HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

HírekTurizmus

Kiállítás mutatja be a Liget projekt eredményeit

Ingyenesen látható tárlat mutatja be péntektől a Néprajzi Múzeumban található látogatóközpontban a tíz éve indult Liget Budapest projekt fejlesztéseit, amelyek eddig több mint 7,5 millió látogatót vonzottak.

Tíz éve fogadta el az Országgyűlés a Városliget-törvényt. Ez idő alatt sok vitát lefolytatva, sok „fantommal” megharcolva is fantasztikus előrehaladást sikerült elérnie a Liget projektnek – idézte fel a kiállítás pénteki megnyitóján a projekt miniszteri biztosa.

Baán László hozzátette,

a fejlesztések teljeskörű megvalósítása után Európa legkomplexebb és legizgalmasabb kulturális negyedévé válik a Városliget, de az eddig átadott elemek is kiugró népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk átlépte a 7,5 millió főt.

A Városliget szélén lebetonozott területen évtizedekig 1500-2000 autó parkolt, ezek helyén épült fel a Néprajzi Múzeum és a ligeti promenád, miközben megújult a leromlott állapotú Millennium Háza, megépült a számtalan nemzetközi díjjal elismert Magyar Zene Háza, átadták az új nagyjátszóteret, a sportcentrumot és a hozzá tartozó két kilométeres futókört, az ifjúsági sportpályákat és a népszerű kutyás élményparkokat, de megújult a Vakok kertje és a Mőcsényi Mihály Botanikus kert is – sorolta.
Mint kiemelte, a Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több mint 500 lombos fát és 130 fenyőt, 70 ezer cserjét és 200 ezer évelőt, a megújult park állapotát pedig gondosan fenn is tartják.

A fejlesztések sem állnak le

– jegyezte meg, kiemelve a 2024 tavaszára megújuló KRESZ parkot.
Hozzátette: reményei szerint 2025-ben sikerül megkezdeni a beruházás „záróköve”, az Új Nemzeti Galéria építését is az elbontott Petőfi Csarnok helyén, hogy 2028-ban egy világszínvonalú művészeti múzeum megnyitásával ünnepelhessék a projekt tizenötödik évfordulóját.
Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges – hangsúlyozta.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a megújult Városliget egyaránt többet nyújt a kultúrakedvelőknek és a parkhasználóknak, miközben fellendítette a környék ingatlanpiacát és Budapest turizmusát is.
A fejlesztések ugyanis nem korlátozódtak a Városligetre, hanem annak környékét is érintik: az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ a Szabolcs utca vonzáskörzetébe lehelt ismét életet, miközben újjászülető villák, új hotelek és irodaépületek jellemzik immár a Hermina utat, Ajtósi Dürer sort és Andrássy utat is – jegyezte meg.

A projekt eredményeit a turizmus élénkülése is visszaigazolja.  A Liget projektnek köszönhetően több látogató érkezik a fővárosba, akik közül sokan tovább is maradnak – emelte ki.

A szervezők közölték:

A kerek évforduló alkalmából megnyílt kiállítás a megújulás első tíz évének legfontosabb mérföldköveit mutatja be. Videók, makettek, installációk, archív fotók segítségével eleveníti fel a Liget újjászületésének állomásait. A lentikuláris technológiával elkészített, „előtte-utána képeken” az egyes parkelemek, intézmények megújítása követhető nyomon. Egy méretarányos maketten és egy videóinstalláción keresztül a látogatók megismerkedhetnek az Új Nemzeti Galéria tervezett épületével is.

A születésnap alkalmából elérhetővé válik a Liget Budapest ajándékkártya. Az ünnepségsorozat kínálatát gazdagítja az a limitált ideig elérhető, vezetett parkséta, melynek résztvevői a Liget legszebb épületeit bejárva ismerhetnek meg kulisszatitkokat a projekt első évtizedéről.

MTI 2023. november 24., péntek 13:49

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük