HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

HírekRendezvényhelyszínek

Hatvanmilliárd forintból 30 műemlék újul meg

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram első ütemében 60 milliárd forint ráfordításával 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár nyeri vissza régi szépségét – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Bajnán.

Gulyás Gergely a bajnai Sándor-Metternich-kastély ünnepélyes átadásán elmondta, hogy a kastélyfelújítási projekt, amely több mint 2,28 milliárd forintból valósult meg 2018 és 2021 között, egyszerre műemlékvédelem, gazdaságfejlesztés és közösségépítés.
Hozzátette, a beruházásokkal nemcsak régi szépségüket nyerik vissza történelmi épületeink. Új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.
Ezek az épületek hirdetik, hogy a kulturális nagyság nem csupán a múltnak, hanem a jelennek és a jövőnek is a része – hangoztatta a miniszter.

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa arról beszélt, ahhoz, hogy ez a kastély a mostani állapotába kerüljön, nagyon hosszú utat kellett bejárni. Az épület 46 évig funkció nélkül állt, nem volt fűtve, nem használták. Megjegyezte, hogy a kastély eredetileg reneszánsz alapokon nyugvó épület.

Az esemény házigazdája Glázer Tamás volt. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az európai uniós támogatás összege 1,723 milliárd forint volt. Ehhez a magyar kormány 557 millió forintot tett hozzá. Az előkészítési munkálatok, a tervezés 2016-ban kezdődött meg, a kastély felújítása és a kiállítás berendezése pedig 2018 és 2021 között valósult meg.

MTI 2021. december 10., péntek 17:22

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük