HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

BorGasztronómiaProgramajánló

AZ „ESSZENCIÁK ÉVE” A BUDAFOKI PINCEJÁRAT TÖRTÉNETÉBEN

A 8 éve töretlenül népszerű Budafoki Pincejárat 2023-ban közel 13 ezer látogatót vonzott Budapest Bornegyedébe. Folytatva a nagy sikerű eseménysorozatot, 2024-ben március első szombatjától ismét várják a bor és kultúra szerelmeseit. A méltán népszerű programsorozat az idén arra az üzenetre és tematikára fókuszál, hogy Budapest borászatának esszenciáját Budafok jelenti. A programsorozat hivatalos megnyitójára idén rendhagyó online sajtótájékoztató és borkóstoló keretében került sor.

Idén formabontó módon online sajtótájékoztató formájában zajlott a Budafoki Pincejárat 2024-es eseménysorozatának hivatalos megnyitója. Az eseményen a szokásokhoz híven Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc köszöntötte a résztvevőket Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős kormánybiztos ajánlásával. Karsay Ferenc hangsúlyozta, már a „Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat” projekt indulásakor is kivételes közösségi összefogásra volt szükség, amely az elmúlt 8 évben tovább erősödött. A jól bevált recept alapja valami igazán izgalmas és egyedi létrehozására: a jó ötlet, lelkes csatlakozók, a megfelelő szakmai, illetve anyagi háttér. A programhoz már indulásakor számos borász csatlakozott, hogy az önkormányzattal összefogva mutassák meg az érdeklődőknek, milyen egyedülálló kincset rejt a Budafok-Tétény alatti pincerendszer.

Budafoki Pincejárat. Budapest Bornegyed. 2024 az esszenciák éve. HOL Magazin 2024.

„Célunk azóta is változatlan: Budapest Bornegyedének, a kerület történelmi hagyományainak, művészeti értékeinek, egyedülálló pezsgő- és borkultúrájának, pincerendszerének, színes gasztronómiai kínálatának bemutatása, Budafok-Tétény turizmusának fellendítése. Nagy örömünkre szolgált, hogy a tavalyi évben a színes kulturális programok tízezerszám vonzották a látogatókat” – foglalta össze a polgármester.

A 2024-es szezon az „Esszenciák éve” lesz a programsorozat szempontjából. Budapest borászatának esszenciája – vagyis azon tulajdonságok összességének képviselője, amelyek nélkül Budapest borászata nem létezne – egyértelműen Budafok.

Hiszen boros múltja a római korig nyúlik vissza. Egyedülálló pincerendszerrel, borászképzéssel rendelkezik. Olyan páratlan kerület, ahol a tradicionális pezsgőgyártást is meg lehet ismerni: egyetlen kerület sem tudhat magáénak öt pezsgőkészítő borászatot. Budafokon egyszerre legalább 6 borvidék borait kóstolhatjuk, valamint megtekinthetjük Magyarország 10 történeti borvidékének jellegzetes építészeti hagyományait is.

Budafoki Pincejárat. Budapest Bornegyed. 2024 az esszenciák éve. HOL Magazin 2024.

A rendhagyó sajtótájékoztatót öt kiemelkedő budafoki borászat formabontó online borkóstolója koronázta meg, ahol a Katona Borház 2020-as évjáratú Cabernet Sauvignon – Franc száraz vörösborát, a Sauska borászat világbajnok Brut pezsgőjét, a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola 2023-as Kéknyelűjét, a Törley Pezsgőpincészet zászlóshajóját, a Chardonnay Brut pezsgőjét, valamint a Várszegi Pincészet 2023-as Rosé Cuvée-jét mutatták be a borászok.

Az igazi izgalmakat, színes kulturális és gasztronómiai programkavalkádot jelentő idei évad Rókusfalvy Pál bormarketingért felelős államtitkár ajánlásával tehát március első szombatján, március 2-án indul útjára. Cél, hogy ezen esszenciára, valamint a korábbi évek sikeres kulturális programjainak legjobbjaira építve tovább népszerűsítsék Budapest Bornegyedét, Budafokot. Decemberig minden hónap első szombatján 16 különböző helyszínen várják a Orbán Gergely Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola Pincejárat szervezői az érdeklődőket.

Budafoki Pincejárat. Budapest Bornegyed. 2024 az esszenciák éve. HOL Magazin 2024.

Számos gazdag élményünk lehet, a bor és a gasztronomia területén, hiszen van 6 borrégiónk, 22 borvidékünk, amelyek között Budafok a budapesti borrégió központjában kiemelkedő és egyedülálló gyöngyszem. Itt Pincejárat formájában számos értékes élménnyel találkozhatnak a látogatók. A rendezvény célja, hogy gazdagságában mutassa meg a Kárpát-medence legszebb élményeit a látogatók számára. „Tartsanak velünk!” – invitált mindenkit Rókusfalvy Pál, ahogyan a szervezők is.

Teljes sajtótájékoztató megtekinthető az alábbi linkeken:

Karsay Ferenc polgármester tájékoztatója

Rókusfalvy Pál Nemzeti Bormarketingért Felelős Kormánybiztos tájékoztatója

Borászatok borajánlóját az alábbi linkeken érhető el.

Hanusz Ádám Sauska Pincészet

Katona Zsófia Katona Pincészet

Lörik Tamás Törley Pezsgőpincészet

Orbán Gergely Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola

Várszegi Viktor Várszegi Pincészet

További információ a program weboldalán.

Budafok-Tétény Budapest Bornegyede,

közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével, amely az egykori Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt. A kerület a „Szőlő és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.

Az önkormányzat 2016-ban azzal a szándékkal indította útjára a Budafoki Pincejáratot minden hónap első szombatján, hogy bárki megkóstolhassa a legízletesebb, Budafokon palackozott borokat, pezsgőket, élvezhesse a minőségi gasztronómia és kultúra időntúli varázsát. Budapest Bornegyedében számtalan neves pezsgőkészítő cég és borászat található. Az impozáns pincékben vendéglátóhelyek, látványos kiállítások, koncertek is helyet kapnak. A programok ideje alatt a Herman Ottó Intézet jóvoltából a Városháza elől (1221, Budapest, Városház tér 11. ) ingyenes, 6–8 személyes transzferbuszok közlekednek minden hónap első szombatján. A járat azoknál a pincészeteknél és látványosságoknál áll meg, ahol a vendégek valamilyen különleges élményben részesülhetnek, és boros program szolgáltatást vehetnek igénybe. Borkóstolók, vezetett pinceséták, koncertek és megannyi kulturális program részesei lehetnek az idelátogató vendégek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük