HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

GasztronómiaTurizmus

Kihagyhatatlanok ezek a török desszertek a Taste Atlas szerint

A több száz éves hagyományokat őrző, sokszínű török konyhát világszerte ismerik és szeretik, ez az édességekre különösen igaz. Számos útikönyv a török desszerteket a világ legjobbjai között tartja számon.

A török édességek között mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt, a helyiek és a turisták is. Most a Taste Atlas közölt több híres török receptet a Top 100 desszert a világon című kiadványában.

Klasszikus török édességek. Baklava. HOL Magazin 2024.

A világszerte bejegyzett török baklava

A baklava, a talán legismertebb török desszert finomra tört dióval töltött, papírvékony rétestésztából készült, édes sziruppal átitatott sütemény. Különösen az ikonikus, Gaziantep városából származó változat külön desszertként szerepel a Taste Atlas kalauzban.

Gaziantepet az UNESCO Kreatív Város Hálózat tagjává is választotta. Az innen származó baklava, amelyet az Európai Unió Bizottsága a török konyha egyedi ízvilágú desszertjeként jegyzett be, Törökország egyik legfontosabb étele a mindennapokban és a különleges alkalmakkor is.

Bár általánosságban baklavának nevezik, elkészítésétől és kiszerelésétől függően különböző neveket kaphat. A fıstık sarma, (pisztáciás tekercs), amely szintén szerepel a Taste Atlas listáján, a nevéből adódóan pisztáciával, a legkedveltebb baklavatöltelékkel készül. A fıstık sarma egyetlen réteslapba tekert sűrű pisztáciamassza, amelyet olyknor „pisztáciavajnak” is neveznek. A baklava, bármilyen formában és ízben is készüljön, Törökország gazdag kulturális örökségének hordozója.

Klasszikus török édességek. Baklava. HOL Magazin 2024.

A Taste Atlas által említett másik hagyományos török desszert a künefe. Ezt forrón tálalják. Két elképesztően vékony tésztaréteg között nyúlós sajtot tartalmaz, amelyet leöntenek édes sziruppal, és apróra vágott pisztáciával díszítik. A legfinomabb künefe Törökország délkelet-anatóliai tartományaiban kóstolható, és az „Antakya Künefe”, Hatay világhírű desszertje az EU-ban „oltalom alatt álló földrajzi jelzést” is kapott.

Egyedi örökség: tejes desszertek

Törökország tejes desszertjei ugyanolyan népszerűek és ízletesek, mint az ország más kulináris ínyencségei. A Fırın sütlaç (sült rizspuding) egy méltán népszerű hagyományos török desszert, amelyet tejjel, rizzsel és cukorral készítenek. A pudingot megsütik, tetejét fahéjjal vagy mogyoróval díszítik. Bár ez a klasszikus desszert az egész országban kapható, sok rajongó szerint a legjobb fırın sütlaç-ot a tejtermelésről ismert területeken szolgálják fel.

Klasszikus török édességek. Kazandibi. HOL Magazin 2024.

Az oszmán korból származó kazandibi (karamellizált tejpuding) lágy állagú, az alapja pedig kicsit erősebben sült. A desszert neve annak az üstnek az égetett aljára utal, amelyben készül. Az autentikus kazandibi aprított csirkemellből készül, amelynek az alsó rétegét elégetik. A legtöbb kazandibit azonban vajjal, tejjel, rizsliszttel, cukorral és keményítővel tálalják, a tetején karamellizált réteggel, felaprított csirkemell nélkül. Ezt a hagyományos ételt török kávéval vagy teával tálalják, mint számtalan más mesés török desszertet.

A Maraş Dondurma (Maraş fagylalt) szintén szerepel a Taste Atlas kalauzban. Sűrű állagával, jellegzetes ízével és aromájával egész Törökország egyik kedvenc desszertje. Az édesség titka az összetevőkben rejlik: a fagylalt a Kahramanmaraşban természetes füvekkel etetett kecskék tejéből készül, míg az ízesítő „salep” a környéken termő lila orchideák gyökeréből származik.

Klasszikus török édességek. Irmik helvasi. HOL Magazin 2024.

Az İrmik helvası, egy másik török desszert, amely szerepel a Taste Atlas listáján, az anatóliai konyhakultúra kihagyhatatlan édessége. A szinte minden tartományban kis változtatásokkal készített étel búzadarából, vajból, cukorból, tejből és fenyőmagból áll. Legtöbbször forrón tálalják egy gombóc jéghideg Maraş-fagylalt kíséretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük