HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

EgészségÉletmód

Mi van a bajuszon túl?

Kivételes kerekasztal-beszélgetés keretében hívta fel a figyelmet a prosztatarák témakörének fontosságára a Novartis Hungária Kft. támogatásával rendezett esemény. A beszélgetésen szakértőként Prof. Dr. Nyirády Péter urológus, Dr. Biró Krisztina onkológus, valamint laikusként Farkasházi Réka színész és Kabát Péter korábbi válogatott labdarúgó vettek részt, Rákóczi Ferenc műsorvezető moderálásával. A beszélgetés célja a prosztatarák veszélyeinek, korai felismerésének és kezelési lehetőségeinek ismertetése volt. Külön hangsúlyt kapott a betegség mentális terhének enyhítésében a család és egyéb támogató közegek fontossága.
A beszélgetés decemberi időzítése nem véletlen. A vállalat célja, hogy a Movember nemzetközi bajuszkampányt követően se csökkenjen az érdeklődés a prosztatarák témája iránt, hanem a férfiak körében érzékeny témaként kezelt betegség folyamatosan része legyen a közbeszédnek.

Hazánkban évente körülbelül 4600 megbetegedés fordul elő. Súlyosságát tekintve a férfiak daganat miatti elhalálozásának harmadik leggyakoribb oka a prosztatarák. Annak érdekében, hogy a téma minél szélesebb körhöz eljusson, a Novartis rendezvényén laikus résztvevők és orvosszakértők úgy beszélgettek a prosztatarákról, mint bármely más mindennapi témáról.

Kerekasztal beszélgetés a prosztatarák témájának fontosságáról a Novartis támogatásával. HOL Magazin 2023.

„Karácsony közeledtével több időt töltünk szeretteinkkel, barátainkkal, közösségben és talán jobban is figyelünk egymásra. Éppen ezért ez az időszak megfelelő lehet, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy nem csak a saját egészségünk védelme fontos, hanem családtagjainké is” – mondta, Dr. Mazalin Kata a Novartis Magyarország orvosigazgatója.

A Rákóczi Ferenc vezette kerekasztal-beszélgetésen olyan urológiai szaktekintélyek vettek részt, mint Dr. Biró Krisztina, Ph.D., az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, az Urodoki online ismeretterjesztő platform egyik szerkesztője és Prof. Dr. Nyirády Péter, urológus és andrológus szakorvos, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika Igazgatója. Továbbá Farkasházi Réka színművész és Kabát Péter, egykori válogatott labdarúgó voltak a beszélgetőpartnerek.

„Köztudott, hogy a prosztatarák komoly kihívások elé állítja a férfiakat. Magam is meglepődtem azon az információn, hogy évente körülbelül 4600 új esetet diagnosztizálnak Magyarországon. Nagyon fontosnak tartom a tájékoztatás minden formáját a betegséggel kapcsolatban, ezért is vállaltam az esemény moderálását. Az, hogy ilyen könnyed, nyílt és tárgyilagos egyszerűséggel is lehet közelíteni a témához, ahogy a szakértők most megtették, mindannyiunk számára követendő példa lehet” – mondta Rákóczi Ferenc a beszélgetés moderátora.

„Félve mondtam igent a felkérésre, mert én is, ahogy a legtöbb barátom szemérmesen állunk a prosztatarák témaköréhez. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tárgyilagosan lehet ezekről a témákról beszélni – ahogy a szervezők célul határozták meg –, de utólag belátom, hogy igen, lehet. Sőt, nem csak lehet, hanem kell is, mert minél több korombeli férfinak szüksége van azokra az információkra, amik ma itt elhangzottak” – mondta Kabát Péter, egykori válogatott futballista.

“Nőként, feleségként, anyaként fontosnak tartottam, hogy részt vegyek a kerekasztal-beszélgetésen, hangsúlyozva ezzel a nők szerepét a betegség súlyos következményeinek kialakulása előtt. A prosztatarák szűrés nem szégyenletes és nem is kockázatos vizsgálat. A mi felelősségünk is, hogy rávegyük a környezetünkben élő szeretteinket, hogy elmenjenek urológushoz. Ezzel az apró figyelemmel, nyílt, támogató kommunikációval segíthetünk kizárni, megelőzni vagy kezelni a betegségeket.” – mondta Farkasházi Réka színésznő, a kerekasztal-beszélgetés résztvevője.

Kerekasztal beszélgetés a prosztatarák témájának fontosságáról a Novartis támogatásával. HOL Magazin 2023.

# # #

A Novartis-ról

A Novartis újragondolja az orvoslást azért, hogy jobbá tegye és meghosszabbítsa az emberek életét. A világ egyik vezető egészségügyi vállalataként a tudományos alapokon nyugvó innovációt ötvözi a digitális technológiai megoldásokkal annak érdekében, hogy olyan terápiákat hozzanak létre, amelyek választ adnak a társadalmi szempontból legnagyobb kihívást jelentő egészségügyi problémákra. Küldetésük, hogy új gyógymódokat fedezzenek fel. A kutatás-fejlesztésre legtöbbet fordító világcégek élvonalába helyezkednek el. A Novartis termékei világszerte csaknem 800 millió emberhez jutnak el. A Novartis olyan újszerű megoldásokat keres, amelyekkel bővülhetnek a legújabb terápiáinkhoz való hozzáférések. A Novartis világszerte 109 000 főt foglalkoztat több mint 140 különböző nemzetiségből. A Novartis Hungária immár 25 éve van jelen Magyarországon és segíti innovatív terápiával az emberek életének meghosszabbítását és életminőségének javítását. Tudjon meg többet a Novartisról: www.novartis.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük