HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

KultúraProgramajánló

Új bemutatóval jelentkezik a Duna Táncműhely

A folklór, a cigány folklór – tele van szebbnél szebb, bár fájdalmas énekekkel, amelyek segítenek dalba önteni a hiányt, a búcsút, a fájdalmat, és ezáltal gyógyítják a lelket.

’El nem múló’ címmel ezt a fajta életérzést, a halál misztériumát, ugyanakkor az élet szenvedélyes örömét és az elmúlással való szembenézést jelenítik majd meg a színpadon a Duna Táncműhely táncosai március 1-jén a Nemzeti Táncszínházban.
Mióta eltávolodtunk a természettől, az elmúlás nehezen feldolgozható számunkra, elviselhetetlen fájdalmat jelent, gyakran tabuként kezeljük. Holott tudjuk mindannyian, hogy a halál az élet elválaszthatatlan része. E misztikumot, a mulandóságot járja körül a Duna Táncműhely új előadása, feloldást is keresve.

A cigány folklórból táplálkozó produkció folyamán a néptánc és kortárs tánc nyelvén varázsmondókák, énekek vezetik a nézőt, a hallgatót.
Az előadást átitatja a borzongás, az elmúlástól való félelem, a halál misztériuma, felfoghatatlansága, ugyanakkor az élet szenvedélyes öröme és az elmúlással való bátor szembenézés is, amiben az öröklét reménye rejlik.

Cigány folklór. Duna Táncműhely. HOL Magazin 2022.

A Duna Táncműhely – a produkciókra szerveződő műhelytípusú munka jegyében – rendszeresen hív meg vendégkoreográfusokat, akiknek alkotói világa közel áll a társulat művészeti megközelítéséhez, a néptánc ihlette kortárs tánchoz. Horváth Zsófia már többször is dolgozott a Táncműhellyel: az Álom, álom, kitalálom gyerekdarab társkoreográfusaként, a 2015-ös Madárasszonyok koreográfus-rendezőjeként, valamint a 2016-os a Körtánc egyik táncos előadójaként.

Az El nem múló című előadást emlékül készítette azoknak a barátoknak, mestereknek, családtagoknak, akik már nincsenek köztünk.  „Táncunkkal, dalainkkal üzenünk nekik: bennünk élnek tovább.”

A bemutató időpontja, helyszíne: 2022. március 1. 19.30, Nemzeti Táncszínház

Jegyek elérhetők: https://www.jegy.hu/program/bemutato-el-nem-mulo-duna-tancmuhely-131295#programInfoTabAnchor

Közreműködők:

A Duna Művészegyüttes táncosai: Abonyi Rebeka, Kenéz Enikő, Kovács Anita, Kolumbán Norbert, Mir Dávid Hessami, Östör Ákos

Zene: Horváth Mária, Gombai Franciska (ének), Kuczera Barbara (hegedű), Kovács A. Máté (dob), Lakatos Attila (gitár)

Az előadásban elhangzó dalok forrása: Horváth Aladár és Testvérei: Dalok a jégveremből

Díszlet-jelmeztervező: Németh Hajnal Auróra

Fénytervező: Lendvai Károly

Hang: Fekete Mátyás

Produkciós vezető: Nánay Fanni

Koreográfus-rendező: Horváth Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük