HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Étterem

Székely Gourmet Restaurant az Andrássy úton

Korpacibere és vetrece az Andrássy úton

Minden előzetes várakozást felülmúl az Andrássy út 41. alatt található, bő egy évvel ezelőtt megnyitott SZÉK forgalma, ahol a hagyományos székely ízek a legmodernebb konyhatechnológiával találkoznak.

Réti Sebestyén, az étterem séfje és Varga Szidónia ügyvezető most új étlappal rukkoltak elő, a menüsor összeállításához pedig Kövi Pál, a Four Seasons hotellánc alapítójának és az erdélyi konyha nagy rajongójának receptjeiből merített ihletett. A vendégek így már az advent időszakában megkóstolhatják többek közt a burduf körözöttet, a korpacibere levest vagy gulyás vetrecét is.

Burduf körözött, puliszka lángossal. SZÉK Étterem. Székely Gourmet Restaurant. HOL Magazin 2021.

2020 októberében nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában Magyarország első székely gourmet étterme, amely azóta nemcsak a fővárosiak, de a külföldi turisták egyik kedvenc vendéglátóhelye is lett egyben.

Ezzel megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi porondra, amire korábban még nem volt példa. A stáb emellett történelmi áttekintést is ad a külföldi vendégeknek Székelyföldről, ami az étterem hitvallását is erősíti egyben.

SZÉK Étterem. Székely Gourmet Restaurant. HOL Magazin 2021.

A SZÉK dolgozói megtanulták, hogyan lehet az általuk megálmodott étkeztetést nagy sebességgel, ugyanolyan minőségben végezni, így a megnövekedett forgalmat is képesek kiszolgálni a komoly szervezettségnek köszönhetően. A konyhában használt alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől kerül beszerzése, és kizárólag az ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogásokat kínálnak.

Burduf körözöttől a céklás csokoládékrémig

A hiánypótló étterem séfje, Réti Sebestyén, aki korábban a Déryné Bistro, a Food Boutique és a Nad’or Boutique Bistro konyháját is vezette, most újragondolta az étlapot, amivel hamarosan találkozhatnak is majd a vendégek.

Fehérboros töltött káposzat, füstölt libamell szeletekkel. SZÉK Étterem. Székely Gourmet Restaurant. HOL Magazin 2021.

A korábban Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is dolgozó séf Kövi Pál egykori profi labdarúgó, a Four Seasons alapítója és nagy erdélyi konyharajongó receptjeiből ihletet merítve alkotta meg a menüsört, amely tipikusan őszi és téli ételeket soroltat fel. A menüsor tervezésében partnere volt az étterem székelyudvarhelyi származású ügyvezetője, Varga Szidónia is, aki a neveltetéssel együtt kapta az székely hagyományokat és értékeket, ami a mai napig meghatározza mindennapjait.

Korpacibere leves pirított zöldségekkel, túrógaluskával. SZÉK Étterem. Székely Gourmet Restaurant. HOL Magazin 2021.

Az étlap egyik legkülönlegesebb eleme a korpacibere leves túrógaluskával, ami egy speciális, de nagyon eredeti savanyítási eljárással készül teljesen természetes úton. Az étteremben mások mellett olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhatunk advent időszakában, mint a burduf körözött puliszka lángossal, a fehérboros töltött káposzta, a gulyás vetrece vagy a pisztrángfilé, amit tárkonyos burgonya salátával tálalnak. Réti Sebestyén a desszertválogatásra is gondosan ügyelt: a vendégek céklás csokoládékrémből, szilvás pitéből és tökmagfagylaltból választhatnak.

Pisztrángfilé tárkonyos burgonyasalátával, fokhagymás citromos cukorborsóval. . SZÉK Étterem. Székely Gourmet Restaurant. HOL Magazin 2021.

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket.

A székely gourmet étteremben egyébként egy másik újdonsággal, heti séfajánlattal is készülnek a közeljövőben. Sőt, várhatóan heteken belül fűtött teraszon is helyet tudnak majd foglalni a vendégek a fényárban úszó Andrássy úton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük