Új Madhouse chef menü
Öt külön világ egy asztalnál: a Madhouse legújabb chef menüjére összállt Beton. Hofi, Borbás Robi, Brasch Bence, Miller Dávid és Turai Barna
Van a zenész, a műsorvezető, a színész, a tartalomgyártó és a tetoválóművész, akik közös projektbe kezdtek. Beton. Hofi, Borbás Robi, Brasch Bence, Miller Dávid és Turai Barna bár nagyon különbözőek, mégis sok közös van bennünk. Az egyik ilyen az ételek iránti rajongásuk, első közös projektjüket is ez ihlette. Egy különleges menüt alkottak ugyanis a Madhouse csapatával, a séf pedig ezúttal is Piszkor Norbert, akinek kreatív irányítása alatt évek óta születnek ilyen egyedi ételsorok. A srácok menüje friss, izgalmas, aktuális és eklektikus, akárcsak ők maguk, és július elsejéig bárki számára elérhető.
A Madhouse mára már jól ismert chef menü sorozata idén egy igazán különleges kollaborációval tér vissza:
debütál Beton.Hofi, Borbás Robi, Brasch Bence, Miller Dávid és Turai Barna közös menüje. Elsőre talán furcsának tűnhet ez az összeállás, mert a srácok különböző világokat képviselnek, de azért bőven vannak személyes és szakmai kapcsolódások. De a legfőbb közös pont, éppen a helyszín, a Madhouse, annak kezdeményezései és eseményei, illetve ezeket megálmodó Takács György, aki megteremtette azt a közeget, ahol ezek a különböző világok össze tudnak érni.
A csapatból négyen már tapasztalt chef menü veteránok: Beton.Hofi erdélyi ízekkel ismertette meg a közönséget, Borbás Robi feketére hangolt menüjével elevenítette meg a tetoválások világát, Brasch Bence az Átrium színház menüjébe adta a húsos kiegészítőket, míg Turai Barna a zsidó konyha kincseit mutatta be. Az újonc most a csapatban Miller Dávid, aki ebben a menüsorban debütál.
A különböző stílusok és karakterek egy izgalmas, mégis összefogott menüsort inspiráltak, amit természetesen Piszkor Norbert alkotott meg és fűzött össze. A menü összeállításában nagy szerepe volt az elmúlt másfél év kísérletezéseinek. Különféle fermentációs eljárásokkal dolgozott a csapat, ezek közül a legizgalmasabb a koji volt, ami a mostani ételeknek is fontos eleme. A MadCookBook XTR néven futó menüben is nagy hangsúly kerül a szezonalításra és az éppen elérhető friss összetevőkre, de mivel a természet épp most újul meg, az elkövetkező hat hétben még változhat is, hogy pontosan mi kerül a tányérokra.
De lássuk is a menü elemeit:
A Miller Dávidhoz kapcsolt Paradicsomsaláta, amilyen egyszerű ételnek hangzik, annyira izgalmas! Az étel alapja kojival fermentált paradicsomvíz, friss koktélparadicsommal. A tetejére vegán bazsalikomfagylalt kerül, ami még frissebbé és hűsítőbbé teszi a fogást. A következő tétel a Turai Barna által inspirált pisztráng ceviche. A hal sós koji-oldatban pácolódik, amitől kellemesen feszes állagot kap. A tányérra kerül még fermentált zöld eper, marinált celtuse, pisztrángkaviár és friss koriander is. Brasch Bencéhez természetesen egy igazán markáns, húsos étel kapcsolódik, a Csirke shawarma. Ez egy olyan fogás, amit a csapat már régóta tervezgetett, egy közel-keleti ihletésű, izgalmas, fűszeres tétel a sorban. A hosszasan pácolt és faszénen sütött csirke mellé házi harissa és labneh társul.
A sorba egy izgalmas vegetáriánus étel is került, ami a Madhouse general manageréhez, Takács Györgyhöz kapcsolódik. Ez a Rántott tök névre hallgat, de persze ez is távol áll a klasszikus nagyi stílustól. A rántott tök enyhén, csak sóval van fermentálva, hozzá pedig egy selymes, veluté szerű főzelék társul, ami kosi-rizzsel van sűrítve. A húsimádóknak még egy tétellel kedveskedik a sor, ez pedig a Borbás Robi által inspirált, Flat Iron Steak. A hús a marha Stefánia részéből áll, vagyis egy igazán omlós ételre kell számítani, ami egy húsosított gomba-XO szósz alapú jus-vel egészül ki. A sorba befért a chef kedvence a Hallé is. Persze ez is tartogat csavarokat: ez egy olyan fogás, amihez hasonló már volt a Madhouse kínálatában, de ez most egy még inkább ázsiai jelleget kapott. A betét egy harcsából, sós citromból és póréhagymából készült gyoza, és egy kis pisztrángkaviár is kerül a tányérra. Az ételsor, amit természetesen egyesével is lehet kóstolni a Beton. Hofihoz kapcsolódó desszerttel, a Ricotta krémmel zárul. Ennek az alapja egy habos, citrusos ricottakrém, amihez eperből és rebarbarából készül alaplé, ami karamellás garummal van ízesítve. A garum rozskenyérből és alakor búzából, árpakojival fermentálva készül.
Ahogy az eddigi chef menük esetében is, a menü nemcsak ízélmény, de egy jó ügy támogatása is – ezúttal a srácok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet választották. A menü július 1-ig érhető el.
A Madhouseban már évek óta készülnek Piszkor Norbert irányításával limitált ideig elérhető chef menük, amik olyan különleges étel vagy italsorok, amik minden esetben valamely ismert személyhez, zenészhez, színészhez, művészhez vagy akár színházhoz, alapítványhoz, ügy támogatásához kapcsolódnak. Így készült már menü Kásás Tamással, Senával, Ónodi Eszterrel, a Carson Comával, de Jane Goodallnak vagy éppen Joe Walkernek (a Dűne film Oscar díjas vágója) dedikálva is. Ezek a menünk mindig rövid ideig érhetők el és minden esetben valamilyen jó ügyet is támogatnak a bevétellel. A tavaly megjelent Mad Cook Book ezeket mutatja be, a különböző receptek és az ételsorokhoz kapcsolódó személyek sztorijai mentén.