HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

GasztronómiaHírek

Nyikos Patrik képviseli hazánkat

…az ifjúsági szakács világbajnokságon, amely Magyarországon kerül megrendezésre októberben

Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat 2024. október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét 2024. május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

Nyikos Patrik és a dobogósok. Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

A versenyen nyolc ifjú, 27 év alatti szakács indult:

Dudar Máté – Hotel Wellamarin

Gulyás Máté – IKON Debrecen

Incze Árpád – Pajta Étterem

Kis Gergely – Four Seasons

Nyikos Patrik – Stand Étterem

Schmidt Torontál – Lokal47

Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző

Végh Botond – BGE

A győztes desszertje. Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem nehezítésképpen a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

A verseny technikai igazgatója:

Kovács Lázár (Lázár Chef)

A konyhai zsűri tagjai:

Barka Áron

Nyíri Sándor

Sándor Dénes

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

A kóstoló zsűri tagjai:

Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke)

Szulló Szabina

Bicsár Attila

Dalnoki Bence

Jose Guerrero

Győrffy Árpád

Hamvas Zoltán

Katona Dániel

Pesti István

A konyhai zsűrizés szempontjai: főzési technika, alapanyagok gazdaságos felhasználása, tisztaság, időtakarékosság. A kóstoló zsűrizés szempontjai: ízhatás, megjelenés-tálalás, eredetiség. A zsűri azt is értékelte, hogy az adott termékek mennyiségével hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Az ételek felszolgálásában Hidvégi Hedvig irányítása alatt a Budapesti Gazdasági Egyetem Vendéglátás szakának hallgatói, valamint Janosovits Miklós szervezésében és Virágh Zoltán vezetésével a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Technikum és Szakképző Iskola diákjai vettek részt.

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:
1. helyezett:

Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki képviseli Magyarországot a 2024. október 4-én megrendezésre kerülő Világbajnokságon.

A győztes menüsor:

A győztes előétele. Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

Előétel:

Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással

A győztes főétele. Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

Főétel:

Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével

A győztes desszertje. Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Budapest. HOL Magazin 2024.

Desszert:

Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons
3. helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen

A versenyzőket az oklevelek mellett a Világszervezet Párizsi Központjából érkezett díszes medálokkal és az Extrametál cég közvetítésével Wüsthof késkészlettel jutalmazták.

A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

A verseny helyszínét és az alapanyagokat ezúttal is a METRO Gasztroakadémia és a METRO biztosítja. A világbajnokság programsorozatának logisztikai partnere a Nissan. Támogatók: Lázár Chef Webshop / Konyhatízezercikk, Kotányi Hungária Kft., Progast Kft., La Fiesta Party Service, Magyar Vendéglátók Ipartestülete.

Kívánunk Nyikos Patriknak sikeres felkészülést és eredményes versenyzést.

Érdemes követni az ambiciózus fiatal séfek pályafutását, hiszen nagyszerű helyeken, kiváló teljesítményt nyújtanak, ráadásul a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition nem egyszer bizonyult már a Bocuse d’Or előszobájának.

Vive la Chaine!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük