HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hirdetés

Ne márkát, terméket válassz! – Hűtő- és fagyasztószekrény termékteszt

A kombinált hűtő, hűtő- vagy fagyasztószekrény is olyan háztartási eszköz, amely jó, ha sok éven át teljesíti a feladatát. Önmagában a választás is bonyolult dolog, mert sok szempontot kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy a számunkra legjobb döntést hozzuk és a kiszemelt termék hasznos kiegészítője legyen saját életvitelünknek. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű feladat, de ha elég bátornak érezzük magunkat, akkor érdemes még a fenntarthatósági szempontokat is a vizsgálandó tényezők közé sorolni. Ha ezt megtesszük, biztos, hogy érezni fogjuk a hatását a mindennapjainkban, például egy-egy kedvezőbb villanyszámlán – mert ez mégiscsak egy 0-24-ben működő eszköz – vagy azon, hogy nem kell 2-3 évente új készüléket vennünk.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is tesztelte az aktuálisan elérhető modelleket. Ezúttal 160 kombinált hűtőt, 15 hűtő- és 10 fagyasztószekrényt, illetve 1 fagyasztóládát teszteltek a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Így 18 márkától összesen 186 készülék adatlapja segíthet minket a döntésben vásárlás előtt. Többféle hűtő típust is teszteltek: beépíthető hűtőket, többajtós vagyis multidoor és kétajtós vagyis side by side modelleket, illetve a leggyakoribb szabadon álló hűtőket. Vizsgálták a termékeket hűtési és fagyasztási hatékonyság, energiatakarékosság, megbízhatóság, zajkibocsátás és felhasználói élmény tekintetében is.

Abban ne reménykedjünk, hogy találunk olyan terméket, amelyik minden szempontból kiválóan muzsikál. Ezért gondoljuk végig alaposan, hogy számunkra mely jellemzők a legfontosabbak és aszerint válasszuk ki az optimálisan teljesítő terméket. Kompromisszumra szüksége lesz. De jó hír, hogy a legtöbb termék jól, sőt, nagyon jól teljesített a teszteken, úgyhogy van miből válogatni, ha már megvan a konkrét célunk. Miből, mennyit akarunk belerakni, esetleg szükségünk van-e extra funkciókra és szempont-e, hogy alacsonyabb legyen a rezsiköltségünk? Ha ez megvan, már böngészhetjük is, hogy mi való nekünk.

Kombinált hűtők

Ezekből találjuk a legtöbbet a tesztelt termékek között és a boltokban. Ez az, amire legtöbbünknek szüksége van a mindennapokban. A fentebb említett vizsgált szempontok közül nem meglepő módon a hűtési és fagyasztási hatékonyság a legfontosabb. Ez számított bele legnagyobb súllyal az összesítő értékelésbe. Vizsgálatakor arra voltak kíváncsiak, hogy a berakott ételt mennyi idő alatt hűtik, illetve fagyasztják le a kívánt hőfokra. Megvizsgálták azt is, hogy mennyire tartják stabilan a belső hőmérsékletet, ha már korábban lehűtött élelmiszerek mellé újabb ételt rakunk be. A Whirlpool W7 931T OX és Whirlpool W7 931A OX készülékek érték el a maximális legjobb eredményt hűtési hatékonyság tekintetében. Fagyasztási hatékonyság vizsgálatánál abszolút győztesek az LG modellek.

Összeségében két Samsung és egy LG termék végzett a lista élén. Elmondhatjuk, hogy 90% feletti eredményeket ez a két márka ért el a tesztben. A dobogósok átlagára 265 000 Ft és 299 000 Ft között mozog. Jól hűtenek, energiatakarékosak és a hőmérsékletet is stabilan tartják.

Azonban mielőtt az rögzülne bennünk, hogy egy-egy márka jobb, mint a másik, felhívjuk arra is a figyelmet, hogy van olyan tesztelt LG és Whirlpool modell, amelyik a lista végén kullog 200-250 000 Ft-os átlagáron. Inkább azt az üzenet vigyük magunkkal, hogy ne márkát válasszunk, hanem terméket. Mert igen, előfordulhat, hogy találunk egy márkán belül kiválóan és alig-alig teljesítő darabokat is.

Szintén kiemelhető, hogy 100 000 forint alatt is találunk összességében jól teljesítő készülékeket, mint pl. a Candy CMDDS 5144WHN.

Liebherr, Bosch, Gorenje, Ikea, Haier, Candy és a Hotpoint-Ariston márkák termékeiből is akad bőven választék az összeségében legalább 75%-os eredményt elért kombinált hűtők között.

Hűtőszekrények

A 15 tesztelt hűtőszekrény mind szép eredményeket ért el. Csupán egy Candy hűtő teljesített összeségében gyengébben, de erről is elmondható, hogy a hűtési teljesítménye megfelelő, azonban az energiaigénye például kevésbé.

Fagyasztószekrények, fagyasztóláda

A fagyasztási hatékonyságuk – mennyi idő alatt fagyasztják le a berakott élelmiszert – két Whirlpool modell kivételével közepes vagy gyenge, cserébe pontosan tartják a beállított hőfokot, és áramszünet esetén sokáig képesek hidegen tartani az ételeket.

A már említett márkanév mellett, az ár sem garancia arra, hogy olyan terméket vásárolunk, amivel elégedettek lehetünk. Az alábbi grafikon szemlélteti az aktuálisan elérhető modellek árának és a tesztelés során elért eredményének kapcsolatát. S mint annyiszor, most sem a legdrágább lett a legjobb.

Ha eljön az ideje, hogy lecseréljük készülékünket, akkor ez ügyben is körültekintően járjunk el, kérjük az új terméket szállító boltot, hogy vegye át feleslegessé vált készülékünket, hiszen erre jogszabály kötelezi, vagy keressünk fel vele egy hulladékudvart. S érdemes használt termékben is gondolkodnunk, így lehet, hogy hozzájutunk olcsóbban egy olyan készülékhez, amire egyébként nem költenénk, de így akár hozzájuthatunk a vágyott extrákhoz is. Érdemes outletekben, használt műszaki cikk boltokban, vagy online is keresgélni.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt: https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/hutok-fagyasztok/teszt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük