HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

EgészségÉletmód

Egy ágyban egy nárcisztikussal

Borzasztó érzelmi hullámvasúton találhatja magát az, akit egy nárcisztikus személlyel hoz össze a sors. Az egyik pillanatban a mennyei boldogságba repítő személy a másik pillanatban bűntudatot kelt párjában, megalázza, sokszor bántalmazza is őt. Hogyan pusztít egy nárcisztikus? Milyen eszközökkel épít le módszeresen egy párkapcsolatban? Milyen együtt lenni egy ágyban az ellenséggel?

Köböl Anita #nofilter – Nők filter nélkül című műsora rendkívül fontos témát feszeget: milyen bántalmazást szenvednek el azok – általában nők –, akik egy nárcisztikus személlyel élnek párkapcsolatban. A műsorvezetőnek még soha nem volt ennyire nehéz objektívnek maradnia, hiszen személyesen is érintette a téma, korábban megtapasztalta mindazt, ami a műsorban elhangzott. Szerencsére sikerült kitörnie egy ilyen helyzetből.

“Először csak nem érted, mi történik. Miért vagy állandóan megkérdőjelezve, hibáztatva, leteremtve. A módszeres rombolásnak köszönhetően viszont egy ponton te magad is eljutsz odáig, hogy bizonytalanná válsz: mind abban, amit addig hittél és gondoltál a dolgok helyességéről. Végül saját magadat is megkérdőjelezed. Ha szerencséd van, időben kapcsolsz. Ha viszont teljesen behálóz, akkor akár függőségig is vezethet, amiből nagyon nehéz kitörni. Számomra döbbenetes és sokkoló volt a felismerés, a szerzett traumákat csak hosszú idő után tudtam átdolgozni magamban és csupasz valójukban látni, ami viszont már felszabadító volt” – meséli a műsorvezető, aki közösségi oldalán legutóbbi posztjában hosszan taglalja, min ment keresztül.

#nofilter. Köböl Anita beszélgetése a nárcizmusról. HOL Magazin 2022.

„Nagyon fontos, hogy valaki felismerje: egy ilyen típusú párkapcsolatnak az elszenvedője. Óriási rózsaszín ködként indul, a nárcisztikus olyan világot teremt maguk köré, amibe bevonódunk – legtöbbször a férfi a nőnek –, nőként pedig örülünk, hogy végre egy férfi, akire mindig vágytunk, és felülünk erre a hullámra. Ebben persze a mi hiúságunk is benne van; azt hisszük, hogy végre valaki tényleg szeret. A kezdeti időszakban nagyon intenzív az idealizálás, és aki bizonytalanabb magában, annak különösen jól esik. Ez nem jelenti azt, hogy az áldozat hibája. Bármilyen is az áldozat, semmi nem jogosítja fel a bántalmazót, hogy bántalmazza az áldozatot.

Egy nárcisztikus személyiségű embernek van egy alternatív valósága, legtöbbjük nem biztos, hogy nekünk hazudik, hanem elsősorban magának, és ebben az önbecsapásban viszonylag hosszú ideig el tud lenni. Ott kezdődnek a problémák, hogy elkezdünk visszajelzéseket adni ennek a személynek, hogy valamit mégsem csinál tökéletesen. Lehet, hogy ez az ő identitásának a megsemmisülését jelenti, ezt nem bírja elviselni, és brutálisan odacsap érte” – mondja Knapek Éva pszichológus, a Spirit fm-en is hallható #nofilter – Nők filter nélkül Köböl Anitával legújabb adásában.

Az adás megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=Tu3v545t3s8

Az áldozatok hajlamosak felmenteni nárcisztikus párjukat, sőt saját magukat hibáztatják. Ezzel még inkább rombolják a lelküket és az önbecsülésüket. Pedig az, hogy hónapokig elhiszik azt a hazugságot, amit a másik mond, az nem az áldozat hibája. Mint ahogy az sem, hogy hazudtak nekik, és mindent elkövettek annak érdekében, hogy azt elhiggyék. Ugyanis minden normális ember alapvetően hisz, és nem kételkedik; akarunk hinni a másiknak, a jót feltételezzük. Nem tehetünk arról, hogy hittünk a másiknak.

„Ebből következhet a trauma bonding, amikor a súlyos bántalmazás után, amiben érzelmileg nagyon kizsigerelődünk és megéljük, hogy úgysem kellünk senki másnak. Így muszáj ebben maradnunk, mert minket nem fog szeretni senki, sőt megérdemeljük ezt az egészet, mert mi provokáltuk. Ezt követően, mint a drog, úgy jön a kiengesztelés, az odafigyelés, a kedvesség. Olyan szintű megkönnyebbüléshez vezet, hogy függőségig fajul. És ebből a függőségből nehéz kiszakadni. Nehezíti a helyzetet, hogy szexuálisan sem kiegyensúlyozott a kapcsolat. Az elején lehet, hogy nagyon izgalmasnak tűnik, hogy a nárcisztikus mennyi új színt visz a szexbe, milyen sok új dolgot lehet/kell vele kipróbálni, amit mással nem.

Az egészséges szexualitás azonban a nárcisztikus számára nem izgalmas. A másik igényeit nem veszik figyelembe, csak a sajátjai számítanak a szexuális együttlét során, és ez egy intő jel lehet, ha azt éli meg a nő, hogy ő nincs figyelembe véve. Az intimitás és a szexuális vágy nem biztos, hogy megélhető a nárcisztikusnak egy kapcsolaton belül. Az intimitásba nagyon nehéz beleengedni magukat. Sok nárcisztikus pornófüggő, szexfüggő vagy aszexuális. Gyakran cserélgeti a partnerét, pár hétig számít újdonságnak egy nő, aztán elveszti az érdeklődését, és ennek nagyon sok következménye lehet” – teszi hozzá a szakember.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük