HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hírek

Elstartolt a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny 2023.

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának közreműködésével első alkalommal hirdeti meg a „Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszertverseny” nevű versenyét, melyre várják a vállalkozó kedvű szakácsok/cukrászok/pékek/háziasszonyok jelentkezését.

A hétfőn megtartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence belügyminiszter-helyettes elmondta:

„Gyermekkorában étkezések alkalmával a szülei azt tartották, hogy a gyomorban biztosan külön rekesz van az édességnek. A többi már régen megtelt, de édességből még bármennyi jöhet! Annak érdekes módon mindig van hely.”

Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete. Az Ország Étele. Szamos Mátyás tányérdesszert verseny. HOL Magazin 2022.

Üdvözölte az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elmúlt években nyújtott munkáját:

„Azért dolgoznak, hogy a magyar konyhaművészet úgy tudjon megújulni, hogy az a mindennapokban is az asztalra tudjon kerülni. A Nemzet fennmaradása szempontjából szükség van az ilyesfajta megújulásokra. A ma ismert receptúrák is az ilyen megújulások eredményei! Gasztronómiánk újrafelfedezése mellett az új receptúrák megalkotása is elengedhetetlenül fontos.

Az Egyesület ilyen irányú munkáját nagyon szép misszióként jellemezte a Belügyminiszter-helyettes.

Ezt követően Kelényi-Szamos Gabriella ügyvezető tulajdonos, a Szamos Marcipán képviseletében köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta:

„Apám most nagyon büszke volna, hogy az Ő nevével fémjelezve indul el ez a rangos verseny. Ahogy a most meghirdetett verseny, úgy Apám is újító volt világ életében. Az első marcipán rózsát is Ő készítette Magyarországon. Annak idején ez még nem volt szokás, hogy valaki marcipánból rózsát készítsen. Ő megtette. Ezért is illik a neve ehhez a versenyhez.”

Endrédi Zsolt, az art’Otel Budapest konyhafőnöke elmondta, hogy „a szakács mesterképzés ötödik eleme a tányérdesszert. Ez teljesen más, mint egy cukrászdában kapható sütemény. Míg ott kapunk egy szelet tortát, addig a tányérdesszertekkel tovább lehet játszadozni ízekkel, színekkel, textúrákkal, a hideg és a meleg alapanyagokkal. Különböző díszítések kerülhetnek a tányérra. A tányérdesszert a játékosság kimeríthetetlen tárháza! Ahogyan azt a kollégák elkészítik és feltálalják, az nagyon jól tükrözi a szakmai kreativitásukat.”

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta:

„az éttermek desszertkínálatának beszűkülése okán döntöttünk a verseny megrendezése mellett. Ez a fajta edukáció a Magyarország étele programunkhoz kiválóan illik. Ezért is hirdetjük most meg programon belül, mégis önálló versenyként a Magyarország étele – Szamos Mátyás tányérdesszert versenyt.”

A tányérdesszert:

A verseny rendezői olyan, maximum öt elemből (pl. Hideg-, vagy meleg édességet, éttermi hideg-, vagy meleg tésztát, édes hideg-, vagy meleg mártást, gyümölcsöt, dekorációt stb.) álló innovatív, de populáris új tányérdesszert(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2023. –Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny győztese” címet elnyerje.

Elvárás, hogy a tányérdesszert a legtöbb átlagos felszereltségű éttermi konyhán/cukrászdában, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és akár önállóan, akár az étkezést befejező fogásként értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek. Annak megalkotása során, fontos szempont, hogy a modernitásra ugyanakkor a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg az új desszert.

A tálalásnál fontos szempont az esztétikum és a praktikum szem előtt tartása, de az is fontos szempont, az elemek jól előkészíthetők legyenek, valamint, hogy rendelésre a tányérdesszert könnyen összeállítható legyen.

A megfelelően elkészített, összeállított tányérdesszert magában hordozza a meglepetés erejét és az örömszerzés csodálatát. Az új eszközök, felszerelések, gépek, formák, technológiák, alapanyagok alkalmazása elengedhetetlen, ugyanakkor a desszertek egyedisége a legfontosabb, hiszen a desszert maga a megalkuvást nem tűrő szabadság és a változatosság megjelenülése.

A versenyben részt vehet a világ bármely táján élő honfitársunk (kiemelten az elcsatolt területeken, és a diaszpórában élők), aki érez magában kellő ambíciót az új tányérdesszert megalkotásához. A versenybe egyénileg, vagy párban nevezhetnek. (Cégenként és/vagy csapatonként több tányérdesszert is nevezhető, de a nevezéseket minden esetben külön-külön pályázatként kell benyújtani.)

A verseny során kötelezően használandó alapanyagok:

BIO liszt (felhasználható bármilyen hazai malomból származó, kereskedelmi forgalomban beszerezhető lisztfajta)

Magyarországról származó BIO tojás

Magyarországról származó vaj, vagy margarin

A tányérdesszertre vonatkozó követelmények:

A tányérdesszert maximum öt elemből állhat, melyből egy a főelem. Ez a főelem maximum öt ízből/rétegből állhat, és a készítés során fel kell használni a kötelezően előírt alapanyagokat.

A tányérdesszert összsúlya 300 grammban van maximalizálva, a tányérra kerülő főelem össztömege minimum 80 gramm, maximum 150 gramm lehet.

A receptúrában nem szereplő, csak a versenyre készített díszítéseket nem számítják külön elemnek.

A tányérdesszert elemeinél elvárás az elemek többségének minimum 48 óra eltarthatósága. (Kivételt képezhet például az olyan összetevő, mint például a tejszínhab, sorbet stb.)

A nettó bekerülési alapanyagköltség nincs megszabva, de minél alacsonyabb költségből előállítható az tányérdesszert, a zsűrizéskor annál magasabb pontszámot fog kapni. A kalkulációt is ennek megfelelően kell elkészíteni.

A verseny témája a Petőfi emlékévre való tekintettel: Talpra Magyar!

Nevezési lap és a kidolgozott receptúra leadási ideje: 2023. január 30.

A teljes versenykiírás és a kalkulációhoz szükséges adatlap ezen a linken megtalálható:

Szamos Mátyás Tányérdesszert verseny 2023. Versenykiírás

Magyarország étele 2023.  döntő zsűritagjai a következők:

Erdős Hanna Zsűrielnök – Négyszeres olimpiai-, és négyszeres világbajnok mestercukrász. A Magyar Gazdaságért díj birtokosa.

Csuta Zsolt – A Magyar Cukrász Ipartestület elnökségi tagja, Mestercukrász, Csuta cukrászda – Csákvár

Jakabfi Dávid – patissier, cukrászművész, Patissier I-II. könyv szerzője

Kiss Zoltán – A Magyar Cukrász Ipartestület alelnöke, Venesz-díjas Mestercukrász, Kiss cuki – Lajosmizse

Magyar Szabolcs – Többszörös olimpiai- és világbajnok mesterszakács, a Vincent étterem – Kecskemét konyhafőnöke

Prohászka Béla – Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének Alelnöke. Olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje

Várhelyi Miklós – Szakács, szakoktató, Olimpiai bajnok, Aranysapka és Venesz díjas mesterszakács

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük