HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

GasztronómiaHírek

Prémium alapanyagokból alkottak a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyen

Kis-Berkes Márk indulhat az isztambuli világbajnokságon

Idén is a METRO Gasztroakadémián rendezte meg a 28. Chaine Ifjúsági Szakácsversenyt a Chaine Egyesület: a június 30-án zajlott rangos megmérettetésnek nem kisebb volt a tétje, mint képviselni hazánkat az október 7-én Isztambulban megrendezésre kerülő „Jeunes Chef Rôtisseurs” 2023. évi Ifjúsági Szakács Világbajnokságon! Ez a megtisztelő lehetőség ezúttal Kis-Berkes Márknak, az Arany Kaviár szakácsának adatott meg.

A verseny dobogósai. HOL Magazin 2023.
A verseny dobogósai
Durbincs és bárányborda

A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő versenyre 27 év alatti tehetséges fiatal séfek jelentkezhettek. A versenyzőknek önállóan, a meglepetés kosár (black box) alapanyagainak felhasználásával kellett háromfogásos menüt készíteniük négy személy részére. A black box METRO Chef báránybordát, borjúmájat, padlizsánt és datolyát, valamint METRO Premium durbincsot rejtett.

A menüsornak tartalmaznia kellett a hideg vagy meleg előételt, a főételt és a desszertet, s ezeket a fogásokat 3,5 óra alatt, segítség nélkül kellett elkészíteniük a versenyen indulóknak a programot hosszú évek óta támogató METRO kiváló alapanyagait felhasználva.

Séflegendák a zsűriben

Az ételeket az elmúlt évekhez hasonlóan a szakma elismert hazai képviselői értékelték: Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke), Szulló Szabina, Jose Guerrero, Kovács Árpád, Pesti István. A konyhai munkát Barka Áron és Hanzély Attila bírálták, a verseny technikai igazgatója pedig Kovács Lázár (Lázár Chef) volt, aki kóstoló zsűritagként és a magyar versenyző egyik felkészítőjeként maga is részt fog venni az isztambuli világversenyen.

A bajnok a fenntartható gasztronómiában is jeleskedik

A többórás megmérettetés első helyezettje Kis-Berkes Márk lett, az Arany Kaviár szakácsa – az étterem egyébként már a harmadik magyar bajnokot delegálhatja a Világbajnokságra 10 éven belül. A fiatal séftehetség érdemesült a METRO fenntartható gasztronómiai gondolkodásért adott különdíjára is: az oklevél mellé a METRO saját márkás termékválogatását tartalmazó METRO Professional hűtőtáskát nyújtott át Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető.

A győztes menüsor:

28. Chaine Ifjúsági Szakácsverseny a Chaine Egyesület szervezésében. HOL Magazin 2023.

Előétel: Marinált aranydurbincs, koriander pesto és emulzió

28. Chaine Ifjúsági Szakácsverseny a Chaine Egyesület szervezésében. HOL Magazin 2023.

Főétel: Bárányborda petrezselyemmel, marinált kápia és krém, padlizsántekercs, borjúmáj

28. Chaine Ifjúsági Szakácsverseny a Chaine Egyesület szervezésében. HOL Magazin 2023.

Desszert: Ganache krém meggyel, málnahab, marinált datolya, mandula morzsa

A képzeletbeli dobogóra fért még 2. helyezettként Kis Gergely (Four Seasons), 3. helyezettként Bodolóczki Bálint (Rumour Étterem) és 4. helyezettként Cseh László (Felix Budapest).

​​​​​​​Gratulálunk a fiatal séftehetségeknek, és eredményes felkészülést kívánunk Kis-Berkes Márknak a Bocuse d’Or előszobájának számító világbajnokságra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük