HOL Magazin

Életmód. Egészség. Jólét és jóllét.

Gasztronómia

3 izgalmas, exkluzív alapanyag, amivel mesterfokra vihető az otthoni tálalás

A rohanó hétköznapok örvényében hétvégén van időnk igazán lelassulni, kikapcsolódni, elmélyülni és a főzés örömére, ízek élvezetére koncentrálni. Az elmúlt hétvégén a Sportarénában tartott Konyhakiállításon jártunk, ahol a fő kiállító, a Miele Magyarország szervezésében egy tálalás design villámkurzuson vettünk részt.

“Olyan ráérős reggeli fogásokat mutattam, amelyekkel remekelni tudunk a család, a barátok előtt vagy akkor, ha magunkat akarjuk egy kicsit kényeztetni.” – mondja Iklódi Dóra, az esemény food stylistja.

Az ízek mellett az ételek tálalására, vagyis a food designra is nagy hangsúly került a Miele színpadán, a recept mellett megismerhetitek kedvenc ellesett praktikáinkat is.

Spárgasaláta buggyantott tojással, pirított magvakkal. GasztroMagazin 2022.

Spárgasaláta buggyantott tojással, pirított magkeverékkel

Hozzávalók 2 főre:

●      1 csokor spárga

●      6 marék madársaláta

●      2 marék magkeverék

●      2 db tojás

●      só, bors

●      50 g vaj

●      2 tk ecet

Dresszinghez:

●      1 ek balzsamecet

●      3 ek citromlé

●      1 tk cukor

●      csipet só

●      4 ek olívaolaj

A spárgát megmossuk és a fás részét eltávolítjuk. Feldaraboljuk és enyhén sós vízben 3-4 percig főzzük. Ezután jéghideg vízbe tesszük és pár percet hagyjuk hűlni. Kiszedjük papírtörlőre, leitatjuk róla a vizet. A vajat serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a spárgát és megpirítjuk rajta. Tegyük félre langyosra hűlni. Egy nagyobb tálban a madársalátát, spárgát és dresszinget alaposan összekeverjük.

Sokan félnek a buggyantott tojás elkészítésétől, pedig nem ördöngösség: forraljunk fel 1 liter vizet egy nagy csipet sóval és az ecettel. A víznek elég gyöngyöznie. A tojásokat egyesével egy csészébe vagy tálkába ütjük, innen pedig a vízbe állított merőkanálba zuttyantjuk óvatosan. 2 perc főzés után a merőkanálból a vízbe fordítjuk, további 2-3 percig főzzük. Szűrőkanál segítségével kimerjük, és egyből tálaljuk vagy hideg vízbe helyezzük. Aki nem szereti a buggyantott tojást, az készítheti szuvidálva is, kíméletes technológiával a Miele gőzpároló segítségével, amiben a tojások 45 perc alatt egy egészen egyedi, különlegesen finom, zselés állagot kaptak.

Majd egy serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk rajta a magvakat. Tálalásnál a tányérba szedünk a spárga salátából, megszórjuk a magvakkal és a tetejére helyezzük a tojást.

###

Dóra tálalás közben megosztotta velünk 3 kedvenc alapanyagát, amik segítségével kihozhatjuk a maximumot ételeinkből, íme:

1# Remek alapanyag a tálaláshoz például a Maldon só, sókristály formájának köszönhetően látványos befejezést kölcsönöz az ételeknek.

2# A mikrozöldek rengeteg értékes hatóanyagot rejtenek és roppant jól is mutatnak, díszítsünk például szendvicseinket borsóhajtással.

3# Kirobbanó gyümölcshatást adnak a liofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcsök. Az édes ízekhez jól passzol például a málna vagy az eper, akár darabosan, akár porrá őrölve a tetejére hintve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük