HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

ProgramajánlóRendezvényhelyszínek

Pünkösd a Skanzenben

Sárközi táncosok és egri fertálymesterek is bemutatkoznak a Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepén, ahol május 28-án és 29-én színpadi produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal, zenei és táncos programokkal is várják a közönséget.

A Pünkösdi Örökség Ünnep elsődleges célja, hogy bepillantást engedjen a hagyományőrző közösségek színes világába – áll a Skanzen közleményében. A látogatók a hétvége alatt hagyományos ételeket kóstolhatnak, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, valamint a különböző tájegységek zenéit, mesterségeit és viseleteit is megismerhetik.

Olyan különleges tradíciók is bemutatkoznak, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok vagy a hajdúdorogi krisztuskatonaság.

A gasztronómiai kínálatban egyebek mellett a karcagi birkapörköltet, a bajai halászlevet vagy a borsodnádasdi molnárkalácsot is meg lehet majd kóstolni.

A Pünkösdi Örökség Ünnep az Élő Örökségek Jubileumi Évének kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét is ünneplik. Ezért a hétvégén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum otthont ad az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának is. A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc és zenekutatók, muzeológusok és szellemi örökség szakértők dolgoznak együtt, akik az Pünkösdi Örökség Ünnep ideje alatt közös nemzetközi terepkutatást végeznek.

MTI 2023. május 21., vasárnap 12:45

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük