HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hírek

A Johnnie Walker kampánya inspiráló nőkre irányítja a figyelmet

A világhírű szeszesital-márka izgalmas új kampánya inspiráló nőket mutat be, rávilágítva a történeteikre, pozitív példát állítva ad szilárd alapot a fejlődéshez. A nemzetközi kampányhoz Magyarországon – többek között – olyan nevek csatlakoztak, mint Péterfy Bori, Szabó Anna Eszter és Tomcsányi Dóri.

Már csaknem két évszázad telt el az első nőjogi mozgalmak megalapítása óta, ennek ellenére a nőknek még 2023-ban is gyakran kell szembenézniük riasztó akadályokkal.  A női példaképek megjelenése a társadalomban különösen gyenge lábakon áll. Ennek ékes példája Budapest, ahol 2019-ben a mintegy 1200 köztéri műalkotás között mindössze 35[1] olyan van, amely nőket ábrázol. Ennek a jelentőségét alábecsüljük, pedig a hasonló példaképek erős katalizátorként szolgálnak a rossz minták átalakításához és új, izgalmas narratívák kialakításához.

Keep walking Magyarország. A Johnnie Walker kampánya inspiráló nőkről. HOL Magazin 2023.

Éppen ez az, amit a Johnnie Walker legújabb kezdeményezése, a Keep Walking Magyarország a középpontba állít, hogy így támogassa a nők társadalmi szerepvállalását, azáltal, hogy korunk női “szuperhőseinek” történetét meséli el. Nem egyszeri kampányról, inkább egyfajta, hosszú időn át tartó kezdeményezésről van szó, ami felhívja a nők figyelmét, hogy hagyjanak nyomokat a társadalmunkban, megerősítve ezzel kulcsfontosságú szerepüket, ami a kollektív fejlődésre és a narratívák végleges megváltoztatására irányul.

“A Diageo elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás terén. Törekszünk arra, hogy segítsük a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését és előmozdítsuk a pozitív változásokat, hassunk a közösségekre és a társadalomra, beleértve a nők társadalmi szerepvállalásának támogatását, gazdasági befolyásának növelését is. A világ vezető whisky márkájaként rendkívül különleges helyzetben vagyunk, hiszen kiemelkedően széleskörű az elérésünk. Az üzeneteink számtalan embert érnek el, és ezért ez hatalmas felelősséggel, egyúttal lehetőséggel is jár. Az inspiráló női példaképek bemutatása révén célunk, hogy előremozdítsuk a nők ügyét, megteremtsük a jövő egyenlő és befogadó társadalmát, ahol minden nő és lány büszkén járhatja saját útját és hagyhat nyomot a világban.” – mondta el Ábrahám Gergely, a Diageo kelet-közép-európai vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

A nők rendkívül fontos pontokon tudják alakítani a társadalmat – noha az ezirányú lépéseik gyakran láthatatlanok maradnak.

Itt az idő, hogy ez megváltozzon! A Keep Walking Magyarország kampány támogatni kívánja a női szerepvállalást, lehetővé téve, hogy a nők tisztán és jól látható nyomokat hagyjanak maguk után, amit a társadalom meglát, meghall, követ és elismer.

“Az előrelépés számomra folyamatos fejlődést, tanulást, önfejlesztést és öntudatosságot jelent. Emellett azt is, hogy ha kudarccal nézünk szembe, álljunk helyt és haladjunk tovább előre. Ennek a világnak ugyanis óriási szüksége van még több női energiára” – mondta Péterfy Bori, színész-énekes.

“Az egyenlőség számomra kölcsönös támogatást jelent, azaz azt, hogy bizonyos helyzetekben néha a feminin, néha a maszkulin oldalunk felé kell fordulnunk és támogatnunk kell egymást ebben” – tette hozzá Tomcsányi Dóri divattervező.

A július elején elstartoló Keep Walking Magyarország kampánnyal a magyarok elsőként tényleges lábnyomok formájában találkozhatnak majd, amelyek erős és erőteljes nők nevét viselik. A lábnyomokon elhelyezett QR-kódok egy virtuális valóságot alkalmazó weboldalra vezetik a felhasználókat, ahol a lábnyomok megelevenednek és röviden bemutatják azoknak a nőknek a történetét, akik hátrahagyták a nyomokat. A kezdeményezést jól ismert hazai művészek, sportolók, divattervezők, írók és más hősök vezetik be a köztudatba azzal a céllal, hogy minél többen csatlakozzanak, és osszák meg saját történetüket az oldalon.

Keep walking Magyarország. A Johnnie Walker kampánya inspiráló nőkről. HOL Magazin 2023.

“Ingoványos talajra nem építhetjük a fejlődést. Ehhez megfelelő oktatásra, a mentális egészség megalapozására, önismeretre és az empátia gyakorlására van szükségünk. Bármi mással csak a tüneteket kezelnénk, nem magát a valós problémát.” – mutatott rá Szabó Anna Eszter, író.

A kampány július 1-én indul Budapesten és a lábnyomok feltűnnek majd európai nagyvárosok szerte is szeptembertől. Magyarországon a kezdeményezést a helyi ‘WALKER’-ek, azaz Péterfy Bori énekes, színész, Illés Fanni paralimpiai aranyérmes, Ráskó Eszter stand-up komikus, Tomcsányi Dóri divattervező, Szabó Anna Eszter író és Lábas Viki zenész képviseli majd. A Keep Walking Magyarország kampányt a Zwack Unicum Nyrt, a DEPT® digitális ügynökség és a Publicis Groupe Hungary hozta létre.

Idézetek a résztvevő nőktől:
Péterfy Bori

“Amikor turnézunk, gyakran viccelődöm a srácokkal, hogy nekem is jó lenne egy feleség, amikor látom a frissen vasalt fellépőruháikat és az ebédcsomagot, amit a barátnőik készítettek össze számukra. Egy nőnek 2-nek kell lennie az 1-ben: valakinek, aki gondoskodik saját magáról és valakinek, aki gondoskodik az otthon maradó szeretteikről. Ennek ellenére még így is gyakran önzőségnek tartják, ha egy nő előtérbe helyezi a karrierjét vagy az önkifejezését. A férfiak esetében viszont mindez természetes, sőt, elvárás.”

“Az előrelépés számomra folyamatos fejlődést, tanulást, önfejlesztést és öntudatosságot jelent. Emellett azt is, hogy ha a kudarccal nézünk szembe, álljunk helyt és haladjunk tovább előre. Ennek a világnak ugyanis óriási szüksége van még több női energiára.”

Keep walking Magyarország. A Johnnie Walker kampánya inspiráló nőkről. HOL Magazin 2023.

Tomcsányi Dóri

“Az egyenlőség számomra kölcsönös támogatást jelent, azaz azt, hogy bizonyos helyzetekben néha a feminin, néha a maszkulin oldalunk felé kell fordulnunk és támogatnunk kell egymást ebben.”

“Ahogy látom, világszerte még mindig a férfiak ülnek a vezérigazgatói székekben – különösen a nagy, globális divat-, vagy luxusmárkáknál – ami azt jelenti, hogy a divatipar üzleti részét még mindig a férfiak irányítják. A divatipar ezen a téren – a női vezetők hiányát tekintve – nem különösebben tér el más szektoroktól.

“A pályám elején gyakran éreztem, hogy fiatal nőként nem vesznek elég komolyan: nehézséget okozott kiharcolnom, hogy az üzleti jellegű kérdésekben is bátran keressenek meg engem. Ezúton szeretném a nőket arra bátorítani, hogy komoly érdekérvényesítéssel lépjenek fel saját magukért.”

Szabó Anna Eszter

“A nők helyzetét illetően óriási problémák vannak. Látjuk a gondokat az alapvető emberi jogokkal kapcsolatban, de beszélhetünk az áldozathibáztatásról, a kirekesztő gyakorlatokról, a nőkkel szembeni agresszív attitűdről és kommunikációról is. Nincs más választásunk, mint a saját kezünkbe venni a sorsunkat és hallatni a hangunkat. Senki sem fogja képviselni a nőket, magunkra maradtunk. Azonban, ha összefogunk, hegyeket tudunk megmozgatni és hiszek abban, hogy ez a világ bármelyik részére igaz lehet.”

“Ingoványos talajra nem építhetjük a fejlődést. Ehhez megfelelő oktatásra, a mentális egészség megalapozására, önismeretre és az empátia gyakorlására van szükségünk. Bármi mással csak a tüneteket kezelnénk, nem magát a valós problémát.”

[1] Forrás: https://atlatszo.hu/kozpenz/2018/07/12/meg-allatoknak-is-tobb-szobrot-allitottunk-budapesten-mint-ahany-nem-meztelen-nonek/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük