HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hírek

Csíkmenaságon átadták a magyar állam támogatásával felújított Adorján-kúriát

Csíkmenaságon átadták a magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Rómer Flóris-terv keretében megújult Adorján-kúriát – közölte hétfőn a Hargita Népe napilap. Az 1797-ben épült, majd 1839-ben kibővített kúriát a csíki székely népi építészet egyik legszebb emlékeként tartják számon.

Az épületet a 80-as évek óta nem lakták, állapota folyamatosan romlott, míg 2001-ben a Csíki Műemlékvédő Egyesület vásárolta meg. Teljes felújítása 2004-ben kezdődött el, a magyar kormány által létrehozott Rómer Flóris-terv keretében. Az épületet a Rómer Flóris-tervet koordináló Teleki László Alapítvány újította fel Hargita Megye Tanácsával és a Csíki Műemlékvédő Egyesülettel együttműködve. A teljes körű helyreállítás során megerősítették az alapozást, felújították a pince boltozatát, lépcsőjét és padlózatát, újraépítették a födémet, helyreállították a nyílászárókat és a homlokzatokat. A meglévő elemek újrahasználásával újították meg a tornácot.

A vasárnap délutáni avatóünnepségen Albert Homonnai Márton építész, a Csíki Műemlékvédő Egyesület elnöke úgy vélte: a csíki székely népi építészet legszebb emléke éledt újjá. Mint mondta, az épület korának reprezentatív jelképe és a székelység szellemi kulturális öröksége is egyben.
Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója is kitért rá beszédében, hogy Csíkmenaságon nemcsak az épített, hanem a szellemi örökség is jelentős.
Lukács Bence Ákos vezető csíkszeredai konzul kiemelte: az erdélyi arisztokrácia századokon át épített maradandó lakhelyeket, ezek pedig nemcsak az adott család, hanem az egész vidék jelképévé váltak. Kiemelte: a Rómer Flóris Terv keretében 81 templom, kúria és kastély újult meg az elmúlt évtizedekben a Kárpát-medencében.
Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke felidézte: tizenkét évvel ezelőtt azért indítottak műemlékvédő programot, hogy forrásokat biztosítsanak az Adorján-kúriához hasonló műemlékek megmentésére.

MTI 2021. október 25., hétfő 11:36

Fotó Teleki Alapítvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük