HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

ÉtteremGasztronómiaHírek

A barcelonai Disfrutar a legjobb a legjobbak között

Európai éttermek győzedelmeskedtek a világ legjobbjainak listáján
A barcelonai Disfrutar étterem lett a 2024-es The World’s 50 Best Restaurants rangsor első helyezettje

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát. A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen öt kontinens 26 régiójának legjobb éttermeit és gasztronómiai tehetségeit ünnepelték, többek között gazdára talált a legfenntarthatóbb étterem és a legjobb cukrász díja, valamint életműdíjat vehetett át egy 45 éve pályán lévő séf.

A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem, míg a második és harmadik helyet a spanyol Asador Etxebarri és francia Table by Bruno Verjus nyerte el. A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amely meglepő csavarral teszi izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. Menüjében a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva.

A barcelonai Disfrutar az első. The World's Best 50 Restaurant. HOL Magazin 2024.

„Nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a legjobb étteremnek járó címet a Disfrutar nyerte el. Az Oriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas séfek által összeállított étlap minden fogása káprázatos, a csapat pedig lenyűgöző elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant ranglistán idén 26 térség éttermei szerepelnek, amely különösen jól mutatja, hogy a vendéglátás sokszínűségére és kiválóságára globális szinten van igény” – mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.

A toplista mellett több egyéni díjat is kiosztottak a 22. ünnepi gálán:

A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu „Micha” Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.

A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese.

Neil Perry ausztrál séf – akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel – több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.

A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját.

A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.
A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba. A világ ranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia’s 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.
A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero kapta, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője.

Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torres díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.

A szavazás menete

A The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsora az 1080 fős nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület világszinten 27 különálló régióra oszlik, egyenként 40, a nemek szempontjából kiegyensúlyozott tagösszetétellel. A szavazási folyamatot az esemény egyetlen támogatója sem befolyásolja. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 1-50 közötti rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.

Legjobb a Legjobbak Között

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, tavaly óta a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek, és ezután már nem vehetnek részt a The World’s 50 Best Restaurants további szavazásain. Azok a séfek és dolgozók, akik korábban a ranglista élére repítették éttermeiket, jövőbemutató befektetésként tekintenek a vendéglátásra, és új projektek, innovatív kezdeményezések révén mozdítják előre a gasztronómiai ágazatot. Az elit klubban, az újonnan bekerült tavalyi nyertes limai Central mellett, jelenleg 11 étterem kapott helyet: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma – eredeti helyszín (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma – jelenlegi helyszín (2021), Geranium (2022).

A barcelonai Disfrutar az első. The World's Best 50 Restaurant. HOL Magazin 2024.

A világ 50 legjobb étterme:

1.  Disfrutar Barcelona
2.  Asador Etxebarri  Atxondo  
3.  Table by Bruno Verjus  Párizs 
4.  Diverxo  Madrid  
5.  Maido  Lima 
6.  Atomix  New York  
7.  Quintonil  Mexikóváros 
8.  Alchemist Koppenhága
9.  Gaggan Bangkok 
10.  Don Julio Buenos Aires
11. Septime  Párizs
12.  Lido 84 Gardone Riviera
13.  Trèsind Studio Dubaj
14.  Quique Dacosta  Dénia 
15. Sézanne  Tokió  
16.  Kjolle  Lima  
17.  Kol  London  
18.  Plénitude  Párizs
19.  Reale Castel di Sangro
20.  Wing  Hongkong  
21.  Florilège  Tokió
22.  Steirereck  Bécs  
23.  Sühring Bangkok
24.  Odette  Szingapúr 
25.  El Chato  Bogota  
26.  The Chairman Hongkong  
27.  A Casa do Porco Sao Paolo  
28.  Elkano Getaria  
29.  Boragó  Santiago 
30.  Restaurant Tim Raue Berlin  
31.  Belcanto Lisszabon
32.  Den Tokió
33.  Pujol Mexikóváros
34.  Rosetta Mexikóváros
35.  Frantzén Stockholm  
36.  The Jane  Antwerpen 
37.  Oteque Rio de Janeiro
38.  Sorn Bangkok
39.  Piazza Duomo  Alba 
40.  Le Du Bangkok
41.  Mayta  Lima  
42.  Ikoyi London 
43.  Nobelhart & Schmutzig  Berlin  
44.  Mingles  Szöul
45.  Arpège  Párizs
46.  SingleThread   Healdsburg
47.  Schloss Schauenstein  Fürstenau
48.  Hiša Franko  Kobarid
49.  La Colombe  Fokváros
50.  Uliassi Senigallia

A világ 50 legjobb étterme

A világ 50 legjobb étterme 2002 óta közvetíti a gasztronómia világának sokszínűségét. A világ legrangosabb éttermeinek éves listája nemcsak a globális gasztronómiai trendek fokmérője és úttörője, de bemutatja az egyedülálló kulináris élményeket kínáló aktuálisan legfontosabb helyszíneit is. Az 50 legjobb… ranglistacsaládhoz tartozik még a Latin-Amerika 50 legjobb étterme, Ázsia 50 legjobb étterme, a Közel-Kelet és Észak-Afrika 50 legjobb étterme, a Világ 50 legjobb szállodája, a Világ 50 legjobb bárja, Ázsia 50 legjobb bárja, Észak-Amerika 50 legjobb bárja, az 50 legjobb felfedezés és a #50BestTalks sorozat, amelyek tulajdonosa és vezetője William Reed. Az 50 legjobb kezdeményezés célja, hogy összehozza a vendéglátóiparban működő közösségeket, elősegítse az együttműködést, a befogadást, a sokszínűséget, a felfedezést, és hozzájáruljon az előremutató változásokhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük