HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

HírekTechnika

Samsung Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung által kidolgozott Láthatatlan Terhelés Mutató feltárja háztartási feladataink rejtett terheit

·  A háztartási feladatok jelentős terhet rónak a mindennapjainkra, rengeteg időt ölel fel elvégzésük. Ráadásul az európai lakosok közel ugyanennyi időt (86%) gondolkodnak a rájuk váró feladatok megoldásán.

·  Az európaiak 90%-a úgy véli, hogy háztartása hatékonyabban is működhetne, és 48%-uk nyitott a technológiában rejlő lehetőségekre, amelyek segíthetnek terheik enyhítésében.

·  A Samsung kidolgozta a Láthatatlan Terhelés Mutatót (Invisible Load Index), amellyel a háztartási feladatok rejtett terheit számszerűsíti és megmutatja, hogyan könnyíthetnek ezeken a SmartThings segítségével a felhasználók, és miképp szabadíthatják fel az idejüket.

A Samsung Láthatatlan Terhelés Mutatója. HOL Magazin 2024.

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint azok tényleges elvégzésével (86%)[1]. Ez az idő – a fizikai nyugtalanságtól kezdve a feladatot megelőző mentális előkészületekig – „láthatatlan terhelésként” jelentkezik, és hatással van arra, hogy az emberek hogyan töltik otthoni értékes idejüket.

A több mint 6000[2] európai válaszadó részvételével készült tanulmányból kiderül, hogy az átlagember legalább hét feladatért felel otthonában, ami gyakran több mint 30 órát tesz ki hetente, tehát csaknem egy teljes munkaidős[3] állásnak felel meg. Mindez negatív hatással bír az európai háztartásokra: a válaszadók több mint fele (51%) vallotta, hogy a házimunkára és az ezzel kapcsolatos gondokra fordított idő legalább felében stresszesnek érzi magát, valamint minden ötödik emberből kettő (41%) rendszeresen küzd azzal, hogy a mindennapi feladatokra koncentráljon. Az egyre növekvő megélhetési költségek miatt a válaszadók több mint fele (54%) megerősítette, hogy az energiaköltségek kihatnak a háztartási feladatokra, stresszesebbé, nehezebben kezelhetővé teszik azokat.

A kutatás meghatározza a 15 legfontosabb, rendszeresen elvégzett házimunkát, köztük a takarítást, az élelmiszervásárlást és a közüzemi számlák kezelését. Minden feladatot intenzitás szerinti sorrendbe állítottak azon érzelmi és fizikai igénybevétel alapján, amely a feladatok elvégzésével nehezedik az európai lakosokra. A kutatásból kiderült, hogy annak ellenére, hogy a fejlett okosotthon-technológia és az olyan platformok, mint a SmartThings, egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre az összekapcsolt életvitel irányítására, az európaiak mégis majdnem ugyanannyi időt – sőt, egyes esetekben többet – töltenek a szokásos háztartási feladatok elvégzésére való mentális felkészüléssel, mint amennyit azok elvégzésével.

Példaként a következőket említhetjük:

·  A megkérdezettek szinte ugyanannyiidőt töltenek a főzésen való gondolkodással, mint magával az étel elkészítésével (92%).

·  Az európai lakosok megközelítőleg (91%) ugyanannyi időt töltenek az otthonuk biztonságán való gondolkodással, mint amennyit a veszélyek megelőzésére tett, tényleges intézkedésekkel.

·  A megkérdezettek sokat töprengenek a szemét kidobásán vagy újrahasznosításán, ez a tényleges cselekvést felölelő idő 88%-ával egyezik meg.

Az európai háztartások egyensúlyának helyreállítása érdekében a Samsung létrehozta a Láthatatlan Terhelés Mutatót (Invisible Load Index), amelyet Mo Gawdat bestseller-íróval és boldogságszakértővel együttműködésben fejlesztett ki. A képlet (láthatatlan terhelés = intenzitás x idő x gyakoriság) segítségével bárki kiszámíthatja saját Láthatatlan Terhelését azáltal, hogy megvizsgálja az általa elvégzendő háztartási feladatok fizikai terhelését, valamint a velük járó mentális nyomást.

 A válaszadók 90%-a úgy véli, hogy háztartása lehetne hatékonyabb, és csaknem fele (48%) nyitott a technológia azon lehetőségeire, melyek megkönnyítik a háztartási feladatokkal járó terheket. A SmartThings egyszerű megoldásokat kínál a felhasználóknak, amelyek segítségével hatékonyabban élhetik mindennapjaikat, és időt nyerhetnek az igazán fontos dolgokra.

A Samsung Láthatatlan Terhelés Mutatója. HOL Magazin 2024.

A SmartThings Energy[4] például segíthet csökkenteni a háztartási számlák kezelésével és befizetésével kapcsolatos aggodalmakat, és lehetővé teszi, hogy nyomon követhessük az otthoni készülékeink energiafelhasználását, ráadásul, az okos konnektorok[5] segítségével a nem intelligens eszközöket is figyelemmel kísérhetjük. Az MI Energiamód[6] funkció aktiválásával az energiafogyasztást egy előre beállított célérték alatt tarthatjuk a további megtakarítás érdekében. A mosással járó terhek csökkentése érdekében a SmartThings alkalmazás lehetővé teszi, hogy távolról indítsuk el a mosást: értesít bennünket arról, ha az lejárt, így szinte bárhol is vagyunk, elindíthatunk egy programot, amely készen lesz mire hazaérünk.

Mo Gawdat így nyilatkozott a partnerségről: „Megtiszteltetés számomra, hogy a Samsunggal együttműködésben dolgozhattuk ki a Láthatatlan Terhelés Mutatót, és ezzel az iránymutató pontozási rendszerrel segíthetünk feltárni az európai háztartások mindennapi feladatainak rejtett terheit. Az, hogy hogyan töltjük az időnket otthon, az általános jóllétünk alapvető tényezője, ezért fontos, hogy egészséges szokásokat vezessünk be a napi rutinunkba, és így könnyedén kezelhessük a teendőink listáját. A SmartThings segítségével bizonyos háztartási feladatokat automatizálhatunk, így jelentősen javíthatjuk az otthon töltött szabadidőnk minőségét.”

Nathan Sheffield, a Samsung Europe IOT és SmartThings részlegének vezetője hozzátette: „A Samsungnál folyamatosan keressük a megoldásokat arra, hogyan segíthetünk az embereknek időt megtakarítani és könnyíteni a terheiken. A SmartThings egy egyszerűbb, okosabb és jobban összekapcsolt világot nyit meg. Jelenleg több mint 300 partnermárka több mint 3200 csatlakoztatott eszközét támogatja. Azáltal, hogy teljes irányítást biztosít otthonunk és különösen a háztartási feladataink felett, időt szabadíthat fel, hogy azokhoz a dolgokhoz kapcsolódhassunk, amelyek a legfontosabbak. A Láthatatlan Terhelés Mutatóval Európa-szerte szeretnénk a házimunka terheiről szóló beszélgetéseket ösztönözni. Arra biztatunk mindenkit, hogy tudatosítsák a láthatatlan terhelésüket, és reméljük, hogy a technológia előnyeit felhasználva kiegyensúlyozottabb életet tudnak élni.”

###

Kutatási háttér

A FleishmanHillard TRUE Global Intelligence által a Focaldatával együttműködésben 2023 októberében végzett kutatás 6 066 európai, az Egyesült Királyságban, Franciaországban Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban élő fogyasztó részvételével készült.

A kutatásban értékelt 15 legfontosabb háztartási feladat Európában, a vonatkozó intenzitási pontszámuk alapján rangsorolva:

·  Mosogatás/mosogatógép bepakolása – 3,0

·  Takarítás – 2,8

·  A lakás rendbetétele – 2,7

·  Vasalás – 2,5

·  Mosás – 2,4

·  Háztartási feladatok irányítása és számlák kifizetése – 2,2

·  Szemét kidobása/újrahasznosítás – 2,1

·  Időbeosztás és tevékenységek koordinálása – 2,0

·  Otthoni biztonság – 1,8

·  Élelmiszer bevásárlása – 1,7

·  Főzés -1,5

·  Kertészkedés – 1,4

·  Vendéglátás/szórakoztatás – 1,2

·  Állatgondozás – 1.1

·  Testedzés – 1

###

Mo Gawdat

Mo Gawdat a Google [X] korábbi üzleti igazgatója, a népszerű Slo Mo: A Podcast with Mo Gawdat podcast házigazdája, a Boldogságképlet – Tervezd meg az örömteli élethez vezető utat, a Scary Smart és a That Little Voice in Your Head című nemzetközi bestsellerek szerzője, a One Billion Happy alapítója és a Flight Story mesterséges intelligencia igazgatója.

Miután 30 éves technológiai karriert futott be, és a Google [X]-nél, a Google innovációs holdudvarában üzleti vezérigazgatóként dolgozott, Mo a boldogságot tette elsődleges kutatási témájává: mélyen elmerült a szakirodalomban, és a világ legbölcsebb embereivel beszélgetett.

2014-ben fia, Ali tragikus elvesztése miatt, Mo a nemzetközi bestseller könyvébe, a Boldogságképlet – Tervezd meg az örömteli élethez vezető utatba kezdte megírni felfedezéseit. Küldetése, hogy segítsen egymilliárd embernek boldogabbá válni, a #OneBillionHappy az ő holdudvara, amellyel Ali tiszteletére azt az üzenetet terjeszti, hogy a boldogság tanulható és megosztható egymilliárd emberrel.

A Samsung Electronics

A Samsung Electronics innovatív ötleteivel és technológiáival inspirálja a világot és formálja a jövőt. A vállalat újraalkotja a televíziók, az okostelefonok, a viselhető okoseszközök, a tabletek, a háztartási eszközök, a hálózati rendszerek, a memóriák, az LSI rendszerek, a félvezetők és a LED megoldások fogalmát, valamint zökkenőmentes kapcsolódási élményt biztosít a SmartThings ökoszisztéma és a partnerekkel való nyílt együttműködések révén. A legfrissebb információk a Samsung Newsroomban, a news.samsung.com weboldalon érhetők el.

[1] Azon átlagos idő alapján, amelyet az európai válaszadók saját bevallásuk szerint az összes háztartási feladatra való gondolkodással/előkészüléssel töltenek (27 óra), az ugyanezen csoport által e feladatok elvégzésére fordított idő százalékában számolva (31 óra)
[2] A FleishmanHillard TRUE Global Intelligence által a Focaldatával együttműködésben 2023 októberében végzett kutatás, amely 6 066 európai, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban élő felhasználó részvételével.
[3] Az Eurostat, az EU hivatalos statisztikai hivatala szerint a 20-64 éves európaiak teljes munkaidejének átlagmennyisége 2022-ben heti 37,5 óra.
[4] A SmartThings Energy szolgáltatás elérhetősége országonként, régiónként vagy eszközönként változik. Elérhető Android és iOS készülékeken (Android OS 9↑, iOS 14↑). Wi-Fi kapcsolat és Samsung-fiók szükséges. Minden eszközt regisztrálni kell a SmartThings alkalmazásban az energiafigyeléshez.
[5] Külön megvásárolható kompatibilis okoskonnektor és Smart Home Hub szükséges. Az okoskonnektrot (Smart Plug) regisztrálni kell a SmartThings alkalmazásban. Az energiafelhasználás figyelése a Smart Pluggal a SmartThings alkalmazás „Eszköz” fülén található „Smart Plug” termékkártyán érhető el.
[6] Az MI Energiamód funkció országonként, régiónként vagy eszközönként eltérő lehet. Képes az összes kompatibilis okoskészülékét energiatakarékos üzemmódba kapcsolni akár automatikusan, akár akkor, ha a becsült havi villanyszámla meghaladja az előre beállított célértéket. (pl. hűtőszekrény: a kompresszor sebességének és működésének optimalizálása és a fagyasztó beállított hőmérsékletének beállítása) A SmartThings Energy alkalmazásban megjelenített energiafelhasználás és a becsült költség eltérhet a tényleges felhasználásától és költségétől.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük