HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

FilmProgramajánló

16. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL

2023. június 21-én, szerdán kezdődik a 16. KAFF, ahol öt napon át 60 órányi animációt és megannyi színes programot élvezhetnek az ingyenes fesztivál látogatói. A közönség többek között válogatást láthat az idén 60 éves M Tóth Éva, a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária, a szintén 70 esztendős Tóth Pál, Paja és a 80 éves Ternovszky Béla munkásságából. Nyolc egészestés film pereg majd a versenyprogramban, melyek között a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecy-ban, Bucheonban, az Európai Filmdíjon és a Tokyo Anime Award-on is díjat nyert alkotások is szerepelnek. Versenyen kívül fut majd három egész estés európai film, de látható lesz Kovásznai György egy ritkán vetített munkája és Buda Flóra Anna Cannes-i nyertes 27 című alkotása is. Az idei fesztivál új kezdeményezése a KAFFFER művészeti vásár, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani.

A nyolc egészestés versenyfilm mellett három egész estés európai film fut majd az idei KAFFon.

Június 21-én 10 órakor a Malom Moziban vetítik Anca Damian A sziget (The Island) című filmjét, mely zenés mesében tárja elénk Robinson Crusoe történetének egy szürreális komédiában tálalt újraértelmezését – „A kis herceg” találkozása a „Monty Pythonnal”. A film vizuális költészettel és szimbolizmussal nyújt aktuálpolitikai kritikát egy olyan világban, ahol mindenki a maga Paradicsomát keresi.

Június 22-én 10 órakor szintén a Malom Moziban pereg Signe Baumane alkotása, a Szerelem házassággal fűszerezve (My Love Affair with Marriage), mely a belső nőiesség lázadásának történetét mondja el. Aznap 14 órakor ugyanott Naes Kajssa Titina című filmje lesz műsoron, melyben az olasz léghajómérnök nyugodt mindennapjait éli szeretett kutyájával. Egy nap a norvég felfedező, Roald Amundsen felkeresi őt, hogy tervezzen neki egy léghajót, amivel hozzáláthat az Északi-sark meghódításához.

Június 23-án 19 órakor a Hírös Agórában a Rövidfilmek versenyének 3-as blokkján belül lesz látható többek között Buda Flóra Anna Cannes-i nyertes 27 című alkotása, Lantos Júlia Olivér, az óriás című műve, A szív kertje Hegyi Olivértől, Mira Zénótól a Jelenlétről vagy Mariai Gábor Hermit Island című munkája.

Több kerek évfordulós alkotó munkásságával is megismerkedhetnek a nézők:

június 22-én 21 órakor az Otthon moziban a 70. születésnapját ünneplő Horváth Mária műveiből láthatunk egy válogatást. Horimari kezdettől fogva közreműködött a Magyar népmesékben: a 100 részből több mint 40 epizódot jegyez társ- vagy főrendezőként, de az ő nevéhez fűződnek A Négyszögletű Kerek Erdő és a Cigánymesék sorozatok is. A 80 éves Ternovszky Béla kultikussá vált Macskafogó című alkotása június 23-án 19 órakor Kecskemét főterén, óriás kivetítőn lesz látható, míg a 70 éves Tóth Pál filmjeiből június 23-án 21 órakor az Otthon moziban nézhetünk meg egy válogatást. Paja életművében unikális univerzumot teremtett, a számítógépes 3D-animáció szerzői változatát érlelte ki. Az ő nevéhez kötődik a magyar sorozatanimáció egyik ékkövét jelentő Leo és Fred. Kivételes a rovarok csoportos aktivitására fókuszáló A szentjánosbogarak nemi élete című műve: poénpetárdáinál csak szemkápráztató fénytüneményei sziporkázóbbak.

Igazi kuriózumnak ígérkezik június 24-én, szombaton 14 órakor a Hírös Agórában Kovásznai György Ca Ira, a Francia Forradalom dala című rövidfilmjének vetítése, melyet követően Fülöp József, animációsfilm-rendező, Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész, Turai Balázs és Kreif Zsuzsanna, animációs rendezők, Másik János, a Habfürdő zeneszerzője és Kovásznai György lánya, Kovásznai Dorottya részvételével kerekasztal beszélgetést tartanak Mit jelent a nekünk Kovásznai címmel.

A fesztivál történetében először, hagyományteremtő céllal, idén megrendezik a KAFFFER művészeti vásárt, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani. A sokszínűnek ígérkező KAFFFER helyszíne a Hírös Agóra Kulturális Központ aulája, ahol június 24-én, 12- 18 óráig tudnak a fesztiválozók a diákoktól vásárolni.

https://2023.kaff.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük