HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

HírekTechnika

Jövőálló Akadémia a Samsunggal

Generációk harca helyett diskurzus – Z generációs online és offline közösséget teremt a Samsung által életre hívott Jövőálló Akadémia

Miskovits Marcitól Rab Árpádig, a Linczényi Márkó & Turai Barna párostól Molnár Jankáig számos véleményformáló gondolkodó csatlakozik a friss kezdeményezéshez

Áprilisban elstartolt a Jövőálló Akadémia, a Samsung legújabb kezdeményezése, amelynek célja, hogy leszámoljon a Z generációs fiatalokat érő bírálatokkal, és egy online és offline közösséget építve lehetőséget teremtsen nekik a kibontakozásra. A Jövőálló Akadémia programjai, diskurzusai friss megközelítésekből, kellő tudással és beleérzéssel járnak körbe négy alapkérdést – hogyan fogunk élni? hogyan fogunk dolgozni? hogyan leszünk boldogok? mi kell ahhoz, hogy a jövőben is jól érezzük magunkat a bőrünkben?  –, népszerű, különféle területekről érkező, figyelemre méltó fiatal influenszerek és élvonalbeli jövőkutatók   bevonásával. A márka célja, hogy megmutassa: a Gen Z-ben minden megvan, ami a jövőjük formálásához kell. A klasszikus, generációról generációra öröklődő, fiatalokkal szemben felmerülő bírálatok helyett pedig mindannyiunk számára kifizetődőbb lehet inkább értő figyelemmel egymás felé közelíteni.

Samsung Jövőálló Akadémia. HOL Magazin 2024.

A világ talán minden korábbinál gyorsabb tempóban változik

Azonban az örökzöld, az „ezek a mai fiatalok” és a „bezzeg az én időmben” típusú kritikák ugyanúgy érik a Z generáció (1996 és 2010 között születettek) és az alfa generáció (2010 után születettek) tagjait. Ezek a fiatalok korántsem kizárólag mobiltelefon-függő „kamaszok”, sokan közülük már most sikeres üzletemberek, aspiránsok, művészek, jövőformálók. Szótárukban alapfogalom a nyitottság. A Z generáció tagjai, kultúraépítői, trendteremtői például általánosságban fogékonyak a korábban letett értékekre, felfedezik és magukra szabják a korábbi trendeket, a 2000-es vagy akár a ’80-as évek örökségét[1] és azok elemeit kreatívan emelik be saját világukba, amely kulturális hidakat is teremthet a korosztályok között.

A Samsung hisz abban, hogy a Z generációban megvan az az érzékenység, tudás, rátermettség és vitakészség, amely egy élhetőbb, fenntarthatóbb és igazságosabb világ kialakításához szükséges. Erről szól a Jövőálló Akadémia egyik kulcsüzenete is: „hadd mondják, milyen lesz a jövő – úgyis a miénk lesz”. A fiatalok rendelkeznek azzal az eszközkészlettel, amellyel az őket érintő sztereotípiákat maguk mögött tudják hagyni, sőt most már a platformmal is, ahol képességeik érvényre juthatnak. A Jövőálló Akadémia tehát egy meghívás is a Z generáció tagjainak, hogy részt vegyenek a holnapunk alakításában, miközben egymást támogató közösséggé formálódnak, bátran hallatják a hangjukat, és nem hagyják, hogy a nemzedékükről alkotott negatív előítéletek megállítsák őket. Az áprilisban elstartolt projekt keretében a Samsung különböző online és offline események során keresi a választ a jövőnket érintő legfontosabb kérdésekre.

Jövőálló.Start: a boldogság nyomában

A boldogság keresése és a well-being elérése a jövőben is aktuális téma lesz, azonban a Gen Z szótárában talán már egészen más fogalmak szerepelhetnek, mint az őket megelőző generációknál, legyenek azok akár a csak egy „korosztállyal idősebb” Y-osok. A kérdést egy május 21-ei esemény járja körül alaposan, ahol a Z-től X-ig terjedően minden korcsoport képviselteti magát.

A Budapest Parkban tartandó Jövőálló.Start résztvevői az interaktív programok, illetve workshopok és kipróbálható okoskészülékek mellett a jövőépítést, a jóllétet és a boldogságot övező különböző nézőpontokat ismerhetik meg élő podcast és előadások formájában. Ebben segítségükre lesznek többek között a DiSPUTA néven futó, online vitaplatform csapatvezetői – Molnár Janka fizikus-TikTokker, Trunk Tomi (Dablty) sneakerhead, síversenyző és Ungvárszki Dániel (Ungdani) influenszer. Mellettük ott lesz majd többek között négy ismert műsorvezető és influenszer: Miskovits Marci, Linczényi Márkó, Turai Barna, valamint a slammerként is ismert Bánki Beni. Az este végén a hazai pop-paletta egyik legizgalmasabb énekes-dalszerzője, Solére koncertjével zárul a Jövőálló.Start.

 Építsd a munka jövőjét és a Jövőálló.Kampuszt!

A hogyan fogunk dolgozni? kérdést a Jövőálló Akadémia digitális eszközökkel válaszolja meg, rámutatva, hogy a népszerű online játék, a Minecraft valójában olyan jövőformáló eszközök platformja, mint az építés, a tanulás, a kommunikáció, a fejlődés. Azokat a gamereket, akik szeretnek építeni, egy kihívás várja. A verseny célja, hogy megépítsenek a platformon egy virtuális előadótermet, a Jövőálló.Kampuszt. A fiatalok kedvenc Jövőálló véleményvezéreikkel együttműködve építkezhetnek a Minecraft univerzumban. A „munkálatokban” részt vesznek IceBlueBird, Zsomac, zsDav és Uborcraft gamer influenszerek is. A digitális Kampusz megépülése után, a június 14-én tartandó, formabontó, virtuális előadáson aztán a játék és a munka összefüggéseit fogják körbejárni az érdeklődők Rab Árpád és Kánai András jövőkutatókkal, a már említett Molnár Janka fizikus-TikTokkerrel, Kovács Gergellyel, az XR (Extended Reality – kibővített valóság) szakértőjével és Világi Bencével, a COMET digitális stúdió technológiai vezetőjével.

Legyen a holnap a legjobb napod!

Augusztus 27-én, a Jövőálló Akadémia Budapest Parkban zajló, meglepetéskoncerttel összekötött záróeseményén, a Hello.Holnap alkalmával a kezdeményezés szószólói, jövőkutatók, véleményvezérek, influenszerek vitatják meg a jövőnkhöz fűződő, talán legalapvetőbb kérdést: hogyan fogunk élni? A diskurzusba beszállnak a DiSPUTA csapatvezetői, Molnár Janka, Ungdani és Trunk Tomi is.

Jövőálló online tartalmak

A DiSPUTA epizódjaiban három Gen Z-favorit véleményformáló vezetésével három csapatba szerveződnek a fiatalok. A fizikus Molnár Janka vezette Megoldók, a Megmondók, élükön Trunk Tomival, aki nemcsak alpesi sízőként, de könyvszerzőként, a hazai és nemzetközi sneakerkultúra ismert képviselőjeként is hasít, illetve Ungdani csapata, a Megálmodók diverz, újgenerációs csapatokban vitatnak meg társadalmilag fontos témákat. Ilyen például a monogámia vagy az, hogy a siker pénzben mérhető-e. Mindezt szabályozott keretek között, veszekedés, vagdalkozás nélkül, pro és kontra érvek mentén, ezzel erősítve a vita előremutató kultúráját. Ezeknek a szócsatáknak nincs győztese: az esküdtszék hoz minden alkalommal ítéletet, objektív szempontok alapján.

A DiSPUTA mellett több más online Jövőálló-tartalom is születik a következő hónapok folyamán: a Hídfő című műsorban Lukács Luca, újságíró-influenszer kérdezi az utca Gen Z-jét a legfurcsább és legváratlanabb témákban, Pest és Buda között, hídfőtől hídfőig. Az EZMIEZ adásaiban a Gen Z és az idősebb generáció tagjai ülnek le együtt, hogy megtalálják a jövőálló dolgokat, hiszen ahány generáció, annyi aktuális kedvenc, a KéZiköny videósorozat pedig egy-egy Gen Z jelenségre csodálkozik rá, és – mint egy képeslap – mutatja be a generációt a jövő számára.

Azt senki sem tudhatja biztosan, mit hoz a jövő, az viszont bizonyos, hogy azé lesz, aki tesz is érte. A Samsung ezért a Jövőálló Akadémiával közös gondolkodásra és aktivitásra hívja a Z generáció tagjait, hogy tovább bővíthessék eszköztárukat a holnapunk alakításához.

A Jövőálló Akadémia eseményeiről szóló további információk itt érhetőek el:

https://jovoalloakademia.hu/

###

A Samsung Electronics

A Samsung Electronics innovatív ötleteivel és technológiáival inspirálja a világot és formálja a jövőt. A vállalat újraalkotja a televíziók, az okostelefonok, a viselhető okoseszközök, a tabletek, a háztartási eszközök, a hálózati rendszerek, a memóriák, az LSI rendszerek, a félvezetők és a LED megoldások fogalmát, valamint zökkenőmentes kapcsolódási élményt biztosít a SmartThings ökoszisztéma és a partnerekkel való nyílt együttműködések révén. A legfrissebb információk a Samsung Newsroomban, a news.samsung.com weboldalon érhetők el.

[1] Hogyan aknázzák ki az ezredfodulón születettek és Z generáció tagjai a nosztalgiában rejlő lehetőségeket? forrás: https://blog.gwi.com/trends/nostalgia-trend/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük