HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

ÉtteremGasztronómia

Ahol a szalontüdő és a bárányhere a legnépszerűbb fogás

Új, de Budapesten már ismert és szeretett séffel újít az N28 Wine & Kitchen

Ebéd- és vacsoraidőben is tábláról kínált bisztrómenüre számíthatnak azok, akik a Nagymező utcában újra versenybe szálló N28 Wine & Kitchen-be látogatnak, amely konyhájának élén a korábban bezárt Fricskából ismert Nagy Szabolcs áll. A vendégek igényeire és a szezonalitásra épülő konyha nem a díjak hajszolására teszi fel a mindennapjait, hanem arra, hogy szerethető legyen és az odalátogatók mindennapjainak részévé váljon.

Nagy Szabolcs, a Fricskából átigazolt N28 konyhafőnök. HOL Magazin 2023.
Nagy Szabolcs

Az új, szezonális alapanyagokra építő konyhában nincs helye kompromisszumnak, de nincs helye felesleges sallangoknak sem. A tiszta ízvilágot szeretik, azt, amikor az alapanyagok önmagukért beszélnek. „Mindig abból az alapanyagból főzünk, amiből a legjobb minőségű érkezik be. Igyekszünk a hazai beszállítókra koncentrálni, ebben is segít a bisztróétlap, ahol addig van fenn a fogás, amíg van miből elkészíteni. Hazai alapanyagok tekintetében kiváló mangalicát és marhát tudunk beszerezni, van hazai gyöngytyúk, liba, harcsa, de van, hogy át kell lépnünk a határokat, hogy megfelelő minőséget találjunk.” – mondja Nagy Szabolcs séf, aki nagy tapasztalattal rendelkezik a hazai étteremiparban. Szállodai tanulóból a Faustóba vezetett az útja, de dolgozott a régi Árkád bisztróban, ismerhetjük a legendás Olimpia étteremből, majd az Egykettő Borbisztróból is. Többször stázsolt Franciaországban, dolgozott a gödöllői Smarniban, volt kreatív séf a Stand 25-ben – de az ő igazi világa a Fricska volt, a magyar ételekre alapuló, őszinte bisztrókonyha. Ezt valósítja meg az N28-ban is, majdnem változatlan Fricska team mellett.

Libamáj lecsóval az N28 Wine & Kitchen étteremben. HOL Magazin 2023.
Libamáj lecsóval az N28 Wine & Kitchen étteremben. GasztroMagazin 2023.
Az alapanyagokat tiszteletben tartva haladni kell a korral

„Én nagyon szeretem a magyar konyhát, próbálok hozzá ragaszkodni. Természetesen vannak fúziós elemei az ételeknek, de csak olyan mértékben, amennyire az nem hitelteleníti el az ételt és az ízvilágot: például egy lecsós rizs esetében bátran használunk rizottó rizst, ami könnyedebb, krémesebb állagot ad. Nem szabad a kötött tradíciókhoz ragaszkodni: már Magyarországon is ismert alapanyag például a gyömbér, a citrom és még sorolhatnám – az, hogy magyar konyhát viszünk, nem jelent egyet a fejlődésképtelenséggel. Vallom, hogy az alapokat tiszteletben tartva haladni kell a korral” – hangsúlyozza nézeteit a séf. A borétterem a hazai ízek mellett azonban szem előtt tartja, hogy egy világváros közepén helyezkedik el, egy turisztikai szempontból is frekventált helyen, így kell néhány, a külföldiek számára is könnyen értelmezhető, ismert fogás, mint a garnélaropogós.

Mangalicatarja, gersli, répa, fodroskel az N28 Wine & Kitchen étteremben. HOL Magazin 2023.
Mangalicatarja, gersli, répa, fodroskel
Fejétől a farkáig mindent feldolgozó konyha:

a bárányhere az egyik legnépszerűbb fogás  Úgy lehet megtanulni és megőrizni, ha az ember folyamatosan foglalkozik vele. Ezért is van sokszor, hogy a nyúl vagy a bárány egyes darabjai a déli menü alapját, míg nemesebb részei az esti kínálat részét képezik. A nagy szabadságot adó táblás étlap nem csak az alapanyagokkal való kísérletezést teszi lehetővé, hanem azt is, hogy az étterem a kialakuló törzsközönség igényeire is gyorsan reagáljon. A déli menüt minden nap 12:00-15:00 között szervírozzák, az esti ajánlat pedig 17:00-től egészen zárásig tart és szimbiózisban van egymással. „A magyar ételeknek jellemzően nagy sikere van. Nagyon szeretem a belsőségeket és szerencsére meglepően nagy kereslet van rájuk. Már másodszor raktuk vissza például a szalontüdőt szalvétagombóccal, de nemrégiben volt egy merész előételünk bárányheréből, amit szinte minden asztalon kértek.”

Velőscsont parmezés salátával, savanyított dinnyével, tárkonyos mustárral. HOL Magazin 2023.

„Nemrég volt marhatatár, amihez három hétig érleltük a marhafelsált. De a gyöngytyúk ravioli – ami a hortobágyi palacsinta újjászületése –, vagy a félbevágott, besütött velőscsont állandó slágerek. A múlt héten a rántott borjúlábból nem tudtunk eleget csinálni, ezt hamarosan meg kell ismételnünk. Annyi mindent kellene étlapon tartani! Ez nagy rugalmasságot igényel a konyha részéről, másrészt ezt a koncepció érdekessé is teszi a helyet. Ha az emberek megszeretik az éttermet és megbíznak bennünk, sokkal jobban ki tudunk majd teljesedni.”

Lisztes Ivett sommelier az N28 Wine & Kitchen étteremben. HOL Magazin 2023.
Lisztes Ivett sommelier
A hazai borok

széles választékának alapját továbbra is a tulajdonosi körben található két borász,  Barta Károly és Szentesi József tételei adják, de számos más, hazai és külföldi kis tételes borral is találkozhatunk. A hely új sommelier-je, Lisztes Ivett új, fiatalos lendüöletet hozott magával. A már meglévő borkínálat mellett a szezonhoz igazított, dinamikusan változó, széles spektrumú borlappal kíván a vendégek kedvére tenni. Az is megtalálja az ízlésének megfelelő italt, akit az ún. signature koktélok világában szeretne elmerülni. Nekik kicsivel szűkebb, de annál izgalmasabb ital-palettával kedveskednek. Ivett nem csak az alkoholos italok kedvelőire gondol, hanem azokra is, akik nem fogyasztanak alkoholt. Megtalálhatók a választékban különleges, alkohol-mentesített bortételek, valamint a helyben készített szörpök és házi jegesteák szintén nagy kedvencek. Az italokat különböző modern technológiák felhasználásával helyben készülő díszítések színesítik. A teljes ital-koncepció célja az étkezés magasabb szintre való emelése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük