HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Hirdetés

Lájfhekk tippek a dietetikustól az újévi méregtelenítésre

Gondoltad volna, hogy a klasszikus csontleves egy igazi szuperfood?

Tömött edzőtermek, lelkes futók a szabadban: az újév beköszöntével mindenki számára ismerős jelenetek lehetnek ezek. Az ünnepi időszak után, az óévet hátrahagyva sokakban megfogalmazódik egy cél, melyet januárban kitűz maga elé. A családdal, karrierrel és sporttal kapcsolatos fogadalmak mellett az egészséges táplálkozás is egyre gyakrabban kap kiemelt fókuszt. Az emberek tiszta lappal kezdenek, keresik a lehetőségeket, diétákat, csodaszereket, melyek segíthetnek elérni elképzelésüket. Király Éva dietetikus szerint számos lehetőség adott és elérhető azok számára, akik méregtelenítésre szánják el magukat.

Alaplé Bár. HOL Magazin 2024.

Túlevés az óévben, méregtelenítés az újévben

Egy ideális világban nem az a cél, hogy az ünnepi időszakban túlegyük magunkat és utána kompenzáljunk egy január eleji, meghatározott ideig tartó diétával, hanem még ekkor is figyelünk az étkezésére, betartjuk a határokat. Azonban a karácsonyi asztalnál ez a legtöbbször nem így történik, a nagyobb mennyiségű ételbevitel pedig terhet ró az emésztőrendszerre: a gyomorsav, gyomornedvek, emésztőenzimek nem tudják hatékonyan elvégezni a feladatukat. Ennek következtében számos panaszt is megtapasztalhatunk, mint például a puffadás, gyomorégés, hányinger.

„Azt javaslom, hogy tudatosan figyeljünk az étkezésünkre, valamint, hogy az újévi fogadalmak ne a kompenzálásról szóljanak. A január tényleg egy jó időszak lehet arra, hogy egy tisztítókúrát tartsunk, mely időszakosan rendkívül hasznos a szervezet számára” – mondta el Király Éva dietetikus, az Alaplé Bár tulajdonosa, aki hozzátette, hogy a méregtelenítés egyébként is napi szinten működik a szervezetünkben: az embert konstans hatások érik – legyen szó levegőről, külső környezetről, étkezésről. Ezt tudja támogatni egy kúra, amely során intenzívebb tisztítás megy végbe.

Alaplé Bár. HOL Magazin 2024.

Az időszakos böjtnek számtalan pozitív hatása van: időről időre az emésztőrendszernek kimondottan jó a tehermentesítés. Mindamellett, hogy segít a felgyülemlett salakanyagok eltávolításában, az elménkre is erős kihatással van: a böjt egy testi, szellemi megtisztulás is. Kezdők számára is számtalan, 3-7 napos tisztítókúra létezik már, amit akár otthon is ki lehet próbálni.

„A kezdő böjtölők számára hasznos, ha eleinte csak elhagynak bizonyos alapanyagokat, mint például a színhús, amit rágni kell, a tejtermék és a cukor. Ez három olyan nagyon alapvető dolog, hogyha már csak ezektől mentesítik magukat arra a néhány napra, már önmagában hasznos kúra lehet, amit egyéb tápanyagokkal még ki lehet egészíteni. A szénhidrát hirtelen elhagyása miatt viszont fontos a gyümölcscukor bevitel. Gyorsan tud energiát adni, így elkerülhetjük a fáradtság érzetét” – mondta el Király Éva.

Alaplé: a folyékony arany

Bizonyos alapanyagok elhagyása mellett már a kezdők méregtelenítő kúrája során is hasznos lehet a minőségi alapanyagokat tartalmazó csirke- és a marhaalaplé: nem terheli az emésztőrendszert, mégis számos tápanyag megtalálható benne. Tápláló, melynek köszönhetően a kúra alatt sem kell éheznünk. A csontlevesben könnyen emészthető formában vannak jelen mátrixban levő anyagok, vitaminok, ásványi anyagok, mikrotápanyagok, valamint a zselés, kocsonyás kollagén is, mely a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. A dietetikus elmondása alapján az egészséges, tudatos táplálkozásban az alaplé a szervezet számára egy nélkülözhetetlen alapanyag. A napi fehérjebevitelünk egyharmada kollagénfehérje kellene, hogy legyen. Ebben is segít a folyékony arany, az alaplé, melyet sokan csak erőlevesnek hívnak – nem ok nélkül. Egy igazi tápanyagbomba, mely az immunrendszer hatékony működését is segíti.

Alaplé Bár. HOL Magazin 2024.

„Az immunrendszer nagy része is az emésztőrendszerben található, így, ha ott gond van, az kihat az testünk működésére is. Az alaplében található glicin, a glutamin vagy az alanin, kiemelkedően fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. A kollagénnel együtt támogatják az emésztőrendszert: megnyugtatják, regenerálják a vékonybél bolyhait, segítik a tápanyagok felszívódását, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is van” – tette hozzá Király Éva. Azt is elmondta, hogy bár a zöldség alaplének más az összetétele, ugyan úgy része lehet a kúrának. Mindamellett, hogy a vitaminok, ásványi anyagok kifőnek az alapba, a böjt során kimondottan jól tud esni a (forró) változatosság is.

Az Alaplé Bár

Bár az alaplé már régóta része Király Éva munkájának, az Alaplé Bár ötlete 2018-ban született meg. A közeli rokonok és barátok után Nagykovácsi főterén egy karácsonyi vásárban a nagyérdeműnek is lehetősége nyílt megkóstolni a forrón gőzölgő folyékony aranyat. A pozitív fogadtatás hatására elkezdődött családi vállalkozásként az üzleti háttér kiépítése, 2020 őszén pedig megnyitott az első Alaplé Bár a két Mammut között. Mára már több helyszínen ­– Fehérvári úti Vásárcsarnok, Lövőház utca 12. és Nagymező utca 10. – is várják a vendégeket, illetve hőkezelt termékeik már a boltok polcain is megtalálhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük