HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

FilmProgramajánló

EXHIBITION ON SCREEN: Degas – A tökéletesség nyomában

Degas – Passion for Perfection
Virtuális tárlatvezetés a mozivásznon, 85 perc, 2018
angol nyelven, magyar felirattal

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=eqI2P2RNC4Y

Korhatár: 12

Rendező: David Bickerstaff

Az EXHIBITION ON SCREEN új része a Cambridge-i Fitzwilliam Múzeum (ahol Nagy-Britannia legátfogóbb Degas-gyűjteménye található) nagyszerű kiállításától egészen a párizsi utcákig vezet. A film lehetővé teszi, hogy ritkán látott műveket is közelről láthasson a néző, miközben megmutatja, hogyan kereste Degas mindenben a tökéletességet: hogyan kísérletezett a különböző technikákkal, és mit tanult elődeitől.

Exhibition on Screen Degas mozielőadás. HOL Magazin 2023.

Degas-t gyakran frusztrálta a tökéletlenség: miközben megszállottan ragaszkodott a saját maga állította mércéhez, látása egyre romlott. Ugyanakkor minden művében ott az elszántság, hogy az adott pillanatot a maga tökéletességében ragadja meg. Soha nem volt teljesen elégedett. Rajzainak és szobrainak nagy része életében nem is került nyilvánosságra, most azonban végre láthatók csodálatosan kidolgozott, kifejező művei, ráadásul egészen közelről. A film kortársak és barátok írásait is felhasználja, sőt Degas levelei is elhangzanak, így a művészetkedvelők egyedülállóan részletes, átfogó képet kapnak a XIX. század egyik legbefolyásosabb művészének életéről és művészetéről.

„A művészet nem arról szól, hogy mit látsz, hanem hogy mit láttatsz.” Edgar Degas

2023 februárjában ismét a mozivásznakon a Pannonia Entertainment Exhibition on Screen sorozatának Degas életművét feltáró rendhagyó tárlatvezetése. Az év során a sorozat következő részei látnak napvilágot: a fotórealista Hopper; a kora modern női alkotók ikonikus alakja, Mary Cassatt; a megunhatatlan Vermeer; valamint a Tokió képzőművészetével foglalkozó epizódok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük