HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

FilmProgramajánló

Quentin Tarantino 3. filmje június végétől ismét a mozikban!

Miután a Pannónia Entertainment a 2010-es évek második felében újra behozta limitáltan a mozikba a visszavonulására készülő rendező első két alkotását, a sor most folytatódik június 22-től országszerte a kiválasztott mozikban a harmadikkal!

Mivel ígérete szerint a jelenleg előkészítési fázisban lévő projektje lesz Quentin Tarantino utolsó rendezése, ezért különösképp értékelni kell azon alkalmakat, amikor munkásságának egy szelete elcsíphető mozivásznakon. A Pannónia kezdeményezése 2016 augusztusában indult, amikor a Ponyvaregényt lehetett elkapni néhány teremben, ezt pedig 2018 májusában követték a Kutyaszorítóban vetítései.

Eljött az idő QT utolsó ’90-es évekbeli dirigálására, amely bár jóval kevésbé lett kultikus, mint elődjei, mégis egyedi. A Jackie Brown ugyanis az egyetlen, amit nem saját történetből rendezett meg, még ha Elmore Leonard ’92-es novelláját maga is adaptálta. A címszerepben a ’70-es évek blaxploitation szexszimbólumát és a Miami Vice egyik visszatérő vendégét, Pam Griert láthatjuk, akinek – akár John Travoltának a Ponyvaregénnyel – ezzel kapott új erőre karrierje. Tarantino már korábban dolgozni akart vele, rajongott érte és azért is őt választotta, mert a filmmel az említett műfaj előtt tiszteleg. Aki esetleg nem tudná hova tenni a zsánert, talán ismerheti az Eddie Murphy féle 2019-es A nevem Dolemite-ból.

További szereplők a Tarantino veterán Samuel L. Jackson, a mesterrel csak itt dolgozó Robert De Niro, a 20 éve visszavonult küllemével bulvárba bekerült Bridget Fonda, a pályafutását szintén újraindító Robert Forster és Michael Keaton, aki szerepébe röviden még visszatért 1 évvel később, a szerző egy másik könyvét feldolgozó Mint a kámforban, miután Quentin engedélyt adott a karakter használatára a Universalnak és Steven Soderbergh-nek.

Itt vannak továbbá Chris Tucker és Tommy Lister Jr., akik ugyanazon évben Luc Besson Az ötödik elemjében is együtt tűntek föl, illetve cameózik Danny DeVito, aki már korábban felbukkant egy Leonard adaptációban, a Szóljatok a köpcösnek!-ben. A regényíró egy korábbi sztorijából 2013-ban készült film, a Született bűnözök, amelyben Jackson, De Niro és Fonda figurái is fontosak, de a Mint a kámfor „titkos folytatásként” értelmezhetőségével ellentétben abban nincs igazi „rejtett előzmény” kapocs Tarantinóval és a színészek se tértek vissza.

A Jackie Brown Griernek és Jacksonnak Golden Globe-, a néhai Forsternek Oscar-jelölést hozott. Tarantino 3 mű megfilmesítési jogát vette meg. Nem ezt tervezte rendezni, de meggondolta magát egy újraolvasás után. Ugyan fehérről feketére és picit nevében is megváltoztatta a főhőst, a többiben hűen követi az alapanyagot, némi saját humort és Grier klasszikusaiból idézeteket becsempészve, sőt filmzenéket is használt utóbbiakból. A forgatás előtt Leonard a legjobb általa olvasott forgatókönyvként jellemezte. Noha életművéből nem a legjobb feldolgozásnak tartja a több tucat alkotás közül, amit vászonra vittek munkásságából.

Természetesen popkult utalások híján se vagyunk, a nyitány Dustin Hoffman Diploma előttjét idézi. Annak ellenére, hogy nem ez a legtöbbet emlegetett Tarantino mozi, hatása megmaradt. A Grand Theft Auto V egyik mentési lehetőséget biztosító lakását Jackson filmbéli otthona ihlette meg szinte 1:1-ben. Eme filmklasszikust lehet hát limitált ideig keresni országosan a kiválasztott mozikban június 22-től szinkronnal és felirattal egyaránt.

Szinopszis

A légiutas-kísérő Jackie Brown (Pam Grier) hivatása mellett mexikói pénzcsempészettel keresi kenyerét a fegyvernepper Ordell Robbie-val (Samuel L. Jackson) összedolgozva. Egyik útja után rajtaüt az Ordellt üldöző Ray Nicolette nyomozó (Michael Keaton). Segítségéért cserébe Jackie bűneit elsimítanák és nem kerülne börtönbe. A nő azonban egy olyan tervet gondol ki, amivel mind a zsarukat, mind Ordellt kijátszva ő kerülne ki a legjobban, miközben kihasználja Max Cherry ügynök (Robert Forster) nagylelkűségét. Ez azonban nem olyan egyszerű, hisz Ordell barátnője, Melanie (Bridget Fonda) és a sittről épp szabadult cellatárs, Louis Gara (Robert De Niro) is szövetkeznek ellene, ami beleköphet Jackie elképzeléseibe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük