HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

FilmProgramajánló

Tűréshatár

Ali Ahmadzadeh filmje

Amir magányos iráni drogdíler, akinek egyetlen társa a kutyája. A fiatal férfi éjszakánként drogot terjeszt, miközben modern, betépett prófétaként segít bajba jutott ügyfeleinek. Amir a teheráni külváros sötét útjait rója, két meló között pedig blantokat teker, hogy kiszakadjon a valóságból.
Éjszakai portyája során folyton szembesül az iszlamista rezsim ordító ellentmondásaival, visszataszító álszentségével.
Ali Ahmadzadeh szabad és merész filmje az iráni főváros ritkán látott, drogmámorban úszó oldalát mutatja meg a folyton utazó magányos drogdíler karakterén keresztül. A stáb az iráni hatóságok engedélye nélkül, gerillamódszerekkel, rejtett kamerákkal forgatott, majd az államapparátus arra kérte a rendezőt, hogy vonja vissza a filmet a Locarnói Filmfesztivál versenyprogramjából. A Tűréshatár végül a fesztivál fődíját nyerte. A zsűri indoklása szerint a leleményes és konzekvens fényképezés, a különleges sound design, az autentikus és merész színészi alakítások sikerrel vezetik be a nézőt egy veszélyekkel teli világba. Ahmadzadeh filmje egy 99 perces kiáltvány a lázadás és a szabadság jegyében.

Tűréshatár. Iráni film. HOL Magazin 2024.

A 2023-as Locarnói Filmfesztivál fődíját elnyerő road movie-t az iráni hatóságok engedélye nélkül, gerilla módszerekkel, rejtett kamerákkal forgatták, majd az államapparátus arra kérte a rendezőt, hogy vonja vissza a filmet a locarnói programból. A stáb több tagja a film világpremierje óta elmenekült Iránból, Ali Ahmadzadeh pedig jelenleg szülőhazájában bujkál, hogy elkerülje a letartóztatást. A Tűréshatár egy 99 perces kiáltvány a lázadás és a szabadság jegyében, különleges hangkulisszával, valamint autentikus és bátor színészi alakításokkal.

A Tűréshatárt tavasszal tervezzük bemutatni, előtte azonban premier előtti vetítéseket szervezünk belőle, az elsőt január 13-án szombaton 20:00-tól tartjuk a pécsi Apolló moziban. Erre a vetítésre már elindult a jegyértékesítés is: https://www.apollopecs.hu/tureshatar/

Az első nyilvános budapesti vetítést pedig január 26-án, pénteken 20:15-től szervezzük a Toldi moziban, erre szintén lehet már jegyet venni: https://toldimozi.hu/filmek/tureshatar

A magyar feliratos előzetes pedig itt érhető el: https://youtu.be/4wmAX6GKFXs?si=TESh6h7FUAYXCy56

Tűréshatár. Iráni film. HOL Magazin 2024.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük