatpong Weerasethakul / Memoria
05. Gaspar Noé / Vortex
06. Terrence Malick / A Hidden Life
07. Riley Keough & Gina Gammell / War Pony
08. Albert Serra / Pacifiction

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük