3 izgalmas, exkluzív alapanyag, amivel mesterfokra vihető az otthoni tálalás
A rohanó hétköznapok örvényében hétvégén van időnk igazán lelassulni, kikapcsolódni, elmélyülni és a főzés örömére, ízek élvezetére koncentrálni. Az elmúlt hétvégén a Sportarénában tartott Konyhakiállításon jártunk, ahol a fő kiállító, a Miele Magyarország szervezésében egy tálalás design villámkurzuson vettünk részt.
“Olyan ráérős reggeli fogásokat mutattam, amelyekkel remekelni tudunk a család, a barátok előtt vagy akkor, ha magunkat akarjuk egy kicsit kényeztetni.” – mondja Iklódi Dóra, az esemény food stylistja.
Az ízek mellett az ételek tálalására, vagyis a food designra is nagy hangsúly került a Miele színpadán, a recept mellett megismerhetitek kedvenc ellesett praktikáinkat is.
Spárgasaláta buggyantott tojással, pirított magkeverékkel
Hozzávalók 2 főre:
● 1 csokor spárga
● 6 marék madársaláta
● 2 marék magkeverék
● 2 db tojás
● só, bors
● 50 g vaj
● 2 tk ecet
Dresszinghez:
● 1 ek balzsamecet
● 3 ek citromlé
● 1 tk cukor
● csipet só
● 4 ek olívaolaj
A spárgát megmossuk és a fás részét eltávolítjuk. Feldaraboljuk és enyhén sós vízben 3-4 percig főzzük. Ezután jéghideg vízbe tesszük és pár percet hagyjuk hűlni. Kiszedjük papírtörlőre, leitatjuk róla a vizet. A vajat serpenyőben felhevítjük, rádobjuk a spárgát és megpirítjuk rajta. Tegyük félre langyosra hűlni. Egy nagyobb tálban a madársalátát, spárgát és dresszinget alaposan összekeverjük.
Sokan félnek a buggyantott tojás elkészítésétől, pedig nem ördöngösség: forraljunk fel 1 liter vizet egy nagy csipet sóval és az ecettel. A víznek elég gyöngyöznie. A tojásokat egyesével egy csészébe vagy tálkába ütjük, innen pedig a vízbe állított merőkanálba zuttyantjuk óvatosan. 2 perc főzés után a merőkanálból a vízbe fordítjuk, további 2-3 percig főzzük. Szűrőkanál segítségével kimerjük, és egyből tálaljuk vagy hideg vízbe helyezzük. Aki nem szereti a buggyantott tojást, az készítheti szuvidálva is, kíméletes technológiával a Miele gőzpároló segítségével, amiben a tojások 45 perc alatt egy egészen egyedi, különlegesen finom, zselés állagot kaptak.
Majd egy serpenyőt felhevítünk és megpirítjuk rajta a magvakat. Tálalásnál a tányérba szedünk a spárga salátából, megszórjuk a magvakkal és a tetejére helyezzük a tojást.
###
Dóra tálalás közben megosztotta velünk 3 kedvenc alapanyagát, amik segítségével kihozhatjuk a maximumot ételeinkből, íme:
1# Remek alapanyag a tálaláshoz például a Maldon só, sókristály formájának köszönhetően látványos befejezést kölcsönöz az ételeknek.
2# A mikrozöldek rengeteg értékes hatóanyagot rejtenek és roppant jól is mutatnak, díszítsünk például szendvicseinket borsóhajtással.
3# Kirobbanó gyümölcshatást adnak a liofilizált, vagyis fagyasztva szárított gyümölcsök. Az édes ízekhez jól passzol például a málna vagy az eper, akár darabosan, akár porrá őrölve a tetejére hintve.