HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Programajánló

Akiket a Tractor Pulling füstje megcsapott…

Fülsiketítően üvöltő motorok, torkot kaparó benzin- és metanolgőz: a show összes eleme előkerül az idei hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen, amelyet immár 21. alkalommal rendeznek meg augusztus 11-13-án Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expóval és a Kelet-Magyarországi Agrárfórummal egy időben. A rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön elhangzott, hogy a nemzetközi és a hazai mezőny ezúttal összesen 22 csapatot számlál, több száz versenyzővel, akiket a Tracor Pulling füstje már mind megcsapott.

Tomboló vasszörnyek

Még az a szerencse, hogy az agrárfórumot péntekre tették a rutinos szervezők, a traktorhúzó „flúgos” futamokat pedig szombat-vasárnap bonyolítják, ellenkező esetben ugyanis a tanácskozásra egybegyűlt agrárszakemberek aligha hallanák egymás hangját a vasszörnyek harsány tombolásától. Pedig téma lesz bőven, elég csak az elszabadult termelési költségekre és a botrányosan alacsony felvásárlási árakra gondolni. Az egyik támogató úgy fogalmazott, hogy tényleg szép a határ, de milyen áron?! Az Amerikából indult Tractor Pulling Európa több országában nagy sikert arat ma is, főleg Hollandiában, Dániában, Németországban, Ausztriában és Olaszországban. „Magyarországon immár huszonhárom éve Hajdúböszörmény képviseli az Európai Traktorhúzó Szövetségben hazánkat. Az Olaszországból érkező súlypadot a 100 méteres versenypályán a legerősebb traktor tudja csak végighúzni és a második húzásban a 25 tonnára terhelt súlypad pályán történő végighúzása különösen nehéz feladat. Ez a verseny a lóerőkről, a motorok teljesítményéről, a traktorosok ügyességéről, mindemellett pedig a traktorok látványáról, szépségéről, nagyságáról és hangerejéről szól” – fogalmazott Ficsor László, a Hajdúböszörményi Traktorhúzó egyesület elnöke.  Több kategóriában versenyeznek a külföldi traktorok, Heavy Modified, Light Modified, Superstock és Mini Modified kategóriákban. Mindemellett a magyar amatőr traktorhúzó versenytraktorok is részt vesznek a Nemzeti Amatőr Traktorhúzó Bajnokság futamain. A verseny lényege: az győz, aki a súlypadot a leghosszabban tudja végighúzni a pályán.

Lóerők nyergében

Meglepő módon a legerősebb belső égésű motorokat egy furcsa szakág „termelte ki”. Nem az aszfaltcsíkon pokoli gyors Forma-1-es versenyautók, de nem is az egyenes vonalon verhetetlen dragsterek, hanem a traktorhúzó versenyek gépszörnyei. Mivel ebben a sportban vannak korlátozásoktól mentes osztályok, így gyakorlatilag bármit lehet, csak a fantázia szab határt az építéseknek. Piramisként felhalmozott, nitróval megbolondított, kompresszoros V8-asok, helikopterekből „kiberhelt” gázturbinák, itt tényleg minden akad. A profik között (nem elírás) létezik 6500 lóerő teljesítményű „erőművész” is. Nézőként se akármilyen élmény testközelből látni ezeket a vasszörnyeket egymással és az elemekkel küzdeni, de a legérdekesebb mégis a „bombára” ülő versenyző szemszöge, aki pár másodpercig bőszen birkózik a technikával, és közben megpróbál minél hamarabb eljutni a pálya végére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük