HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

GasztronómiaHírek

AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA 2024

Magyarország első bonbon versenye folytatódik!

2024-ben folytatódik a sikersztori, ismét keressük Magyarország legjobb pálinkás bonbonjait!

Az Év Pálinkás Bonbonja egy egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített megmérettetés, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre.

Az Év Pálinkás Bonbonja verseny védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület.

A verseny célja

Az Év Pálinkás Bonbonja verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.

2023

A 2023-as esztendőben az első alkalommal kihirdetett megmérettetésre mindösszesen 107 nevezés érkezett, amely felülmúlta a szervezők számításait.

A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon esetében 41 nevezés érkezett.

Elmondható, hogy nagyon erős mezőny gyűlt össze, Magyarország csokoládékészítőinek krémje nevezett, még szakiskolák is beszálltak a versenybe. Az Év Pálinkás Bonbonjának fődíját végül a Harrer Csokoládéműhely Feketecseresznye – Málna Pálinkabonbonja nyerte el. Vajon sikerül a duplázás? Hamarosan kiderül!

Fabulya Attila versenyigazgató elmondta: „2023-ban felbuzdult a csokoládé szakma, felbuzdult a pálinkás szakma, amely kapcsán nagyon komoly kooperációk születtek. Ez volt a cél, amelyet 2024-ban folytatni szeretnénk.”

Veszely Attila zsűrielnök szerint fontos, hogy 2024-ben a szintet tovább emeljék egy új versenykiírással, amely ismét komoly kihívások elé állítja az indulókat: „Két új kategóriát határoztunk meg. Lesz egy mindenmentes kategória, illetve szintén új kategóriaként az oktatási intézmények jelentkezését is várjuk, hiszen nagyon fontos, hogy a szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésein résztvevő cukrász tanulók is megmérettethessék magukat egy-egy rangos versenyen. „

A verseny meghirdetésének köre

A megmérettetésre határon innen és határon túli olyan működő, (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók számára, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit használják fel.

Legfontosabb dátumok

Nevezési időszak: 2024. február 1. (csütörtök) és 2024. április 12. (péntek) 18.00 óra között.

Termék beérkezési határidő: 2024. április 17. szerda 12.00 óra

Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2024. április 18. csütörtök.

Eredményhirdetés: 2024. május 18. szombat

Nevezés

Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden termékhez külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyen fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a termék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket, ami alapján a zsűri értékelni tudja az eredeti ötlet megvalósítását.

Minden nevezett termék esetén min. 20 db/termék (bonbon) beküldése szükséges!

Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat!

Nevezési kategóriák

– Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával

  1. Krémtöltelékkel(trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal

– A Gyulai Pálinkafesztivál 2024-ban kiválasztott „év gyümölcse a birs”, így külön kategóriaként díjazásra kerül:

  1. Birspálinkával (bármilyen fajtájú nemes birs, vagy vadbirs) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal

– Az elmúlt évben érkezett ajánlások, és kérések alapján meghirdetésre kerül

  1. „Mindenmentes” mely, cukor-, glutén-, tejtermék-, tojásmentesen-, IR-barát, és vegán készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal

– Szakmai törekvésünk, hogy minél több oktatási intézmény megmérettessen a versenyünkön, így külön kategóriaként díjazásra kerül:

  1. „Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon”

Szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésén résztvevő cukrász tanulók által készített (az 1-3 kategóriában felsorolt bármely típusú) kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal

Bírálat

A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét.

A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló.

Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő.

A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a termékeket. A főbb értékelési szempontok:

  1. MEGJELENÉS – ESZTÉTIKA
  2. SZERKEZETI FELÉPÍTÉS – KÜLSŐ ÉS BELTARTALMI ÉRTÉKEK
  3. KRÉMESSÉG – FŰSZEREK – ALKOHOL – KOMPLEXITÁS
  4. KREATIVITÁS – EGYEDISÉG – INNOVÁCIÓ
  5. ÖSSZBENYOMÁS – HARMÓNIA

Minden mintát egyszerre minimum 3 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül, majd kötelesek konszenzusra jutni.

A zsűri a mintákat 50 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a termékről.

A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.

Minősítési szintek:

A zsűri által megítélt pontszámok alapján a benevezett termékek arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek.

4 kategória győztes kerül kihirdetésre:

„Legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elért termékek közül névtelen írásos szavazással, egyszerű többséggel.

„Legjobb birspálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.

„Legjobb mindenmentes kézműves pálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.

„Legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.

Fődíj:

„AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA” 2024.

Az Év Pálinkás Bonbonja 2024_Versenyszabályzat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük