HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Film

A film, ami elindít

Úton – Hét nap a magyar Caminón – Online premier

Május 16-tól online elérhetővé válik az „Úton – Hét nap a magyar Caminón” című ismeretterjesztő road movie. A 42 perces filmben három főszereplő 7 napos zarándoklatát követhetjük végig Magyarország festői, Balaton-felvidéki tájain a 170 km hosszú Tihany-Lébény közötti, Magas-Bakonyon átvezető Szent Jakab zarándokúton. A rendező Boegi Máté, az operatőr pedig a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie. Az egyik zarándok vegánként tette meg az útvonalat – többéves tapasztalata segített számára minden helyzetet megoldani.

A BUDAMOUNT Film ismeretterjesztő filmjének célja, hogy visszaadja a Camino-élményt: a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket, és további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon. A Szent Jakab zarándokút 170 km-es magyar szakasza Tihanyból indul, és a Magas-Bakonyon át vezet egészen a román kori lébényi templomig. Az út olyan látnivalókat érint, mint például a tihanyi őslevendulás, a vászolyi Szent Jakab-forrás, a nagyvázsonyi pálos kolostorrom, a bakonybéli bencés monostor, a pannonhalmi bencés főapátság, Győr belvárosa.

A filmben három zarándok útját követjük végig, és az ő élményeiken keresztül ismerjük meg a tájat, az épületeket, a zarándoklét kihívásait.

A forgatáshoz zarándoklatot tervezők és túrázók jelentkeztek, akik naponta akár 8 órán keresztül is gyalogoltak a természetben. Eközben hajlandóak voltak bepillantást engedni a film készítői számára az út közben megfogalmazott – élettel, kitartással, hittel kapcsolatos – gondolataikba. A film főszereplői különböző háttértörténettel érkeztek a zarándokútra. Van köztük olyan, aki már végigjárta a spanyolországi El Caminót, de most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót”. Van egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával, valamint egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért. A zarándokok egymással is jó barátságba kerültek, bensőséges kapcsolatot alakítottak ki egymással a rövid idő ellenére is.

„Azt éreztem, hogy a munkám mozgalmasabb időszaka ellenére jelek sorozata (és a csillagok szerencsés együtt állása) vezetett el erre a zarándoklatra, egy ajándék volt egy hétre kiszakadni a mindennapi mókuskerékből” – fejtette ki Páli Judit, a film egyik főszereplője. – „Az út során nem ütköztem problémába vegán életmódom miatt. 13 éve vagyok vegetáriánus és három éve vegán, ezért előre tudtam tervezni. Pakoltam snackeket a hosszabb távolságokra – még tönkölyös kekszet is sütöttem. A zarándokszállásokon pedig tudtam főzni, de szinte minden étteremben lehetett kapni krumplit, salátát, párolt zöldséget is, amivel jól tudtam lakni.”

A rendező Boegi Máté, aki három országban rendezett már rövidfilmeket, jelenleg Koppenhágában készíti első saját játékfilmjét.

Az operatőr a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie, aki tavaly elnyerte a legjobb operatőr díját az ASC Student Heritage Award Dokumentumfilm kategóriában (diákként ez a legnevesebb elismerés az USA-ban). Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, valamint az USC School of Cinematic Arts-on tanít. A film rendezője és operatőre fiatal házasok, mindketten az USA-ban tanulták a filmkészítést, de a zarándokfilm miatt hazautaztak egy kis időre. (Melanie is magyar nemzetiségű, jól ismeri a Balaton és a Bakony vidékét.)

A BUDAMOUNT Film egy új produkciós iroda, amely saját filmes ötleteit valósítja meg. Kiemelten fontos számukra a magas képi és hangzásbeli minőség, emellett szeretik a hazai gyökerű témákat, fontos számukra a természet. Az alapítók Bálint-Halas Dominika és Bálint Attila.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült. A tévés premier után május 16-tól online is megtekinthetővé válik: https://vimeo.com/689350943, így inspirációt, ösztönzést nyújthat a zarándoklatot tervezők számára.

A film előzetese megtekinthető a következő linken: https://youtu.be/iGfajNCY9AA.

További információk a filmről: https://budamount.hu/uton.

Melléklet: forgatásokon készült fotók nagy felbontásban letölthetők a következő WeTransfer linkről: https://we.tl/t-lY35PaigMq

BUDAMOUNT Film:

Honlap: https://budamount.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/budamountfilm

Instagram: https://www.instagram.com/budamount_film/ 

YouTube: https://www.youtube.com/budamountfilm

További sajtóinformáció: Salt Communications Kft., Benyovszky Barnabás, benyovszky.barnabas@salt.hu, +36 20 274 4412

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük