HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

ÉtteremGasztronómia

10 dolog a Gundelről

A Gundelről főként az jut eszünkbe, hogy oda születni kell. Valami neobarokk palota közvetlenül az Állatkert mellett a Városligetben, persze, tök jó lenne kipróbálni, de ez nem az egyszerű földi halandókat várja. Pedig az eredeti, Gundel Károly féle magyar gasztrobomba élvezete bizonyosan nem a legtehetősebb réteg kiváltságát jelentette, bár kétségkívül, ők is sűrűn megfordultak a Gundelben. 10 dolog, amire nem is gondoltál eddig a Gundellel kapcsolatban.

1. A Gundel mindenkié volt!

Nem volt luxus, kiváltság, VIP-sztori: minden társadalmi réteg megtalálta ott a maga kínálatát és helyét. A Gundel egy vendéglő volt, amely nyitott kapukkal várt mindenkit, aki jól és otthon akarta érezni magát. Széles árskálán mozgó kínálatával a hírességek mellett az egyszerű polgárt is meg tudta szólítani.

Kereste_a_jó_alapanyagokat_FORRÁS_TÖRÖK_MÁTÉ_GUNDEL_CSALÁD_ARCHIVUMA
            Gundel Károly. Kereste a jó alapanyagokat Török Máté Gundel Család Archívuma
2. A Gundel a világhírű közszereplők számára is bakancslistás hely.

A létesítményt fennállásának 127 éve alatt a legtöbb Budapestre érkező híresség meglátogatta már. II. János Pál pápa, Erzsébet Királynő, Beatrix Holland királynő, Luciano Pavarotti, Angelina Jolie vagy Arnold Schwarzenegger – az itt megfordult, világszerte ismert közszereplők felsorolása igen hosszú művelet lenne.

3. Gundel Károly roppant lelkes kísérletező volt.

Fantáziájának, tudásának és kiváló ízlésének, valamint a Gundel család fokozott alkotóvágyának köszönhetően született meg a Palócleves, a Paprikás csirke, a Bakonyi gombaragu, a Fogas Kárpáti, és a Tokaji aszús libamáj… A Gundel leghíresebb kreációi desszertek voltak, a Gundel palacsinta, a Somlói Galuska vagy a Rákóczi Túrós.

A Gundel Étterem. Forrás Gundel János Archívuma. GasztroMagazin 2021.
                                                        A Gundel Étterem. Forrás Gundel János Archívuma
4. Ha valaki csak egy egyszerű ételre vágyott, amelyet a szabad ég és a hatalmas fák susogását hallgatva kívánt elfogyasztani, azt megkapta a Gundel teraszán.

Többek között olyan finomságokat szolgáltak fel, mint a Főtt tojás pörköltszafttal, a Virsli lében, vagy a Sós perec csapolt sörrel.

5. A Gundel nem kevesek kiváltsága volt.

A tömegek vendéglátását tűzte a zászlajára. A kerthelyisége olyan hatalmas volt, hogy akár 1000 embert is vendégül tudott látni benne. A májusi csúcsnapokon 3000 tányér ételt szervíroztak, hatalmas forgalmat tudhattak magukénak, tömegeket szolgált ki.

6. A Gundelben nem kellett senkinek sem feszengenie amiatt, ha egy-egy mozgékonyabb lurkóval szerettek volna egy családi ebédet vagy vacsorát elkölteni.

A család minden tagját szívesen látták, a kert szaladgáló és vidám gyerkőcökkel volt tele. Gundel Károly 13 gyermeke is az étteremben nőtt fel, Latinovits Zoltán pedig az emeleten látta meg a napvilágot.

Gundel Étterem. Forrás mandabd.hu
                                           Gundel Étterem. Forrás mandabd.hu 
7. A Gundel nem csak finom fogásokat adott, hanem komplex élményt is.

Az étteremnek 11 fős saját zenekara volt, folyamatos élőzenével. Így a nyitva tartás minden pillanatában gondoskodtak arról, hogy a Gundelbe betérők minél kellemesebben átszellemüljenek az étel, az élet és a pillanat élvezetéhez.

8. A Gundel nem csak étterem volt, hanem alkotóműhely is.

Számos olyan ételt és ízkombinációt adott, amit ma a magyar konyha alapjának tekintünk, ilyen például a tokajival párosított libamáj, vagy a mártások és raguk kategóriáján belül a paprikás csirkepaprikás mártása, a paprikás-tejfölös gombaragu. Elképesztő kitartással ízlelgette a különböző alapanyagokból és más-más arányokkal megálmodott szószokat, mártásokat, ragukat, a bakonyi gombaragut például hónapokon át tökéletesítette. Neki köszönhetjük a túró, baracklekvár, vanília kombinációját, amelynek megtestesült eredménye a Rákóczi túrós, de megálmodta egy másik desszert komplex ízélményét is, amely Somlói galuska néven szintén egy híres magyar finomság lett.

A Gundel Étterem kertje 1930-ban. Forrás mandabd.hu
                                                     A Gundel Étterem kertje 1930-ban. Forrás mandabd.hu
9. Gundelnek köszönhetjük mindenki kedvencét: a Wiener Schnitzelt.

A panírozás kultúráját Törökországból hozta be abban az időben, amikor itthon ez még egyáltalán nem volt elterjedt. A rántott hús, a Wiener Schnitzel nem kifejezetten Gundel találmány, ám neki köszönhetően került be az itthoni köztudatba, később azonban hódított, diadalútja ma is töretlen.

10. Gundel Károly nem hogy szakács nem volt, életében soha nem fogott fakanalat!

Elképesztően tehetséges ízlelő volt, szerteágazó, mélyreható tudásának és kísérletezéseinek köszönhetően sikerült felírnia Magyarország nevét a világ gasztro-térképére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük