HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

GasztronómiaHírek

Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díja: He-Sen Liu

WAGYU MARHASZELETTEL NYERTE EL A FIATAL SÉF AZ ACQUA PANNA GASZTRONÓMIAI KAPCSOLATOK DÍJÁT A S.PELLEGRINO YOUNG CHEF ACADEMY 2022-23-AS VERSENYÉN

Egy fiatal kínai séfet díjaztak a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének mentorai.

A prémium ásványvízmárka séfversenyének nagydöntőjét 2023. október 4-5. között, Milánóban tartják. Előtte átadták az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díját, amelyet He-Sen Liu nyert el. A Kínát képviselő fiatal séf a különleges házi szósszal tálalt wagyu marhaszeletével nyűgözte le a zsűrit. Az ételben egyszerre volt jelen a tradicionális kínai konyha és a nemzetközi gasztronómia újító szemlélete.

A konyhaművészet ünneplésén túl a prémium ásványvízmárka kezdeményezésének célja olyan fiatal nemzetközi séftehetségek felkutatása, akik a jövőben a gasztronómiai fejlődés vezető alakjaivá válhatnak. A versenyben a fődíj mellett három tematikus díjat is kiosztanak. Ezek egyike az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj. Ezt az elismerést a verseny mentorai annak a séfnek ítélik oda, akinek az étele a leginkább tükrözi a múlt és a jövő közti egyensúlyt, miközben képes kifejezni hazája tradicionális gasztronómiai örökségét. Idén, a 14 másik döntőst megelőzve, He-Sen Liu érdemelte ki ezt az elismerést „Shandong wagyu házi osztrigaszósszal” elnevezésű ételével.

A fogás elkészítésében mentora, Wu Rong segítette a fiatal kínai séfet.
Wagyu marhaszelet. S. Pellegrion Aqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díja: Hesen Liu. HOL Magazin 2023.
Shandong wagyu házi osztrigaszósszal

„Ez az első alkalom, hogy ezt a jelentős díjat egy fiatal kínai séf nyerte el. Emiatt még többet jelent számomra.” – mondta Liu, aki a díjig vezető útjáról is mesélt. „Az elmúlt években minden munkámat – beleértve a LINGLONG éttermet – a kínai konyha gazdag földrajzi adottságai, bőséges alapanyagai és autentikus főzési technikái inspirálták. Hiszek az ételek erejében, gasztronómiai stílusomat pedig továbbra is nyitott elmével, valamint a kultúrám hagyományait tisztelő szívvel fogom formálni.”

Stefano Bolognese, a Sanpellegrino nemzetközi üzletágának igazgatója kiemelte, a kulturális örökség a gasztronómia alapját képezi.  Nem lehet ugyanakkor benne más nemzetek hatása és a különböző kultúrák szépsége nélkül fejlődni, hiszen ezekkel közösen lehet valami újat létrehozni. „He-Sen Liu a hagyomány és az előremutató fejlődés tökéletes kombinációját testesíti meg. Nem felejtette el, hogy honnan származik, és ezt újító szellemiséggel be is mutatta ételében. Megtiszteltetés számunkra, hogy neki adhattuk ezt az elismerést.”

A S.Pellegrino Young Chef Academy kiemelt figyelmet fordít a tehetséges fiatal séfek személyes és szakmai fejlődésére.

Ennek egyik lépéseként, az iparág szempontjából releváns témákkal kapcsolatos inspiráló workshopokat szervez a regionális döntősök számára. Ilyen esemény volt a „Kulturális védnökök” kerekasztal-beszélgetés is. Ez a séfek szerepét vizsgálta abban a kapcsolatrendszerben, amelyben egyszerre van jelen a kultúra erősítése és az ismerős ízek megújítása.  Az eseményen az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj döntősei olyan séfekkel folytathattak eszmecserét, mint Debora Fadul, Jessica Rosval, David Martin és Stefan Stiller. Megoszthatták gondolataikat Andrew Friedman és Evelyn Chen újságírókkal is. A beszélgetést Tom Jenkins, a Fine Dining Lovers újságírója és az Akadémia szóvivője vezette, aki így foglalta össze a konyha és a kultúra tagadhatatlan kapcsolatáról szóló beszélgetést:

„Megvizsgáltuk, hogy a kultúrák és konyhák évszázadokon átívelő fúziója hogyan hozta létre a ma ismert étkezési kultúrát. Séfjeink és szakértőink pedig megosztották gyönyörű történeteiket arról, hogy az ételek segítségével nemcsak más kultúrákat fedeztek fel, de sajátjukhoz is közelebb kerültek.”

A versenyzőkről és a nagydöntőről további információk a verseny weboldalán olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük