HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

FilmProgramajánló

Filmajánló: Volkonogov százados szökésben

1938-at írunk. A Szovjetunióban tetőfokon a Nagy tisztogatás. Fjodor Volkonogov százados, a tehetséges és megbízható elhárítótiszt megneszeli, hogy kollégáit gyanús kihallgatásokra vezénylik. Mielőtt rá is sor kerülne, megszökik és hamarosan egy teljes NKVD-osztag kezd rá vadászni Leningrád-szerte.

Reménytelen menekülése közben a rendszer áldozatainak hozzátartozóit keresi fel, annak az elnyomó hatalmi gépezetnek, amelynek ő maga is az egyik fogaskereke. Mielőtt végzete utoléri, úgy érzi, a pokol tüzétől csak úgy menekülhet, ha valaki megbocsát neki.

A háttérben a sztálini totális diktatúra tombol. Mindennaposak a letartóztatások, a kivégzések, a megfélemlítés az élet minden területét érinti. A társadalom dermedt bizalmatlanságban várja az elkerülhetetlen háborút.

A Volkonogov százados szökésben egy akciófilmes elemekből szőtt politikai parabola, amelyben egy NKVD-tiszt hirtelen öntudatra ébred, ám feloldozásra már nem marad ideje.

A film 2021-ben debütált a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában, azóta pedig szinte csak a fesztiválok közönsége láthatta. A magyarhangya idén nyár végén és ősszel két vetítés erejéig magyar felirattal hozza el a hazai mozikba ezt a lehengerlő politikai parabolát, amely az elkészítése óta talán még aktuálisabbá vált.

Volkonogov százados szökésben

orosz-észt-francia dráma, 126 perc, 2021

Rendezte: Alekszej Csupov, Natasa Merkulova
Forgatókönyv: Alekszej Csupov, Natasa Merkulova & Mart Taniel
Operatőr: Mart Taniel
Szereplők: Jurij Boriszov, Timofej Tribuncev, Nyikita Kukuskin
Előzetes: https://youtu.be/k-WMOuJMpts
Első vetítés: 08.27. 19:30 Uránia Nemzeti Filmszínház, Budapest
Jegyek: https://urania-nf.hu/film/volkonogov-szazados-szokesben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük