HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Programajánló

32. Farmer-Expó: a modernitás jegyében

Az innováció kerül az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába.

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjét (építkezési munkálatok miatt) idén a megszokottnál kisebb vásárterületen (összesen 20 ezer négyzetméteren) rendezik meg, cserébe viszont jövőre újabb exkluzív bemutatótérrel gazdagszik a nagyszabású szakmai rendezvény. A négy nap alatt mintegy 30 ezer látogatót vár a 280 kiállító.

Új technológiák

„A népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte fokozott figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat. Erre koncentrál a 32. Farmer-Expó is” – fogalmazott Vaszkó László vásárigazgató, hozzátéve, hogy az automatizáció és a robotizáció az állattartásban és a növénytermesztésben is növeli a hatékonyságot, s ezzel a fenntartható mezőgazdaság irányába mutat. Az itt bemutatott eszközök, eljárások, megoldások mind azt szolgálják, hogy miként lehet növelni az ágazatban a hatékonyságot úgy, hogy közben a fenntarthatóságra is figyelemmel vagyunk. Rengeteg megoldást láthatunk majd a precíziós gazdálkodásra a kiállítók standjain. A növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is találkozhatunk már robotokkal, és természetesen a kiállításon is. A 32. Farmer-Expó pénteki beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a megnyitóra ezúttal is Dr. Nagy István agrárminisztert hívták meg, akinek építő gondolataira nagyon számít az ágazat. A „szakmázás” mellett idén is lesz tere a Farmer Expón az ünnepélyes pillanatoknak. Az Új kenyér a kultúránkban jelentős hagyomány, amelynek felszentelése évek óta emeli a megnyitó ünnepi jellegét.

Konferenciák

A szervezők ezúttal három nagy szakmai konferenciára várják az érdeklődőket. A növénytermesztési konferencia a „hatékonyan, de másként” jegyében bonyolódik majd. Itt arról szól a történet, hogy a műtrágya- és vegyszermentes irányba mozduljunk el, és kezdjük el visszaépíteni az évtizedek alatt lerombolt talajbiológiai egyensúlyt. Az állattenyésztési konferencián arról lesz szó, hogy a modern állattenyésztésben rengeteg olyan anyag keletkezik, amiből pénzt is lehet csinálni. Ilyen például a trágya, melynek sikeres újrahasznosításáról külön előadás szól majd. De ilyen annak a juhásznak az esete is, aki egy komplett falusi turizmus-projektet épített rá az állattartásra. A sertéstenyésztési konferencia fókuszában az árak alakulása, a jövedelmezőség mikéntje és persze a világban fellelhető tendenciák állnak majd.

A NAK-standon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezúttal új módszert vezet be, a szervezet a Farmer Expón lévő standján tart szakmai napokat. A kerekasztal-beszélgetések témáiról az alábbiakban olvashat.

08. 17: A gabonapiac jelene és jövőbeli kilátásai

08.18: Földügyi aktualitások (Osztatlan közös tulajdon felszámolása, agráröröklés, gazdaság-átadás, állami földek értékesítése, földforgalmi tapasztalatok)

08.18: Az új agrártámogatási rendszer, a közvetlen támogatások legvitatottabb eleme, a zöldítés tapasztalatai

08.19: Rövid élelmiszer-ellátási lánc (REL), mint lehetséges válasz az agrárpiaci válságra

08.19: Munkaerőpiaci kihívások az agrárgazdaságban, a duális középfokú szakképzési rendszer válaszai

A húsmarhán a hangsúly

Az idei állattenyésztési kiállításon kiemelt figyelmet kap a húsmarha (verseny, tenyészbírálat, fedett bemutatótér), érkeznek tejelőmarhák is, ott lesznek az összes, hazánkban fellelhető juhfajta legkiválóbb egyedei, megtelik idén is a lópavilon, az amúgy is színes baromfiszektor új kiállítókkal gazdagodik, egyedül a sertéságazat marad távol állategészségügyi hatósági rendelkezések miatt.

Jegyvásárlás online is

Online jegyvásárlás (farmerexpo.hu)

Felnőtt: 2500 Ft.

Diák és nyugdíjas: 2000 Ft.

14 év alatt ingyenes

1 napos pakolójegy: 1500 Ft.

Helyszíni jegyvásárlás

Felnőtt: 3500 Ft.

Diák és nyugdíjas: 2000 Ft.

14 év alatt ingyenes

 

1 napos pakolójegy: 1500 Ft.

Nyitvatartás: 10-től 18 óráig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük