HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Film

“Együtt lesz minden nap ünnep” – debütál a Nagykarácsony betétdala

Balázs Ádám és Szepesi Mátyás karácsonyi dalát Lábas Viki énekli

A november 25-én a mozikba kerülő első magyar egész estés karácsonyi film, a Nagykarácsony zenéjében is igyekszik újat hozni. Betétdala egy szerethető, mégis kortalan karácsonyi popdal. Ebből kevés maradandót tart számon a hazai könnyűzene!

A filmkészítők ezt sem bízták a véletlenre, a számot egy különlegesen erős alkalmi társulás készítette. A zenét hazánk legsikeresebb filmzeneszerzője, Balázs Ádám jegyzi (nevéhez fűződik az Oscar-díjas Mindenki és az Oscar jelölt Testről és lélekről), a szöveget Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere írta, a dalt Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és a filmben is hallható gyerekkórus adják elő, a produceri munkálatokért pedig Toldi Miklós, a Magashegyi Underground dobosa, számtalan hazai rádiósláger producere felelt.

Az „Együtt lesz minden nap ünnep” ma debütál.

A különböző műfajokból érkező, különböző zenei hátterű alkotók ízig-vérig karácsonyi megszólalású dalt készítettek, amely mégis ügyesen kerüli ki az üres közhelyeket. Központi gondolata az, hogy egymástól lesz ünnep minden napunk. Az egymásra való odafigyelés az igazi ajándék. Eredetileg a film egyik emblematikus jelenetéhez íródott, amelyben egy gyerekkórus adja elő. Ám amikor elkészült, a szerzők meghallották benne a jelen idejűen megfogalmazott popdal lehetőségét! Ádám fejében megszólalt Lábas Viki hangja, Matyi pedig felkérte állandó alkotótársát, Toldi Miklós producert (aki teljesen véletlenül a Margaret Island lemezén dolgozott ekkor Vikivel).
Álmodjonak belőle egy, a mai popzenéhez közelebb álló verziót.

“Amikor a rendező, Tiszeker Dani felkért a Nagykarácsony zenei világának megteremtésére, tudtuk, hogy egy dal és annak a főtémája lesz a pillérünk.” – mesélt a nóta születéséről Balázs Ádám zeneszerző. – “Olyan dalt szerettem volna írni, aminek van egy kortalan és zenei világoktól és divatoktól mentes alaptónusa és a Karácsony örök szellemiségét idézi fel. Szerencsés voltam, mert általam nagyra becsült alkotótársakkal dolgozhattam. Szepesi Matyi, tűpontos és nagyon szép mondanivalójú szövege a filmben és a végefőcím dalban is tökéletesen tud hatni érzelmileg, a csodás Lábas Viki előadóként a dalt teljesen magára formálta, saját lelkével töltötte meg, Toldi Miki igazi profi zenei producerként a dalt mai zenei köntösbe öltöztette. Tiszeker Dani, tiszteletbeli szellemi szerzőtársunkként pedig, mint saját gyermekét dédelgette velünk kezdetektől fogva. Utoljára hagytam a legfontosabb szereplőket. A gyerekeket, akik által a Nagykarácsony teljesen más dimenzióba kerülhetett. Az ő lelkesedésük, csillogó szemeik és mosolyuk miatt már megérte mindannyiunknak elkészíteni ezt a dalt.”

“Ez az első filmzenei munkám.” – mesélte büszkén Szepesi Mátyás, Petőfi Zenei Díjas szövegíró.

– “Az elmúlt években egyre több szöveget írtam felkérésre és kialakult erre egy munkamódszerem, amin keresztül megpróbálok közös gondolatvilágod keresni az előadóval. Ez a dal teljesen máshogy született, ami kirángatott a komfortzónámból. A forgatókönyv és a dal hangulata alapján indultam el, minden este leültem szöveget írni.  Tiszeker Dániel rendező – akik közben forgatta a filmet – másnapra átolvasta és csak azokat a sorokat “engedte át”, amit beérzett a film világába. Nagyon intenzív, izgalmas kreatív kaland volt. Hálás vagyok Daninak, Ádámnak és a film társ-producerének, Lévai Balázsnak hogy a részese lehettem!”

“Első hallásra megtetszett a hangszerelés és a dal miliője”

– idézi vissza benyomásait Lábas Viki.  “Nem vettem részt még karácsonyi dal születésében és úgy éreztem, hogy most már nincs bennem ellenállás és át tudom érezni ezt a szellemiséget. Matyi szövege teljesen megvett. Megragadja azokat a pillanatokat és értékeket, amik számomra is fontosak, ha közös ünnepről van szó. Nálunk a családban már régóta nem divat az ajándékozás karácsonykor. Mindig a közös pillanatok, társasjátékozás, beszélgetés, vacsorázás a fontos, hogy végre egy helyen és egy időben van mindenki és próbál jelen lenni. Nekem ezt jelenti a karácsony, nem az elvárásokat és a nyomást.“

Tiszeker Dániel egyszerre szívet melengető, romantikus és humoros vígjátékában Ötvös András, Zsigmond Emőke, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien, Szerednyey Béla, Mészáros Máté és Csuja Imre gondoskodnak a könnyed szórakozásról. A Nagykarácsony tökéletes kikapcsolódás az ünnepi időszakra az egész családnak! A film november 25-étől látható a mozikban.

https://www.instagram.com/nagykaracsonyfilm/            https://www.facebook.com/NagykaracsonyFilm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük