HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hírek

Rekorddöntés Fóton: 5000 adag somlói galuska készült

Magyar rekordként 5000 adag somlói galuskát készítettek el és osztottak ki Fóton szombaton, a Soml(y)ói Feszten. A magyar cukrászat egyik legismertebb süteménye Fóton született meg, nevét is a helyi Somlyó-dombról kapta. A város célja, hogy a népszerű édesség hungarikum minősítést kapjon.

Több mint 9 négyzetmétert foglalt el az új magyar rekorder somlói galuska, ami 580 kilogramm alapanyag felhasználásával készült el Fóton. A hihetetlen mennyiségből a szombati Soml(y)ói Feszten, a fóti Somlyó-tónál 5000 adagot osztottak ki ingyen a szervezők. A korábbi csúcsot még 2017-ben érték el, szintén Fóton, azt sikerült megdönteni. Az új magyar rekordot Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora hitelesítette.

„A magyar cukrászat egyik legismertebb süteménye Fóton született meg, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetően, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg és készítette el az új desszertet. Nevet is ő adott a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó-dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt és ahol később a saját cukrászdája is működött. A „Somlyói” csak egy elírás miatt lett „somlói”: valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a nevéből. Fót büszke a magyarok egyik kedvenc édességére és ápolja a somlói galuska hagyományait, reméljük, rövidesen hungarikum lehet belőle. A rekordra rendkívül büszkék vagyunk, köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult!” – mondta az eseményen Bíró Zoltán, Fót alpolgármestere.

A rekorder somlói galuskát a fóti Ambrosia Cukrászda csapata készítette, Tóth János cukrászmester vezetésével. A rekorddöntéssel párhuzamosan a város somlói készítő versenyt is hirdetett, amelyre amatőr és profi kategóriában lehetett nevezni.

A zsűri elnöke a 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa, Dalnoki Bence, a két Michelin csillagos Stand étterem sous séfje volt, de a döntéseket teljes egyetértésben hozta meg a zsűri másik két tagjával: Erdei Zsolt olimpiai ezüstérmes, egykori profi ökölvívó világbajnokkal és Bíró Zoltán alpolgármesterrel. Az amatőr kategóriában a Munkácsi Szalon csapata, a profiknál a Somlyó Sütöde diadalmaskodott.

Dalnoki Bence, akit a Dining Guide nemrégiben Az Év Ifjú Séftehetsége díjjal jutalmazott, saját, különleges somlói kreációját is bemutatta. „A somlói galuska olyan magyar desszert, aminek hatalmas múltja, egyúttal nagy jövője is van. Odafigyeléssel, jó technológiával, kiváló alapanyagokból elkészítve Michelin-csillagos magyar éttermek étlapján is helye van” – fogalmazott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük