HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

BorProgramajánló

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon. Idei harmadik, befejező állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

A Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület koordinálásával, illetve a helyi borászok közreműködésével megvalósult eseménysorozat legfontosabb üzenete a kölcsönös tisztelet, az összetartozás fontossága, a gazdag történelmi- és kulturális hagyományokkal rendelkező borvidék hírnevének erősítése, valamint a borokon keresztül megmutatni a világszerte is unikálisnak számító badacsonyi termőhelyi karaktert.

Bortriatlon. Rizling Vakáció. Badacsonyi olaszrizling. HOL Magazin 2022.

„Már a kezdetektől fogva meghatározó eseményként tekintünk a Bortriatlonra, hiszen a Badacsonyi borvidék, illetve ennek három legemblematikusabb szőlőfajtájának népszerűsítéséről szól. Kifejezetten örülök, hogy idén sok olyan vendég is megfordult nálunk, aki most vett részt első alkalommal az eseményen, és utána csatlakozva a programhoz további pincészeteket is felkeresett.” – mondta a 2020. Év Bortermelője Borbély Tamás. Mint hozzátette, az olaszrizling, ahogyan az egész borvidéknek, a pincészetük számára is nagyon fontos szőlőfajta. Ennek megfelelően birtokuk fajtaszerkezetének felét ez adja ki. A többi borászathoz hasonlóan a Rizling Vakáción ők is különböző programokkal várják a látogatókat. Lesz vertikális kóstoló, de az összes forgalomban lévő hat olaszrizlingjüket is meg lehet kóstolni. Szombaton a Babos-Piller Duo révén jazz koncert színesíti az eseményt.

A leginkább Magyarországra jellemző, de a környező országokban is különböző neveken megtalálható olaszrizling a pezsgőtől kezdve a száraz borokon át egészen az aszúig mindenre alkalmas. Készülhet belőle könnyed, jó ivású bor, de a neutralitása miatt megfelelő kezekben és gondos odafigyeléssel a termőhely karakterét is vissza tudja tükrözni. Hazánkban ma 3417 hektáron találkozni a fajtával. Ebből 531 a Badacsonyi borvidéken van.

Bortriatlon. Rizling Vakáció. Badacsonyi olaszrizling. HOL Magazin 2022.

„A Bortriatlon hosszú évek óta erősíti a borvidék hírnevét és presztízsét, de a pincészetünk számára is komoly margeting-tevékenységgel bír. A három tematikus hétvégén remek programok kíséretében és a borászok tolmácsolásában a közönségnek lehetősége nyílik jobban megismerni Badacsony gazdag történelmi- és kulturális értékeit, borkészítési hagyományait, valamint a borvidék három ikonikus szőlőfajtáját. Eközben minden pincészet számára kiváló bemutatkozási lehetőséget is biztosít.” – méltatta az eseményt Málik Zoltán, a Badacsony-hegy déli oldalán öt hektáron gazdálkodó kis családi vállalkozás tulajdonosa, aki közel egy hektáron foglalkozik olaszrizlinggel is. Mint hozzáfűzte, örömmel tapasztalja, hogy megbecsülés szempontjából végre az őt megillető helyre kezd kerülni a szőlőfajta. Egyre különlegesebb borok készülnek belőle.

„Sajnos a járvány miatt a Bortriatlon életében volt egy kis kényszerszünet, így vissza kell szoktatni az embereket az ilyen jellegű borkóstolási lehetőségekre. Látva azonban az idei két megtartott esemény sikerét, bizakodó vagyok. A szőlő- és borágazat egy olyan terület, ahol minden évben meg kell küzdeni a jó minőségért és a vásárló kegyeiért. Az elért színvonalunk megtartása motivál bennünket. Az ilyen események remek lehetőséget biztosítanak nyomon követni a borvidék, és ennek három ikonikus szőlőfajtájának a fejlődését.” – emelte ki Éliás Csaba, a páratlan balatoni panorámával rendelkező Éliás Birtoknak a tulajdonosa és borásza, akinek személyes kedvence az olaszrizling.

Bortriatlon. Rizling Vakáció. Badacsonyi olaszrizling. HOL Magazin 2022.

A Bortriatlonhoz az eddigiekhez hasonlóan nyereményjáték is párosul. A pincészetek helyszínein a vendégek pecséteket gyűjthetnek, ezek pedig értékes nyereményekre válthatóak be. A pecsétgyűjtő füzet a badacsonyi Tourinform Irodában és a pincészeteknél szerezhető be.

Gyertek és fedezzétek fel a jól ismert és népszerű badacsonyi olaszrizlingben rejlő számtalan lehetőséget, egy olyan hétvégén, amely teljes mértékben erről a fajtáról szól!

BORTRIATLON helyszínek a Badacsonyi borvidéken:

Badacsony: Dobosi-Stier Pincészet Badacsonyi Fröccsterasz, Éliás AlaptáBOR, Istvándy Borműhely, Németh Pince, Málik Pince

Badacsonytomaj: Borbély Családi Pincészet, Fata Pince, Válibor Vinotéka & Presszó

Badacsonyörs: Folly Arborétum és Borászat

Gyulakeszi: von Beőthy Pince

 

További információ:
Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület -Tourinform Badacsony
06 87/531-013
badacsonytomaj@tourinform.hu
www.badacsony.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük