HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hírek

Elektronikus szem élelmiszerkutatáshoz

AZ ORSZÁGBAN ELSŐKÉNT A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEMEN HASZNÁLNAK ELEKTRONIKUS SZEMET ÉLELMISZERKUTATÁSOKHOZ

Elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) Vendéglátás Tanszékének újonnan kialakított és ma átadott Érzékszervi Laboratóriumában, valamint a Kutatólaboratórium legmodernebb mérőeszközökkel felszerelt új részlegében. A két új egységben napjaink egyik legintenzívebben fejlődő tudományterületéhez, a neurogasztronómiához köthető professzionális technológiák alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek és italok. Az Érzékszervi laboratóriumban kényelmes és profi környezetben lehet érzékszervi vizsgálatokat végezni.

Elektronikus szem az élelmiszerkutatáshoz. HOL Magazin 2024.

Magyarország legnagyobb üzleti képzőhelye, a BGE a mai napon adta át a KVIK Vendéglátás Tanszékén újonnan kialakított Érzékszervi laboratóriumot, valamint a Kutatólaboratórium legmodernebb mérőeszközökkel felszerelt új részlegét. A két új egység a BGE KVIK 2016-ban létrehozott Kutatólaboratóriumának szerves részeként működik, ahol professzionális technológiák – mint például a Magyarországon kizárólag a BGE-n található elektronikus szem – alkalmazásával vizsgálhatók élelmiszerek, ételek, italok, emellett pedig az emberi érzékszervek által észlelt tulajdonságaik is tanulmányozhatók a tudományos elvárások mentén kialakított új Érzékszervi laboratóriumban. A Kutatólaboratórium új kutatási műszereinek – IRIS elektronikus szem, elektronikus orr, Tobii szemkamera – beszerzése az RRF-2.1.2-21-2022-00031 „Digitális fejlesztés és oktatási innováció a Budapesti Gazdasági Egyetemen” című pályázat közel 85 millió forintos támogatásából valósult meg.

„Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarországon kizárólag a BGE-n használunk elektronikus szemet. A jövőben elsősorban a termékfejlesztés területén szeretnénk majd alkalmazni az eszközt, például az évente fejlesztésre kerülő BGE Sörének színanalízise kapcsán, hogy minél tetszetősebb terméket alkothassanak hallgatóink. Az elektronikus szem nyújtotta eredményeket az elektronikus orr által adott eredményekkel kiegészítve magasabb szinten tudunk hozzájárulni a termékfejlesztés folyamatához” – hangsúlyozta az átadáson Dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

A Kutatólaboratórium legújabb eszközei: a szín- és formaanalizáló IRIS elektronikus szem, a HERACLES NEO elektronikus orr és a Tobii szemkamerák

Elektronikus szem az élelmiszerkutatáshoz. HOL Magazin 2024.

Az elektronikus szem, azaz a szín- és formaanalizátor egyetlen elemzéssel méri a termékek színét, ennek időbeli változásait, valamint alakját, és azt, ahogyan ezeket a fogyasztó érzékeli. Így ellenőrizni lehet egy termék vizuális jellemzőit, ezzel felmérve a fogyasztók igényeit és lehetőséget biztosítva a módosításokra.

A HERACLES NEO elektronikus orr egy sor elektronikus szenzor segítségével képes a különböző illatok/szagok érzékelésére. A Tanszéken jelenleg élelmiszerek mikrobiális fertőzöttségének előrejelzésére használják a készüléket, mikrobák által termelt szerves illékony vegyületek (MVOC) vizsgálatával. Emellett különféle hamisítások – például szeszes italok – kimutatására, ételek, italok aromajellemzőinek összehasonlítására, élelmiszerek romlása során keletkező egyéb vegyületek detektálására is alkalmas.

A helyszíni szemkamera segítségével a helyszíni mérésekre, például éttermi környezet, üzletberendezések, kihelyezett reklámanyagok, látogató- és kiállítóterek vendégekre gyakorolt vizuális hatásainak vizsgálatára nyílik lehetőség, az asztali szemkamerával rögzített elemek, például étlapok, ételkompozíciók, weboldalak, szállodai dekorációs és design-elemek által előidézett vizuális stimulusok döntéshozatalra gyakorolt hatását lehet vizsgálni, kiegészítve a hatásokat befolyásoló egyéb tényezők alkalmazásával.

Érzékszervi Laboratórium

Az új egység mindent biztosít ahhoz, hogy modern és kényelmes körülmények között, profi környezetben lehessen a megfelelő hazai és nemzetközi szabványok alkalmazásával érzékszervi vizsgálatokat végezni. A laboratóriumban hét, szabványnak megfelelő érzékszervi fülke kapott helyet, mindegyikben külön-külön fényforrás található, és mivel a lámpák színe változtatható, így bármilyen színű és színintenzitású fény alatt lehet vizsgálatokat végezni. Előkészítő helység biztosítja a vizsgálati minták szennyeződésmentes összeállítását és prezentálását. A bírálók a vizsgált termékek érzékszervi jellemzőire adott pontszámokat egyedi tabletek segítségével tudják továbbítani a vizsgálatvezetőnek, aki a központi számítógépen összegyűjtve az adatokat, elemzi és értékeli azokat.

Elektronikus szem az élelmiszerkutatáshoz. HOL Magazin 2024.

A laboratóriumban végzett érzékszervi tesztek során lehetőség van minőségi- és mennyiségi leíró módszerek és különbség vizsgálati módszerek alkalmazására, termékhibák elemzésére, a termékek minőségének nyomon követésére, benchmarkingra és fogyasztói preferencia vizsgálatok elvégzésére, élelmiszerekben, ételekben, italokban egyaránt.

A BGE-n 2023-ban alapított Látógatógazdaság Kiválósági Központ kutatásainak keretében, a Kar tankonyhájában összeállított innovatív (pl. allergénektől mentes) receptek alapján készült különböző ételek, hallgatók által kifejlesztett italok (pl. BGE söre), partneri együttműködésekből származó élelmiszerek (pl. kávé, komló) érzékszervi elemzését tervezik a jövőben a BGE kutatói. Emellett étel- és italpreferenciák, valamint fogyasztói szokások elemzését, az éttermi környezetben fellelhető befolyásoló tényezők, így a megvilágítás, színek, zene és illat vizsgálatát, valamint további termékfejlesztéssel kapcsolatos mérések elvégzését is tervezik.

A Budapesti Gazdasági Egyetemről

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Magyarország legnagyobb üzleti közössége, amely inspiráló, innovatív képzései révén a hazai üzleti felsőoktatás első számú szereplője. A BGE 3 karon, 90 országból érkező közel 20 000 hallgatót képez nemzetközi környezetben 11 alap- és 11 mesterszakon, köztük 12 angol nyelvű képzésen, és 1 angol nyelvű doktori iskolában. A BGE 2023-ban hazánk 4. legmagasabb jelentkezői létszámú felsőoktatási intézménye, és mindhárom kara az ország 10 legnépszerűbb egyetemi kara között szerepel.

A Látogatógazdaság Kiválósági Központról

A Kiválósági Központ kutatási tárgyát képezi minden olyan interakció, amely a látogatás helyszínéül szolgáló fizikai, társadalmi és kulturális tér, valamint a látogató között megvalósul, minden olyan, a látogató élet-, idő- és élményminőségét befolyásoló tényezők, amelyekre a látogató szívesen gondol, emlékszik, illetve ami miatt visszatér. A Központ a BGE KVIK tudásbázisára és kapcsolati tőkéjére támaszkodva vizsgálja a látogatógazdaság helyzetét, összefüggéseit és lehetőségeit. Ennek érdekében saját adat- és információgyűjtésen alapuló kutatásokat végez, a kutatási eredményeket tudományos publikációkhoz és oktatási segédanyagokhoz használja, intenzív heti kurzusokon keresztül oktatási tevékenységet valósít meg, a tudományt népszerűsítő tevékenységet végez, partnerkapcsolatokat működtet, nemzetközi együttműködéseket kezdeményez és ápol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük