HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

BorHírek

Milyen lesz az idei badacsonyi bor?

Az őszi időszak talán a legfontosabb egy borászat életében. A Badacsonyi borvidéken is nagy gőzerővel folytak idén a szüreti munkák, de vajon milyen terméssel áldotta meg a természet a borászokat, milyen volt a 2023-as évjárat, illetve milyen lesz az idei badacsonyi bor? Ezekkel kapcsolatban Borbély Tamást, a Borbély Családi Pincészet fiatal borászát, az Év Bortermelője cím birtokosát, illetve Málik Zoltánt, az 5 hektáron gazdálkodó Málik Pince tulajdonos-borászát kérdeztük.

Hogyan sikerült szőlőművelés szempontjából az idei nyár?
Borbély Tamás:

A nyári szezon eleje sok csapadékot hozott, ennek köszönhetően a szőlőben kemény munkákat folyattunk annak érdekében, hogy megelőzzük a betegségeket. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a birtokunkon belül sikeresen vettük az akadályokat, és összességében a betegségekkel nem volt problémánk. Sok munkával és többlet költséggel járt, hogy megvédjük a szőlőket és szép alapanyagot tudjunk szüretelni a boraink készítéséhez. Sajnos mennyiség szempontjából kevesebb szőlőt tudtunk szüretelni a területeinkről, ami részben a tavalyi aszálynak is köszönhető. Ennek eredményeképpen bizonyos területeken több fajta nem az elvártak szerint adott termőalapokat. Másrészt a szüret közeledtével a vadak is rendesen megtizedelték a mennyiséget. A vadkárok sajnos az egész Balatoni felvidékre jellemzőek voltak idén. Mindent összevetve, bár mennyiségben kevesebb lett idén a szőlőalapanyag, minőségben viszont kiemelkedő termést hoztak az ültetvények.

Málik Zoltán:

Ami a szőlőművelést illeti, nagyon nehéz időszakot zártunk le. Legalábbis növényvédelem szempontjából, hiszen a nyári csapadékok komolyan megnehezítették a dolgunkat. Sajnos a rossz idő kicsit rányomta a bélyegét a szüreti eredményre. Ezzel együtt minőség szempontjából nagyon jó lett az idei évjárat. Voltak olyan fajták, amelyek nagyon jól viselték a csapadékos időt, mások pedig kevésbé. A korai fajtáknak nagyon kedvezett az idei nyár, a szürkebarát pedig minőségben kiemelkedő eredményeket produkált. De a budai zöldre sem lehet panaszunk. Ismét bebizonyosodott, hogy a régi helyi fajták, mint például az olaszrizling, szürkebarát, budai zöld, és nem utolsó sorban a borvidék ikonikus fajtája, a kéknyelű, még akkor is hozzák minőségben az elvárt színvonalat, ha az évjárat szeszélyesebb és nehezebb. Sajnos a késői fajtáknál, amelyeket nem sikerült teljes mértékben korábban megvédenünk, ott egészségügyi problémák miatt voltak kiesések. De mint Borbély Tamás is említette, a vadkár is komolyan befolyásolta a mennyiséget. Sajnos nem csak a szarvas, vaddisznó és őz okozott súlyos károkat, hanem a seregélyek is. Utóbbiak olyan számban jelentek meg, hogy csak hálóval lehetett hatékonyan megvédeni a termést.

Milyen lesz az idei badacsonyi bor? HOL Magazin 2023.

Ha pedig turisztikai szempontból nézzük, miként sikerült ez az időszak?
Borbély Tamás:

Összességében pozitívan értékelem ezt az időszakot, hiszen az elvártak szerint alakult minden számunkra. A sokéves átlagot bőven hoztuk, az értékesítés is jól alakult. Ettől függetlenül kicsit hektikus volt minden, hiszen sokáig, gyakorlatilag május végéig enyhén tavaszias időjárás volt, mellette pedig csapadékos is, aminek köszönhetően a tavaszi turizmus kicsit nehezen indult be, de a nyári jó időnek köszönhetően fellendült. A vidéki gasztrós partnereinknél kis visszaesést tapasztaltunk, igaz, idén a partnereink száma is bővült. A magunk részéről kijelenthetem, hogy jó szezont sikerült zárnunk.

Málik Zoltán:

Vendéglátás szempontjából a nyár nagyon jól alakult számunkra. Egyáltalán nem panaszkodhatunk, hiszen a szezon teljes mértékben kielégítő eredményeket hozott. Sőt, ha többet tudtunk volna vállalni, még kedvezőbb lett volna minden. Nagyon elégedettek vagyunk, szerencsére sok vendég is megfordult nálunk és kereste a borainkat. A több lábon állás megint igazolta magát.

Milyen lesz az idei badacsonyi bor? HOL Magazin 2023.

Holt tartanak a szüreti munkák?
Borbély Tamás:

Gyakorlatilag a kéknyelű kivételével, amelyre a mai nap kerül sor, már mindent leszüreteltünk. Mint már korábban is említettem, minőségileg nagyon jónak ígérkezik az idei évjárat. Az évjáratból, illetve a vadkárokból adódóan a Badacsonyi borvidék legnagyobb vesztese mennyiség szempontjából az olaszrizling. Nem minden évjárat egyforma, vannak mindig nehézségek, de összességében mindig a pozitívumokra koncentrálunk. A tervek szerint minden borunk elkészül, beleértve a pincészetünk prémium, presztízs tételeit is, maximum a mennyiség lesz mindenből kevesebb.

Málik Zoltán:

Szerencsére már mindent leszüreteltünk. Pár napja éppen a kéknyelűvel zártuk az idei szüreti munkákat. Mint már korábban is említettem, a szürkebarát teljes mértékben hozta az elvárt eredményt, a kéknyelű és a budai zöld borokkal érzésem szerint viszont nem kell korán kijönni a piacra. A csapadék miatt szép savszerkezetre számítok ezeknél a boroknál. Stabil, és az évjáratból adódóan széles és testes borok fognak születni. Az időt és a további érlelést biztos vagyok benne, hogy meg fogják bőségesen hálálni.

 

 

Németi Sándor     

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük