HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

EgészségÉletmód

Csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha muszáj

Az egészséges szájflóra titka

A nem megfelelő szájhigiénia számos betegség okozója lehet, a magyarok jelentős része ennek ellenére elhanyagolja a fog-és szájápolást. A megfelelő rutin és innovatív eszközök használatával azonban megelőzhetőek a kialakuló problémák és a kellemetlen tünetek.

„A testünk egy összetett rendszer, már a szájban elkezdődik az emésztés. Ha ott – hétköznapi nyelven szólva – nincsenek rendben a dolgok, az kihatással van a gyomrunkra, a bélrendszerünkre, ezáltal az egész immunrendszerünkre is.” Ezt hangsúlyozza Ferenczi Eszter, dentálhigiénikus. „Ezzel sokan nincsenek tisztában, de minél inkább elhanyagolja valaki a szájüreg egészségének védelmét, annál fájdalmasabb és – tegyük hozzá – költségesebb beavatkozás vár rá.”

Lesújtó eredmények a magyarok fogápolási szokásairól

„Korábbi kutatások már fényt derítettek például arra, hogy a magyarok harmada csak fél évente, van, aki csak évente cseréli ki a fogkeféjét. A nagy többség csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagy a baj. Kevesen járnak fogkőleszedésre és az egyik leggyakoribb fogászati problémával, a fogínyvérzéssel sem foglalkoznak.” – emelte ki a Dental Rituals alapítója és tulajdonosa.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a köztudatban elterjedt fogmosási, szájápolási metódus sem minden esetben megfelelő. Egy-egy probléma kialakulását pedig az életmód és a genetika mellett a szájápolási szokásaink is befolyásolják.

„Azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember jó esetben este és reggel gyorsan letudja a fogmosást. Azt gondolják, ha egyszer-egyszer kimarad, az sem probléma. A szájápolás kínos téma, nem szeretnek róla beszélni. Nincs is megfelelő tájékoztatás, nem tanulják meg, hogyan kell jól fogat mosni. Az emberek nem tudják, mivel jár, ha hanyagolják a fogápolást.”

A legfontosabb a prevenció

Ferenczi Eszter szerint már kisiskolás korban, intézményi szinten, célzott oktatással kellene a szájápolással foglalkozni. „Köztudott, hogy a gyerekek nem nagyon szeretnek fogat mosni. Segíteni kell őket abban, hogy beépüljön a mindennapjaikba a fogaikkal való rendszeres foglalkozás.”

Vannak azonban olyan élethelyzetek – kórházi tartózkodás, mozgáskorlátozottság -, amikor a legjobb szándék ellenére sincs mód a megfelelő szájápolási rutin elvégzésre.

„Eddig nem volt elérhető Magyarországon olyan prevenciós készítmény, amellyel lehetőség nyílik a minőségi fogápolásra, a szájüregi problémák megelőzésére akár nem várt körülmények között is, valamint egyes beavatkozások után az utógondozás biztosítására, a gyógyulási folyamat támogatására, vagy az elért állapot megőrzésére.”

A Cápák is ráharaptak

A teljeskörű megelőzés szinte lehetetlen. Időnként szükséges egy-egy beavatkozás. A dentálhigiénikus, fogtechnikus szakember által megálmodott, első Magyarországon gyártott és fejlesztett fogászati termékcsalád egyszerű módon végzi el a prevenciót. Megoldást nyújt a szájhigiéniai – és ínyproblémákra, javítja a szájflórát, csökkenti a fogkő kialakulását.

„Ha a gyógyulási időszakra az ember szervezete nincs megfelelően felkészítve, sokkal lassabb lesz, vagy egyáltalán nem lesz sikeres az elvárt gyógyulás, mi erre a problémára is megoldást tudunk nyújtani.”
A fogászati szakma mellett az RTL üzleti show-műsorának befektetői is úgy ítélték meg, hogy a készítmények óriási előrelépést jelenthetnek abban, hogy megváltozzanak a szájápolási szokások és javuljon a magyarok fogainak állapota.
A termékeket aranyéremmel ismerték el az Art Hungary által szervezett STANC, Kreatív magyar gasztrocsomagolások pályázat egészség és fitness kategóriájában.

Ferenczi Eszter:

„Igyekeztünk egy letisztult stílust képviselni. Szerettük volna azt hangsúlyozni, hogy teljes egészében magyar termékről van szó, itthon történik a gyártás, a fejlesztés. A csomagolással is arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy mi magyarok értéket teremtünk. A siker titka a szenvedély, a tehetséges és kreatív művészek munkája, profi szakmai háttér biztosítása mellett.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük